Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Näin valitset hiihtovaatteet

Näin valitset hiihtovaatteet

Hyvä hiihtoasu ei lisää tuulenvastusta

Maastohiihto on loistava talviurheilulaji. Valitsemalla laadukkaat, maastohiihdon ehdoilla suunnitellut vaatteet, nautit lajista eniten. Hiihdit sitten perinteisellä tai vapaalla tyylillä, hiihtopuvuksi kannattaa valita kaksiosainen asu, joka koostuu hiihtotakista ja hiihtohousuista. Hiihtotakki on edestä tuulenpitävä, mielellään hyvin istuva ja virtaviivainen takki, jossa on suojaava korkea kaulus ja riittävän pitkät hihat niin että ranteet eivät paljastu käden noustessa ääriasentoon. Hiihtohousut ovat usein henkselilliset, myös edestä tuulenpitävät ja hyvin istuvat. Sekä hiihtotakin että hiihtohousujen takaosa on usein joustavaa materiaalia, minkä ansiosta hiihtoasu hengittää hyvin ja istuu vartalon mukaisesti. Hiihtoasun on hyvä olla tyköistuva, jotta vaatteet eivät pullistu ilmavirran vaikutuksesta pussille ja hidasta vauhtia. Tuulenpitävät materiaalit ovat yleensä kevyttä mutta tiivistä mikrokangasta tai joustavaa softshell-materiaalia. Hiihtoasut eivät yleensä ole vedenpitäviä, mutta tiiviit tuulenpitävät materiaalit hylkivät hyvin vettä ja kosteutta.

Budget Sportin valikoimasta löydät hyvät kotimaiset hiihtovaatteet: Sekä Halti hiihtopuvut että Rukka hiihtopuvut ovat yhdessä hiihdon ammattilaisten kanssa suunniteltuja ja ne toimivat hyvin aktiivisen harrastajankin käytössä. Sekä naisille että miehille löytyvät omat mallinsa. Naisten hiihtoasuissa on huomioitu naisvartalon anatomia ja esim. hiihtohousuissa henkselit on sijoitettu usein hieman eri kulmassa kuin miesten hiihtohousuissa, jotta ne istuvat hyvin eivätkä paina esim. rintakehää.

Hiihto on vauhdikas laji ja varsinkin alamäissä vauhdit kiihtyvät koviksi. Pakkasella ilmavirta lisää kylmän tunnetta ja onkin tärkeää, että valitset hiihtoasun, joka sopii juuri niihin olosuhteisiin, joissa sinä hiihdät. Pää on tärkeä suojata päähineellä, joka suojaa hyvin otsaa ja korvia. Kylmällä kelillä parhaiten toimii villa- tai fleecepipo, jossa on päällisen ja vuoren välissä tuulenpitävä kalvo. Käsineinä toimivat parhaiten hiihtohanskat, joilla saa hyvän napakan otteen sauvasta ja jotka suojaavat tuulelta ja kylmältä.

Lasten hiihtopuvut on suunniteltu lasten tarpeiden mukaan. Usein lapsilla vauhti on hieman rauhallisempi, joten lasten hiihtovaatteet ovat kauttaaltaan suojaavampia ja näin ollen monikäyttöisiä. Aktiivisesti tai kilpahiihtoa harrastaville lapsille tarjolla on aikuisten malleista tehtyjä asuja juniorikoissa. Sekä aikuisten että lasten hyvä tekninen hiihtoasu soveltuu myös muuhun aktiiviseen talviulkoiluun. Hiihtoasun lämmittävyyttä säädetään pukemalla alle sopiva määrä alus- ja välikerroksia.