10 000:n vesipilarin vaate suojaa sateelta

Vedenpitävien vaatteiden vedenpitävyydessä on eroja, ja eron kertoo parhaiten vaatteen vesipilariarvo. Se vaihtelee 3000:n ja yli 20 000:n välillä. Lue artikkelistamme, mitä vesipilariarvolla tarkoitetaan ja miten sen tiedon avulla osaat valita itsellesi sopivat vedenpitävät vaatteet ulkoiluun.

Vedenpitävyys ja vettähylkivyys

Ulkovaatteilla on erilainen sietokyky veden suhteen. Osa vaatteista on vettähylkiviä, mikä yleensä tarkoittaa sitä, että vaatteissa on vettähylkivä pinnoite, mutta kangas ei ole vedenpitävää, tai että vaate on vedenpitävää materiaalia, mutta sen saumoja ei ole teipattu. Osa vaatteista taas on vedenpitäviä, jolloin sekä sen materiaali on vedenpitävää että sen saumat on teipattu. Lisäksi vettähylkivät ja vedenpitävät vaatteet voivat erota toisistaan hengittävyydeltään. Vettähylkivät vaatteet ovat aina hengittäviä, mutta vedenpitävät vaatteet voivat olla joko hengittäviä tai hengittämättömiä. Esimerkiksi vedenpitävistä vaatteista perinteiset sadetakit ovat umpinaisia, kun taas kuoritakit ovat hengittäviä.

Vedenpitävyys saadaan aikaan käyttämällä erilaisia kalvoja tai pinnoitteita. Yksi tunnetuimmista kalvotyypeistä on Gore-Tex, joka on täysin veden- ja tuulenpitävä. Meiltä tätä kalvoa löytyy esimerkiksi Rukan tuotteista. Kalvon lisäksi vaate voi olla käsitelty vettähylkivällä käsittelyllä, joka usein tunnetaan myös nimellä DWR (durable water repellent). Vettähylkivissä vaatteissa taas voi olla pelkästään kyseinen käsittely eli ne eivät pidä vettä, vaan ainoastaan hylkivät sitä.

Mitä vesipilarin arvo kertoo?

Vesipilari tarkoittaa sitä, miten hyvin kangas pitää vettä. Vesipilariarvo ilmoitetaan millimetreinä ja se tarkoittaa sitä, kuinka korkean vesimassan (eli vesipilarin) luoman paineen kangas kestää, ennen kuin vesi pääsee läpi kankaasta. Jos siis puhutaan 10 000 mm:n vesipilarista, se vastaa kymmenen metriä korkeaa vesipylvästä, jonka vaate kestää ennen kastumista. Kankaan vedenpitävyys testataan suihkuttamalla siihen vettä painepesurin kaltaisella laitteella. Mitä korkeampi vesipilariarvo vaatteella on, sitä paremmin se kestää vettä.

Ulkovaatteet voidaan jaotella vesipilariarvonsa mukaisesti eri kategorioihin. Omaan käyttötarkoitukseen parhaiten sopivilla vaatteilla ulkoileminen on miellyttävämpää. Tutustu alla oleviin vesipilariarvoihin, jotta osaat valita oikeanlaiset vaatteet tekemisen mukaan.

Vesipilariarvo 0–3000. Vaate ei ole vedenpitävä ja kestää lähinnä tihkusadetta. Vaate soveltuu käytettäväksi päivittäin ja liikunnassa kuivissa olosuhteissa.

Vesipilariarvo 3000–5000. Vaatteessa ei ole teipattuja saumoja tai niitä on vain joissakin kohdissa. Vaate kestää lyhyitä sadekuuroja ja kevyttä tihkusadetta. Vaate soveltuu arkikäyttöön ja urheiluun joko kuivissa tai hieman epävakaissa olosuhteissa.

Vesipilariarvo 5000–10 000. Normaalisti kaikki tai olennaisimmat saumat on teipattu. Vaate suojaa kovemmalta sateelta, mutta se ei kestä pitkäkestoista kaatosadetta. Vaate saattaa kastua paikoista, joissa kankaaseen kohdistuu suurempi paine, esimerkiksi repun hihnojen kohdalla. Sopii hyvin arkikäyttöön.

Vesipilariarvo 10 000–15 000. Tavallisesti kaikki saumat on teipattu. Vaate suojaa hyvin voimakkaalta vesisateelta tai rännältä. Vaate sopii erittäin hyvin kaikkeen ulkoliikuntaan huonoissa sääolosuhteissa.

Vesipilariarvo 15 000–20 000. Kaikki saumat on teipattu. Vaatteen vedenpitävyys kestää pitkäkestoista, kovaa vesisadetta ja lunta. Vaate on erinomainen muun muassa retkeilyyn ja lasketteluun ja kun liikutaan erittäin märissä olosuhteissa.

Vesipilariarvo yli 20 000. Kaikki saumat on teipattu. Vaate kestää ääriolosuhteita ja suojaa hyvin myrskyissä ja lumimyräköissä. Vaate on sopiva valinta esimerkiksi tunturiin, vuoristoon ja pitkille vaelluksille.

Älä anna sateen estää liikkumista

Kun lähdet ulos liikkumaan ja ennuste näyttää surkeaa säätä, riittää kun puet päällesi vähintään 10 000 mm:n vesipilarin vaatteet, eikä sinun tarvitse välittää sääolosuhteista. Se, kuinka korkean vesipilariarvon tarvitset, riippuu sateen ja tuulen lisäksi siitä, miten paljon vaatetta painetaan ja venytetään. Jos selässäsi on raskas reppu tai istut märällä alustalla, kankaaseen kohdistuu kovempi paine ja silloin tarvitaan myös korkeampi vesipilariarvo. Kiinnitä vesipilariarvon lisäksi huomiota myös saumojen teippaukseen.

Saumateippauksissa käytetään yleensä joko liimattua teippimäistä nauhaa tai hitsausta, jossa teippi kiinnitetään saumoihin lämmön ja paineen avulla. Osassa tuotteita on teipattu vain tärkeimmät saumat kosteudelle alttiimmissa paikoissa, kuten hartioilla, mutta yleensä jo yli 10 000 vesipilarin vaatteissa kaikki saumat on teipattu.

Kuoritakki ja kuorihousut ovat erinomainen valinta ulkovaatteiksi ja ne sopivat hienosti vaellukseen ja retkeilyyn. Esimerkiksi Didriksonsilta, McKinleyltä, Helly Hansenilta ja Ivalolta löytyy mainioita vaihtoehtoja kuorivaatteiksi niin naisille kuin miehille ja lapsillekin.