Näin löydät käyttötarpeisiisi parhaat ulkoiluvaatteet

Ulkoiluvaatteiden valinnassa tärkeintä on ensinnäkin ottaa huomioon vaatteille suunniteltu käyttötarkoitus ja toiseksi kiinnittää huomiota omassa käytössä tarpeellisiin teknisiin ominaisuuksiin. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin siihen, mitkä seikat huomioimalla löydät tarpeisiisi parhaat ulkoiluvaatteet.

Huomioi ulkoiluvaatteiden käyttötarkoitus

Valinnan tekeminen ei aina ole helppoa, kun on tarpeen löytää omiin tarpeisiin parhaat ulkoiluvaatteet. Olipa etsinnässä paras ulkoilutakki tai parhaat ulkoiluhousut, niiden valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle vaatteen käyttötarkoituksesta. Valintaa tehdessä kannattaa pohtia ensinnäkin sitä, tulevatko ulkoiluvaatteet päivittäiseen vai harvempaan käyttöön. Mitä useammin vaatteita on tarkoitus käyttää, sitä enemmän on syytä kiinnittää huomiota niiden sisältämiin teknisiin ominaisuuksiin. Toinen huomionarvoinen seikka on vaatteiden käyttöympäristö: luonnon helmassa retkeilyyn kannattaa valita retkeilyvaatteet, kun taas muuhun ulkoiluun sopivimmat asut löytyvät ulkoiluvaatteiden joukosta.

Ulkoiluvaatteet on syytä valita edelliset seikat huomioon ottaen, jotta tulet kerralla valinneeksi tarpeisiisi sopivimmat ja käytössä mahdollisimman pitkään palvelevat vaatteet. Laadukkaat takki ja housut muodostavat asun, joka on hyvä ulkoilupuku monenlaisessa ulkoilussa. Vaikka ulkoiluvaatteiden tarjonta onkin tänä päivänä hyvin laajaa, useimmat niistä valmistetaan kevyistä materiaaleista, mikä tuo käyttäjälleen mukavuutta ja liikkumavapautta. Erilaiset taskut tarjoavat säilytysmahdollisuuden mukana kulkeville pientavaroille, kuten puhelimelle, avaimille ja lompakolle. Riittävän ilmanvaihdon voi varmistaa hankkimalla vaatteet, joista löytyy ilma-aukkoja, kun taas hupullinen ulkoilutakki suojaa mukavasti tuulisella säällä.

Mikäli viihdyt ulkona juoksun tai muun korkeasykkeisen treenin parissa, on tuulitakki ja tuulihousut käyttötarpeeseen paras ulkoilupuku kevät- ja syyskaudella sekä viileämpinä tai tuulisina kesäpäivinä. Nämä materiaaliltaan ohuet mutta samanaikaisesti tuulen loitolla pitävät vaatteet tuntuvat käytössä kevyiltä, mikä mahdollistaa aktiviteeteista suoriutumisen parhaalla tavalla. Lisäksi kevyt ulkoilupuku pakkautuu pieneen tilaan, minkä ansiosta sellainen on helppo pakata mukaan pikkureppuun.

Määritä vaatteisiin tarvitsemasi tekniset ominaisuudet

Käyttötarkoituksen ja -ympäristön huomioinnin jälkeen on aika siirtyä ulkoiluvaatteiden tarjoamiin teknisiin ominaisuuksiin. Omaan käyttöön tarpeellisia teknisiä ominaisuuksia määrittäessä on tärkeää huomioida vaihtelevat sääolosuhteet, sillä sateisella säällä vaatteilta vaaditaan enemmän kuin kuivalla kelillä ulkoillessa. Teknisten ominaisuuksien suhteen parhaat ulkoiluvaatteet ovat sekä hengittävät että joko vettä hylkivät tai täysin vedenpitävät. Mikäli vaatteita on tarkoitus käyttää esimerkiksi lyhyemmillä kävelylenkeillä, on vedenhylkivyys niille riittävä ominaisuus, mutta pitkäkestoisempaan ulkoiluun vedenpitävyys on aina suuri plussa.

Hengittävästä ja vedenpitävästä materiaalista valmistetut kuoritakki ja kuorihousut varmistavat käyttäjänsä olon pysyvän kuivana ja mukavana säästä riippumatta. Materiaalin hengittävyys varmistaa riittävän ilmanvaihdon. Kuorivaatteet tarjoavat loistavan mahdollisuuden saada kertaheitolla sekä hengittävä ulkoilupuku että vedenkestävä ulkoilupuku hankkimalla yhden asun. Mikäli taas haluat ulkoiluvaatteiden materiaaleilta ensisijaisesti pehmeyttä ja joustoa, sinulle sopivin valinta voi olla softshell-takki ja softshell-housut. Vaikka softshell-vaatteet tarjoavatkin vedenpitävyyden sijaan vedenhylkivyyden, niiden joustavuus tuo mukavuutta ulkoiluun. Kuivalla, viileällä kelillä ulkoilua varten kannattaa myös hankkia kevytvanutakki, joka antaa miellyttävää lämpöä hieman kylmempien kelien aktiviteetteihin.

Pidä mielessä kerrospukeutuminen

Kerrospukeutuminen on paras tapa pukeutua ulkoilua varten niin talvella, syksyllä kuin keväälläkin. Mikäli kyseessä ei ole korkeasykkeinen ulkoaktiviteetti, kuten juoksu, viileämmillä keleillä parhaat ulkoiluvaatteet muodostuvat aluskerroksesta, välikerroksesta ja kuorikerroksesta. Kerrospukeutuminen on tehokas keino siirtää kosteutta iholta ylöspäin vaatekerroksiin, mikä takaa hyvän lämmön eristävyyden. Lähde kerrospukeutumisessa liikkeelle alusvaatteiden jälkeen joko merinovillasta tai teknisestä materiaalista valmistetusta pitkähihaisesta ja -lahkeisesta alusasusta, sillä nämä materiaalit siirtävät tehokkaasti kosteuden pois iholta.

Välikerroksen tehtävänä on siirtää kosteus edelleen ylöspäin kohti kuorikerrosta, minkä lisäksi se sitoo ilmaa tarjoten näin lisäeristystä kylmyyttä vastaan. Parhaita vaatteita välikerrokseksi ovat fleecepaidat ja -housut, villavaatteet tai teknisistä keinokuiduista valmistetut, alusvaatteita paksummat vaatteet. Hyvin kylmällä säällä välikerroksia voi pukea päälle kaksin kappalein – vaatteita voi vähentää sään lämmetessä. Viimeistele kerrospukeutuminen hengittävillä ja vedenpitävillä kuorivaatteilla, joiden tehtävänä on sekä suojata tuulelta ja kosteudelta että säilyttää välikerrokseen sitoutunut lämmin ilma vaatteiden alla.

Viimeistele ulkoiluasusi laadukkailla kengillä

Kun tarpeisiisi parhaat ulkoiluvaatteet ovat löytyneet, on aika kääntää katse toimiviin ja laadukkaisiin ulkoilukenkiin. Vedenpitävät ulkoilukengät hankkimalla varmistut siitä, että olet hyvin varustautunut vaihteleviin säätiloihin. Kevyet lenkkarit puolestaan on mukava vetää jalkaan kesäkauden kuivina päivinä. Muistathan ajaa uudet jalkineet sisään maltillisesti lyhyemmillä kävelylenkeillä, jotta ne pääsevät mukautumaan jalkoihisi ja tarjoamaan paremman mukavuuden pidempikestoiseen ulkoiluun.