Näin valitset maastohiihtosukset

Kun innostut maastohiihdosta, valitse juuri sinun taitoihisi, kokoosi ja ajankäyttöösi sopivat hiihtosukset ja muut välineet. Kun olet rehellinen kaupassa, saat juuri sinulle sopivat maastohiihtovarusteet. Suksien valintaan on hyvä käyttää hieman aikaa, koska sukset ovat hiihtäjän tärkein varuste. Kun valitset oikeanlaiset sukset ja huollat ne oikein, hiihtäminen on tehokasta ja miellyttävää.

Kun olet ostamassa hiihtosuksia, mieti ennen ostoa hiihtotapa: perinteinen vai luistelu

 • perinteisten suksien pituus: sukset saavat pystyasennossa olla noin 15-20 cm pitemmät kuin hiihtäjä
 • luistelusuksien pituus: luistelusukset ovat noin 5-15 cm käyttäjäänsä pidemmät
 • kehon rakenne ja suksien jäykkyys
 • hiihtotaito
 • tavoitehiihtomäärä
 • perinteisen hiihtotavan suksissa voideltavat vai pitopohjasukset
 • eri pitopohjasuksien erot: Nano ja Skinit

Voideltavat perinteisen tyylin sukset

Perinteisen sukset ovat yleensä voideltavia, mikä tulee huomioida niiden valinnassa. Erilaiset pikapitovoiteet tai pitoteipit ovat toimivia. Voiteiden käyttö on yksinkertaista. Perinteisen hiihtotavan tekniikan vuoksi on tärkeässä roolissa suksien oikea jäykkyysaste. Ladulla on vaikea päästä eteenpäin, jos sukset ovat liian jäykät, eivätkä tämän takia kosketa alustaa. Liian löysät sukset sen sijaan lipsuvat helposti ylämäissä. Jäykkyyden arvioinnissa pitää kääntyä myyjän puoleen, koska voideltaviin suksiin oikea jäykkyys valitaan paperitestin avulla. Suksien päällä seistessä paperia liikutetaan suksien alla. Kohdassa, missä paperi ei enää liiku lattian ja suksen välissä, merkitään sukseen pitoalue. Tämä on alue, joka painuu hiihtäessä kiinni latuun ja johon pitoteippi tai -voide laitetaan.

Pitopohjasukset

Pitopohjasuksissa on imukitkaan perustuva pitoalue, jota ei tarvitse voidella. Pitopohjasukset ovat hyvä valinta hiihtäjälle, jolla ei ole aikaa tai tilaa suksien voitelulle. Pitopohjasukset eivät ole kuitenkaan huoltovapaita. Pitopohjasukset säilyvät pitkään käyttökelpoisina, kun ne puhdistetaan ja kuivataan huolellisesti aina jokaisen käyttökerran jälkeen. Lika ja kosteus tukkivat huokoisen pohjan ja heikentävät pitopohjasuksien pohjakäsittelyä.

Monille hiihdon harrastajille tärkeintä on hyvä pito ja helppo hiihdettävyys. Pitopohjasuksia valitessa kannattaa vertailla erilaisia pitovaihtoehtoja. Eri suksiteknologiat toimivat luiston osalta eri tavoin eri tilanteissa. Pitopohjasuksien valinnassa vaikuttaa hiihtokeli. Hiihdätkö pohjoisessa pakkaskeleillä vai etelän vaihtelevissa talviolosuhteissa? Parhaiten tekniikka toimii nollakelillä tai pikkupakkasella. Kovilla pakkasilla luisto kärsii, mutta rauhalliseen tahtiin suksilla voi hiihtää kelillä kuin kelillä. Pitopohjasuksia ei tarvitse siis voidella, mutta jäätymisen estämiseksi käytetään ainetta, joka levitetään pikaluiston tapaan.

Perinteisen suksissa on kaksi suosituinta pitopohjatyyppiä: Nanogrip ja skini. Nanogrip-pohja on pinnoitettu koko matkalta – se soveltuu hyvin kaikkiin sääolosuhteisiin. Monikäyttöinen nanogrip-pohja on hyvä valinta aloittelijalle ja satunnaiselle harrastelijalle. Nano-pitopohjasuksissa on pito-ominaisuudet hyvät, mutta luiston ominaisuutta on kehitetty paremmaksi kylmemmälle ja kuivemmalle kelille sekä tuoreelle lumelle. Eri valmistajilla voi olla eri nimiä Nano-pitopohjasuksista. Yoko-brändi käyttää nanosuksista nimeä Optigrip. Skini-pitopohjasukset perustuvat vastakarvaisuuteen. Skin-pitopohjasuksien eli karvapohjasuksien pohja on varusteltu pitokarvalla, joka luo kitkan suksen ja lumen välille. Skini-suksissa karvat tarjoavat hyvää pitoa useissa eri keliolosuhteissa. Skin-sukset sopivat kaikkiin hiihtokeleihin, mutta ne vaativat aavistuksen harjaantuneemman hiihtotekniikan. Skini-suksien valinnassa tarvitaan normaalin hiihtosuksen tavoin jäykkyystestiä, ja ne tarvitsevat luistovoitelun. Skiniteknologia on vähentänyt Zero-suksien kysyntää. Zero-sukset ovat nimensä mukaisesti lähinnä nollakelin olosuhteisiin tarkoitetut erikoissukset aktiiviselle hiihdon harrastajalle.

Parempi luisto

 • Skini- ja Zero-pitopohjasuksilla, jotka voidellaan kannasta ja kärjistä, voi kyllä saavuttaa nanoja paremman luiston, mutta se vaatii voimakasta potkutekniikkaa ja pätevää voitelutaitoa.

Parempi pito

 • Nano-pitosukset puolestaan pitävät lähes aina, kun kehonpainon vain siirtää suksen päälle.
 • Alamäessä nanojen luistomatka voi jäädä skinejä lyhyemmäksi.

Luistelusukset

Luistelusuksien pituutta arvioidessa sukset kannattaa asetta pystyasentoon oman kehon viereen. Pituudeltaan sopivat luistelusukset ovat noin 5-15 cm käyttäjäänsä pidemmät. Painavan hiihtäjän kannattaa valita reilusti pitkät sukset. Lyhyt suksi on ketterä ylämäkihiihdossa, mutta pitempi liukuu paremmin.

Suksien jäykkyyttä arvioidessa oma taito- ja voimataso on tärkeässä roolissa. Kaupassa ei kannata liioitella taitojaan tai huijata painoaan. Oikeilla tiedoilla myyjä osaa ohjata ostamaan sukset, joiden jäykkyys on sopiva. Jos välineet on valittu väärin, into ladulla hiipuu. Aloitteleva luisteluhiihtäjä voi valita hieman joustavammat sukset. Aloittelevan kuntohiihtäjän ei pidä valita liian jäykkiä suksia, sillä ne vaativat hyvää tekniikkaa. Jos ei vielä osaa siirtää painoa tarpeeksi suksen päälle, jäykillä suksilla hiihdosta tulee horjuvaa. Silloin on pakko käyttää enemmän lihasvoimaa, jotta saa vauhtia potkuun. Kokeneempi ja vahvempi vapaan hiihtotavan hiihtäjä voi sen sijaan valita jämäkämmät sukset. Klassinen paperitesti on hyvä tapa selvittää luistelusuksien oikea jäykkyys – jos suksen alle laitetaan paperi, sen tulee liikkua vapaasti, vaikka paino on kokonaan toisella jalalla. Liian jäykät ja löysät sukset vaikuttavat huomattavasti suksien pitoon ja luistoon.

Ennen käyttöä vapaan tyylin sukset on hyvä voidella tai voiteluttaa, jotta niissä on pohjustus ja perusluistovoitelu. Sen jälkeen luistelusuksien hoito on helppoa ja pikaluistovoiteilla selviät pitkään. Riippuen siitä, kuinka paljon hiihdät, luistelusukset voidellaan sitten kerran tai pari talvessa.

Lasten sukset

 • Oikeankokoisilla varusteilla hiihdon opetteleminen on helppoa ja hauskaa.
 • Älä osta lasten hiihtovarusteisiin liikaa kasvuvaraa, sillä vääränkokoiset sukset tai sauvat haittaavat menoa.
 • Kasvuvaraa tulisi olla enintään 15 cm.

Kaikki hiihtoon Budget Sportista! Maastohiihto on nautinnollisinta, kun käytössä on juuri itselle sopivat sukset, sauvathiihtomonot ja siteet. Pääset ladulle kaikkein kätevimmin Budget Sportin kautta, sillä meiltä löydät järkevät valinnat luistelun hiihtosuksista. Kattavassa valikoimassa maastohiihtosuksia löydät hyvät sukset merkeiltä Salomon, FischerAtomicRossignol ja Yoko. Katso valikoimistamme suksien voitelu- ja huoltotarvikkeet. Valikoimastamme löydät hyvät hiihtopuvut, kerrastot, hiihtopipot ja hiihtokäsineet. Suksien ja sauvojen kuljetukseen on myös suksipusseja ja nappaa ladulle mukaan myös juomavyö. Budget Sportissa autamme tarvittaessa. Saat tarvitsemasi hiihtovarusteet monipuolisesta valikoimastamme liikuttavan halpaan hintaan. Katso ja tutki verkkokauppamme maastohiihtovalikoimaa, tuotteiden tietoja valintaoppaita ja tee tilauksesi, tai tule myymäläämme ostoksille! 

Maastohiihtosuksien koko-opas

Maastohiihtosuksen koon valinnan määrittää se, mihin tarkoitukseen suksi on tulossa

Hiihtäjän pituus (cm)

Perinteisten suksien pituus (cm)

Luistelusuksien pituus (cm)

140

150−160

140-150

145

155−165

150−155

150

165−175

155-165

155

170−180

160−170

160

175−185

165-175

165

180-190

170-180

170

185-195

175-185

175

190-200

180-190

180

195-205

185-195

185

200-210

190-195

≥ 190

205-210

190-195

 

Lapsen pituus (cm)

Suksien pituus (cm)

90

90

100

100

110

110

115

120

120

130

125

140

130

140-150

135

145-155