Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Näin valitset varusteet juoksuun

Juoksusukat

Juoksusukat

Juoksukengät ja –sukat toimivat parina. Hyvien kenkien kanssa ei siis kannata valita sukkia, jotka eivät kestä kulutusta tai hengitä vaan hiertävät tai tuntuvat muuten epämukavilta pahimmillaan aiheuttaen hiertymiä ja rakkoja.

Juoksusukan tärkeimpiä ominaisuuksia ovat mukavuus, istuvuus, joustavuus, hengittävyys, saumattomuus, kosteuden poistokyky ja kestävyys. Juoksusukan elastiset materiaalit sekä erilaiset leikkaukset sitovat sukan jalkaan niin, ettei se pääse kovassakaan käytössä hiertämään ja rullautumaan kengässä. Tekniset materiaalit siirtävät kosteuden pois iholta ja pitävät jalan kuivana. Varpaissa, jalkaterissä ja kantapäissä olevat vahvistukset estävät myös hiertymien syntyä. Juoksusukat on suunniteltu nimenomaan juoksun vaatimuksiin!

Juoksukengät

Juoksukengät

  • Juoksukengän valintaan vaikuttaa millaisella alustalla aikoo juosta.
  • Kenkä tulee valita askelluksen perusteella.
  • Juoksukengän tulee istua heti jalkaan ja tuntua mukavalta. Mikäli kengässä jokin painaa, se ei tule sieltä poistumaan, vaan saattaa korostua käytössä.
  • Sopivan juoksukengän kärjessä tulisi olla 1-1,5cm käyntivaraa.
  • Kenkien hintoihin vaikuttaa niissä käytetyt materiaalit sekä kengän ominaisuudet.

 

  • Juoksukenkää valitessa tulee miettiä ja tarkastella omaa askellusta, tarvittaessa esimerkiksi peilin kautta.
  • Mikäli huomaat nilkkasi joustavan sisäänpäin, kyse on todennäköisesti ylipronaatiosta.
  • Jos nilkkasi kääntyvät ylikorostuneesti ulospäin ja painosi on jalan ulkosyrjällä, on kyse supinaatiosta.
  • Mikäli nilkkalinjasi on suorassa ja painosi jakautuu tasaisesti koko jalkapohjalle, on askeleesi neutraali.

KUVAT YLIPRONAATIOSTA-SUPINAATOSTA- NEUTRAALISTA ASKELLUKSESTA

 

Suositeltavat kenkätyypit eri askellukselle

Askellus

Suositeltava kenkä

Merkittävä ylipronaatio

Kiertojäykkä ja vahvasti tuettu kenkä

Lievä ylipronaatio

Kiertojäykkä ja napakasti jalkaan istuva neutraali kenkä

Supinaatio

Hyvin vaimennettu neutraali kenkä

Neutraali

Neutraali tai kevyesti tuettu kenkä

Juoksuvaatteet

Juoksuvaatteen valinnassa on tärkeintä ottaa sääolosuhteet huomioon. Korkealaatuisten teknisten materiaalien ja kerrospukeutumisen avulla voi säädellä pukeutumistaan säähän ja lenkin tempoon sopivaksi. Materiaalien kirjo tämän lajin vaatetuksessa on laaja. Tekstiilit vaihtelevat hengittävistä ja kosteutta siirtävistä teknisistä materiaaleista aina paksumpiin ja lämpimämpiin materiaaleihin. Puuvillaa ei suositella, sillä se imee kosteuden itseensä ja tuntuu pitkään kosteana ja märkänä. Juoksuvaatteeksi suositellaankin hyvin hengittäviä teknisiä materiaaleja.

Oikeaoppinen kerrospukeutuminen pitää juoksijan lämpimänä säällä kuin säällä. Eri kerrosten väliin jäävä ilma eristää kylmän ulkopuolelle. Alimmaksi kerrokseksi sopii parhaiten tekninen urheilukerrasto/juoksuvaate, joka siirtää kosteuden pois iholta.

Juoksuvaatteen välikerroksen on myös tärkeää olla hengittävää materiaalia, jotta kosteus siirtyy edelleen uloimpaan vaatekerrokseen. Kylmemmällä säällä esimerkiksi ohut fleece eristää lämpöä.

Juoksuvaatteissa uloimman vaatekerroksen materiaalissa tärkeätä on hengittävyys ja tuulenpitävyys. Kylmällä säällä päällysvaatteen tulee olla tarpeeksi lämmin ja tuulenpitävä. Esimerkiksi joustava ja tuulta sekä vettä hylkivä softshell on hyvä valinta kuorivaatteeksi kylmemmälle säälle. Hiihtotakki tai –housut sopivat myös talvijuoksuun. Juoksulenkille vedenpitävällä kalvolla varustettu kuoritakki ei ole hyvä valinta, koska vedenpitävä kalvo ei välttämättä hengitä riittävästi.

Myös asusteissa kannattaa kiinnittää huomiota niiden hengittävyyteen, sekä tarpeen vaatiessa tuulenpitävyyteen. Juoksusukat, tekniset pipot ja hanskat lämmittävät ja vievät kosteutta pois iholta. Hengittävät urheiluliivit antavat tukea juostessa. Juoksutrikoita ja yläosia on myös saatavana tukea antavina kompressiovaatteina. Heijastimet vaatteissa lisäävät turvallisuutta pimeällä säällä.

Pukeutuminen juoksulenkille on hyvin yksilöllistä. Toiselle riittää vähempi, kun toinen taas palelee helpommin. Kokeilemalla selviää miten on hyvä pukeutua. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että lenkille lähtiessä tulisi olla hieman viileä.

Tuotteen hintaan vaikuttavat tuotteen materiaalit. Esimerkiksi tuulenpitävät kalvot, sisältä harjatut lämpimät, sekä heijastavat materiaalit. Hintaan vaikuttaa myös kaikki yksityiskohdat. Esimerkiksi saumat/saumattomuus, heijastimet, taskut ja ventilaatiot eli hengitysaukot.