Näin valitset hyvät sukat vaellukselle

Vaelluksella vietetään pitkiä aikoja jalkojen päällä, ja silloin hyvien vaelluskenkien ja sukkien rooli on suuri. Mutta millaiset sukat palvelevat parhaiten jalkojasi retkeillessä? Lue artikkelistamme, mitä vaellussukkien valinnassa kannattaa ottaa huomioon, ja pääset lähtemään seuraavalle retkellesi paremmin varustautuneena.

Vaellukseen sopivat sukat suojaavat ja tukevat

Vaellussukkien ideana on suojata ja tukea jalkaa ja jalkapöytää. Niiden kuuluu pitää jalat kuivina ja hiertymättöminä, jotta pitkääkin taivalta jaksaa kulkea kevein askelin. Matkaa vaikeuttava käänne on huomata yhtäkkiä, että jalkoihin on tulossa rakkoja, jolloin kipu alkaa tuntua joka askeleella. Valitsemalla hyvät sukat vaellukselle estät rakkojen syntymisen ja pidät olosi mukavana pitkään.

Ensisijaisen tärkeää on se, että yritetään välttää kaikenlainen hiertäminen. Hiertymien ja rakkojen syntyyn vaikuttaa sukan materiaali ja istuvuus. Oikea koko on tärkeä, sillä liian iso sukka voi kerääntyä rullalle nilkkoihin tai jäädä mytyksi kenkään, jolloin se voi alkaa hangata. Vaellussukaksi onkin parempi valita hyvin istuva sukka, joka ei kuitenkaan purista. Liian pieni sukka voi puristaa varpaat liikaa yhteen ja lisätä hikoilua ja bakteerien kasvua. Pituudeltaan nilkkapituiset tai pitkävartiset sukat ovat parhaimmat vaeltamiseen, sillä ne suojaavat myös nilkkaa ja pysyvät paremmin paikoillaan vaelluskengän sisällä.

Saumattomat tai hyvin ohutsaumaiset sukat ovat parhaimmat estämään turhat hankaumat. Jos sukassa on paksut saumat, ne voivat painaa ja alkaa hiertää pidempään kävellessä. Retkeilyyn tarkoitettujen sukkien hyvä, anatominen muotoilu ehkäisee rakkojen ja hiertymisen syntymistä.

Sukan materiaalilla on väliä

Hyvät sukat vaellukselle ovat hengittävät, kosteutta tehokkaasti siirtävät sekä riittävän lämpimät tai viileät senhetkisiin sääolosuhteisiin. Eri materiaaleilla on erilaisia ominaisuuksia, joista jotkin sopivat paremmin nimenomaan vaelluskäyttöön. Villan ja synteettisten materiaalien yhdistelmä sukissa on lyömätön. Silloin molemmista materiaaleista saadaan hyödynnettyä niiden parhaat ominaisuudet.

Villa lämmittää ja eristää sekä hengittää hyvin. Se on luonnonmateriaali ja antibakteerinen, minkä vuoksi se pitää pahat hajut poissa ja estää bakteerien kasvua. Se on siis erinomainen materiaali vaeltamiseen soveltuviin sukkiin, sillä vaelluksilla taitetaan pitkiäkin matkoja samoissa sukissa. Eri villatyypeistä merinovilla on tällä hetkellä kaikkein suosituin materiaali. Se on todella miellyttävän tuntuista ihoa vasten ja siirtää hyvin kosteutta. Mutta jos käyttää sataprosenttisesta villasta valmistettuja sukkia, ne eivät kestä kulutusta yhtä hyvin kuin keinokuitusukat tai sekoitemateriaalit. Lisäksi villa myös imee kosteutta enemmän, joten pelkästä villasta tehdyt sukat voivat tarpeeksi kastuessaan pysyä märkinä, eikä se ole miellyttävä tunne jaloille.

Synteettisten materiaalien etu on niiden kestävyys ja erittäin hyvä kosteudensiirtokyky. Esimerkiksi nailon tunnetaan erittäin kestävänä materiaalina, polyesteri taas nopeuttaa sukan kuivumista, ja elastaani tuo joustoa sukkiin. Usein vaellussukissa onkin yhtä tai useampaa näistä materiaaleista yhdistettynä merinovillaan. Siitä syntyykin paras sekoitus hyviksi sukiksi vaellukselle: kestävät, hengittävät ja mukavat.

Paksut vai ohuet sukat?

Talvella tai kylmempään aikaan vaeltaessa voi olla paikallaan laittaa jalkaan lämpimämmät sukat, mutta muutoin ei kannata varata liian lämpimiä sukkia, sillä jalat vain hikoilevat enemmän. Kun vaeltaa maastossa raskaan rinkan kanssa, lämmin olo kyllä pysyy jaloissa ohuemmallakin sukalla. Ohuen sukan etuna on se, että jos se kastuisi, se myös kuivuu nopeammin eikä tunnu ikävän märkänä ja paksuna myttynä kengässä.

Jos aikaa vietetään paljon leirissä seisten tai lumi on jo maassa, on hyvä harkita lämpimämpien sukkien mukaan ottamista. Silloin järkevintä on, että leirissä vaihdetaan vaelluksen aikana olleet sukat puhtaisiin, kuiviin ja lämpimämpiin sukkiin, jolloin kylmä ei hiivi varpaisiin yllättäen.

Vedenkestävät sukat voivat olla vaihtoehto, jos kengät eivät ole vedenpitävät. Toisaalta vedenpitävyys voi  kuitenkin kostuttaa sukat sisältä, joten ne eivät välttämättä ole kuivin vaihtoehto.

Kuinka monet sukat vaellukselle kannattaa pakata mukaan?

Vaellukselle kannattaa ottaa mukaan muutama pari sukkia. Yhdet voivat roikkua kuivumassa vaikkapa rinkasta, kun toiset ovat jalassa. Lisäksi yöksi voi olla erilliset, lämpimämmät unisukat. Monet käyttävät vaelluskenkien kanssa kahta sukkaparia. Tarkoitus on se, että kahdet sukat hiertävät toisiaan vasten ihosi sijaan, joten jalkasi selviävät helpommin hiertymittä. Ensin laitetaan alle ohuet alussukat, jotka kannattaa vaihtaa joka päivä, ja niiden päälle laitetaan varsinainen vaellussukka, joita ei tarvitse pestä niin usein.