Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Juoksukenkien droppi – mikä se on ja miten se valitaan?

Juoksukenkien droppi – mikä se on ja miten se valitaan?

Juoksukenkiä valitessa on aina tärkeää pohtia huolellisesti ensinnäkin sitä, millaisella alustalla juokseminen tapahtuu. Toinen juoksukenkien valintaan vaikuttava seikka on kenkien tarjoama iskunvaimennus, joista jokaisella on tarjottavanaan erilaisia etuja. Iskunvaimennuksen valinta on kiinni juoksijan henkilökohtaisista mieltymyksistä, joten niiden ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota valintaa tehdessä.

Jos juoksu on itselle entuudestaan tuntematon laji, tai juoksupoluilla on tullut käytyä kenkien ominaisuuksiin tai juoksutekniikkaan sen kummemmin perehtymättä, lajissa tarpeellisten varusteiden suhteen voi olla paljon opittavaa. Tämä pätee etenkin juoksukenkiin. Juoksuharrastusta aloittavia esimerkiksi usein askarruttaa se, mikä on juoksukenkien droppi. Kun kyseessä on juoksukenkä, droppi eli toiselta nimeltään pudotus tarkoittaa yksinkertaisesti juoksukengän kanta- ja päkiäosan välistä korkeuseroa. Itselle sopivin droppi riippuu omasta askellustyypistä.  

Dropin sopivuus määräytyy askelluksen mukaan

Yleinen väärinkäsitys on, että juoksukenkien droppi tarkoittaisi kengänpohjan korkeutta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä dropista puhuttaessa kyse on aina juoksukengän kannan ja päkiän välisestä korkeuserosta. Mitä suurempi juoksukengän droppi on, sitä jyrkempi on kengän kanta- ja päkiäosien välinen kulma. Tätä voi havainnollistaa siten, että paljain jaloin kävellessä droppi on 0 millimetriä kantapään ja päkiän koskettaessa maata samalla tasolla. Mitä korkeampi juoksukenkien kantaosa on, sitä korkeampi on niiden droppilukema.

Juoksukenkien dropin valinnassa huomiota kiinnitetään juoksijan luonnolliseen askellukseen. Tämä pätee riippumatta siitä, minkälaisella alustalla juokseminen tapahtuu. Mikäli juostessa ei satu jalkoihin, on juoksukengissä mitä todennäköisimmin juoksijalle sopiva droppi. Jos taas juokseminen tuntuu epämukavana kipuna jaloissa, itselle sopivin droppilukema on syytä selvittää.

Näin selvität, sopiiko sinulle matala vai korkea juoksukenkien droppi

Mataliksi luokiteltavat, alle 6 millimetrin korkuiset dropit soveltuvat parhaiten juoksijoille, joiden jalkaterän etu- tai keskiosa osuu ensiksi juoksualustaan. Näillä dropeilla varustetuissa juoksukengissä juostessa matala droppi ohjaa jalan laskeutumaan päkiälle, minkä seurauksena on nopeampi ja lyhyempi askellus sekä vähäisempi kehoon kohdistuva tärinä. Yleisesti ottaen matalammat droppilukemat sopivat ihanteellisimmin kokeneemmille juoksijoille, jotka juoksevat säännöllisesti ja joiden pohkeet ja akillesjänteet ovat suhteellisen kestävät. Juoksua aloittelevan ei kannata valita ensimmäisiin juoksukenkiin matalia droppeja, joilla juokseminen vaatii runsaasti totuttelua.

Yli 6 millimetrin korkuiset, korkeiksi luokiteltavat dropit taas käyvät juoksijoille, joiden jalkaterä laskeutuu maahan kantapää edellä. Tämä askellustyyppi on ominainen aloittelijoille ja satunnaisesti juokseville, minkä vuoksi suurimmalla osalla juoksijoista kantapää laskeutuu ensiksi juoksualustaan. Korkean dropin omaavat kengät soveltuvat parhaiten matalatempoiseen juoksuun, sillä askelvaihto pitenee tällaisessa rullaavassa askeleessa, jossa paino vaihtuu kantapäältä päkiälle seuraavaa askelta varten. 

Kaikkein korkeimmat dropit ovat 10 ja 12 millimetrin korkuiset. Nämä droppilukemat sopivat juostessa kantapäille laskeutuvien lisäksi erityisen hyvin myös juoksijoille, joiden jaloissa on herkkyyttä esimerkiksi pohkeeseen tai akillesjänteeseen kohdistuneen vamman seurauksena. Lisäksi näillä droppilukemilla varustetut juoksukengät sopivat ylipainoisille juoksijoille. Tämä siitä syystä, että 10–12 millimetrin droppi kengässä sopii mainiosti hitaaseen juoksuvauhtiin.

Kohti luonnollisempaa askellusta juoksutekniikkaa muuttamalla

Matalammalla dropilla varustetuissa juoksukengissä on etunsa, sillä matala juoksukenkien droppi asettaa jalan juostessa kulmaan, joka muistuttaa enemmän luonnollista juoksuaskelta. Vaikka jalkateräsi laskeutuisikin juostessasi maahan kantapää edellä ja käytät siitä syystä juoksukengissäsi korkeampia droppeja, voit pikkuhiljaa muuttaa askellustasi voidaksesi ajan mittaan siirtyä matalampiin droppeihin. Tämä on mahdollista juoksutekniikkaa hiomalla.

Optimaalinen juoksutekniikka tarkoittaa, että juostessa laskeudutaan jalkaterän etu- tai keskiosan päälle sen sijaan, että kantapää osuisi ensiksi juoksualustaan. Tämä johtuu siitä, että kantapäälle astuessa jalka pysyy ojennettuna, minkä seurauksena lantion alueelle siirtyy tärinää. Jalan etu- tai keskiosan päälle astuttaessa puolestaan polvi jää hieman koukkuun, minkä ansiosta reisilihas pääsee töihin. Tämä juoksutekniikka vaimentaa tehokkaasti iskuja ja ehkäisee kehon rasittumista, joten voit alkaa kiinnittää huomiota tekniikan hiomiseen vaikkapa jo seuraavalla juoksulenkilläsi.

Varustaudu juoksureiteille monipuolisesti

Kun juoksukenkien droppivalintasi on selvillä, muistathan kenkäostoksilla ollessasi kiinnittää huomiota myös kenkien käyttöalustaan sekä ominaisuuksiin, joita haluat iskunvaimennuksen tarjoavan juoksuusi. Juoksukenkiä hankkiessa on mukava päivittää myös juoksuvaatteet uusiin – tai ainakin hankkia yksi uusi vaatekerta vaikkapa tuleviin juoksukenkiin sointuvissa sävyissä. Samalla kannattaa pohtia, voisitko tehdä juoksukokemuksistasi entistä mukavampia kätevillä varusteilla, kuten pimeät reitit valaisevalla otsalampulla tai nesteytyksestä huolen pitävällä juoksuliivillä.