Retkeily

Varusta itsesi retkelle, retkeily tekee hyvää

Retkeily on hieno harrastus, jossa yhdistyvät fyysinen rasitus ja henkinen hyvinvointi. Luonnossa liikkuessa urheilet kuin vahingossa. Maaston korkeuserot, vesistöt ja luonnon oma esterata kivineen ja kantoineen on kuin loputon kuntosali, jossa matkan taittuessa harjoitat monenlaisia lihaksia, tasapainoa ja kestävyyttä. Lisävastusta treeniin tuo useimmiten selässä kannettavat varusteet. Samalla mieli virkistyy ja stressitaso laskee luonnon tuoksujen ja äänien sekä rentouttavan ympäristön ja raikkaan ulkoilman ansioista. 

Retkeilyä voi harrastaa melkein missä vain. Usein retkeilemään lähdetään ”merta edemmäs kalaan” kun yhtä lailla lähimetsät, kaupunkien lähellä sijaitsevat retkeilyalueet ja upeat kansallispuistot tarjoavat mielenkiintoisia kohteita kohtuumatkan ja helppojen reittien päässä. Useaan kohteeseen pääsee myös julkisilla kulkuvälineillä ja tietoa retkeilykohteista saa helposti netistä. Puhelimeen on ladattavissa erilaisia retkeilijää opastavia karttapalveluita ja retkeilyaiheisesti blogeista saa inspiraatiota kohteista. Kannattaa muistaa myös 112 Suomi -mobiilisovellus, jonka viranomaiset suosittelevat ottamaan käyttöön erilaisten hätä- ja ongelmatilanteiden varalle ennen luontoon lähtemistä. Myös kaupungeissa voi toki retkeillä. Eväät reppuun ja reippaillen puistoon tai merenrannalle voi olla hyvä tapa aloittaa retkeilyharrastus.

Mitä retkelle sitten kannattaa ottaa mukaan? 


Se riippuu kohteesta ja retken pituudesta. Lyhyellä päiväretkellä pärjää, kun jalassa on hyvät retkeilykengät, päällä ulkoiluun suunnitellut vaatteet ja tarvittavat varusteet ja eväät selässä kuljetettavassa päivärepussa. Päiväreppuja on monen kokoisia ja mallisia. Hyvässä repussa on riittävästi tilaa, taskuja sekä lantiovyö, jonka avulla repun paino jakaantuu tasaisesti hartioilta lantiolle. Useimmiten repun kantoviilekkeet ovat portaattomasti säädettävät, joten sama päiväreppu sopii monen kokoiselle retkeilijälle. 

Jos aikomuksena on yöpyä luonnossa, mukaan tarvitaan teltta, makuualustat ja makuupussit. Retkillä yöpyminen on mahdollista myös autiotuvissa ja laavuilla. Tällaisten kiinteiden, vapaassa käytössä olevien yöpymispaikkojen sijainti kannattaa varmistaa etukäteen. Varaustupia lukuun ottamatta niiden saatavauus selviääkin usein vasta paikan päällä. Ruuhkan sattuessa yleissääntönä on ”first in, first out” eli pisimpään levännyt luovuttaa paikkansa ja lähtee jatkamaan matkaa ja tekee tilaa viimeksi saapuneille. Oman teltan kanssa säilyy vapaus valita yöpymispaikka ja aikataulu vapaammin -tietysti aina retkeilyetikettiä ja jokamiehen oikeuksiin liittyviä velvoitteita kunnioittaen. Yön yli retkillä ja vaelluksilla tavarat pakataan selässä kannettavaan rinkkaan. Yhden yön kesäretken varusteet mahtuvat mainiosti pieneen rinkkaan, mutta useamman yön vaellukselle tarvitaan iso rinkka. Pitemmillä retkillä on tärkeää olla mukana myös vaihtovaatteet ja varusteet sateen varalle. Tekniset, vettä pitävät ja hengittävät retkeilyvaatteet sekä vedenpitävät repun ja rinkan suojukset takaavat, että retkeilijä varusteineen pysyy kuivana sateen sattuessa. Jotta vaellusrinkkaa olisi mukava kantaa, kannattaa perehtyä rinkan säätöihin ja hyödyntää kaikki kiinnitykset, joiden avulla painoa tasataan mahdollisimman tasaiseksi. Tavarat pakataan niin että painopiste on mahdollisimman lähellä selkää ja painavat tavarat yläselän korkeudella. 

Jalkineisiin satsaaminen kannattaa

Retkeillessä maasto, jossa liikutaan, on usein epätasaista. Kun selkään nostetaan lisäksi painava rinkka, on äärimmäisen tärkeää, että jalassa on retkeilyyn sopivat jalkineet. Pitkille vaelluksille sopivat retkeilykengät, joissa on tukeva ja pitävä pohja sekä nilkkaa suojaava varsi. Päiväretkillä, varsinkin jos tavoitteena on liikkua vauhdikkaasti, parhaiten toimivat maastoon suunnitellut retkeily- tai maastojuoksukengät, jotka ovat perinteisiä vaelluskenkiä kevyemmät. Vedenpitävät kengät suojaavat jalkoja kosteudelta, mutta toisaalta kastuessaan kuivuvat hitaammin. 

Retkeilyvarusteiden ja -vaatteiden valintaan liittyy myös paljon yksilöllisiä mieltymyksiä ja onkin tärkeää perehtyä valikoimaan itse, ja tunnustuella millaiset tuotteet toimivat parhaiten juuri sinulle. Budget Sportin laajasta valikoimasta löydät parhaat ja edullisimmat vaihtoehdot. Tervetuloa tutustumaan.

Tällä hetkellä retkeily -tuotteet -tuoteryhmässä on 44 tuotetta.

Suosituin tuotteemme tässä ryhmässä on McKINLEY Vega 40.4 kupoli - teltta (sininen), 139,90 €. Muita suosittuja malleja ovat McKINLEY Escape 30.3 tunneli - teltta (vihreä), 179,90 €, McKINLEY Vega 20.3 SW - teltta (tummansininen), 79,95 € sekä Retki Makuupussi Syöte (punainen), 49,95 €. Laajasta valikoimasta löytyy jotain jokaiseen makuun!