Valintaopas

Näin valitset vaelluskengän

Tärkeintä vaelluskengän valinnassa on ottaa huomioon kengän käyttötarkoitus. Kivikkoisessa maastossa painavan rinkan kanssa kuljettaessa tärkeää on jalkineen tukevuus. Jäykkä jalkine ottaa maaston epätasaisuudet vastaan ja paksu pohja estää jalan väsymisen. Helpompaan maastoon poluille sopii kevyemmät jalkineet. Varsi tulee olla kuitenkin riittävän korkea tukeakseen nilkkaa. Päkiän kohdalta pohja saa olla notkea, mutta retkikengässä tulee olla kuitenkin riittävästi kiertojäykkyyttä. Kosteilla keleillä vedenpitävä mutta hengittävä kalvo lisää kengän käyttömukavuutta.

Vaelluskenkä on sopivan kokoinen kun kantapää istuu paikalleen kantakuppiin ja varpaille jää liikkumatilaa. Kenkä ei saa olla kuitenkaan liian iso, jotta varpaat eivät valu alamäessä kenkien kärkiin. Vaelluskenkä kannattaa sovittaa niiden vaellussukkien kanssa, joita aikoo käyttää kenkien kanssa. Oikeanlainen sukka parantaa myös kengän käyttömukavuutta, siirtämällä kosteuden jalasta ulkokerrokseen sekä pehmentää iskuja kantapään ja varvasosan alueilla. Oikea koko ja malli löytyy ainoastaan sovittamalla kenkiä. Kengän numero ja lestit vaihtelevat merkeittäin. Vaelluskengän koon valitsemisessa kannattaa myös muistaa, että kävellessä jalka turpoaa ja tarvitsee hieman enemmän tilaa kengässä.

Vaelluskenkä on nauhoitettava kunnolla, jotta jalka istuisi oikealla paikallaan. Iltin on oltava suorassa ja keskellä. Nauha kiristetään alhaalta asti ja lukitaan nilkan kohdalta lukkohakasella tiukaksi. Yläosan kiristämisessä voi ottaa huomioon millaisessa maastossa vaeltaa; joko kiristetään lukkohakasesta alkaen tai jätetään löysäksi. Kaksisuuntaisen nauhoituksen avulla voidaan kengän kireyttä muutella olosuhteiden mukaan. Keskellä olevalla hakasella iltti lukitaan paikalleen, ettei se kävellessä väänny sivulle. Solmusta tulee joustavampi ja tukevampi kun ylimmän hakasen kohdalla nauha pyöräytetään yläkautta alaspäin ja tehdään solmu. 

Uudet kengät kannattaa ajaa sisään noin kolmen viikon ajan, jolloin kävellään pieniä pätkiä päivittäin. Jalka mukautuu pikkuhiljaa jäykän kengän käyttämiseen ja kenkä muotoutuu jalkaan. Parhaimmillaan kenkä on muutaman reissun jälkeen ja oikeaoppisesti huollettuna.