Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Juoksemisen hyödyt – miksi juoksu kannattaa?

Juoksemisen hyödyt – miksi juoksu kannattaa?

Juokseminen on ollut suosittu urheilulaji kautta aikojen, ja siihen on syynsä: matala aloituskynnys, vähäiset varustevaatimukset ja nopeasti havaittavat hyödyt fyysiseen ja henkiseen terveyteen, painonhallintaan ja kuntoon. Kaikista ei tarvitse tulla maratoonareita, vaan hämmästyttävää on, että jo pelkkä 10 minuutin juoksu päivässä voi vähentää merkittävästi sydän- ja verisuonitautien riskiä. Puhumattakaan tehokkaasta kalorien poltosta, juoksun kiinteyttävästä vaikutuksesta ja tutkitusti mieltä piristävästä tehosta. Jos mielessäsi kytee vielä epäilyksiä juoksun hyödyistä, luettuasi juttumme alat taatusti kiskoa jo lenkkikenkiä jalkaan!

Juoksemalla terveeksi ja onnelliseksi

Juoksemisen terveysvaikutukset perustuvat tutkimusten mukaan suurelta osin siihen, että se nostaa tehokkaasti kuntoa. Useimpien kohdalla jo kevyt hölkkäkin saa energiankulutuksen kuusinkertaistumaan lepoaineenvaihduntaan verrattuna. Normaalissa juoksuvauhdissa kulutus voi olla jopa 8–12-kertainen, joten säännöllisesti juostessa kunto kohoaa nopeasti. Parhaan terveyshyödyn juoksusta saa juoksemalla 2–4 tuntia viikossa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen juokseminen voi alentaa verenpainetta ja leposykettä, parantaa verensokeriarvoja ja laskea kolesteroliarvoja. Hapenottokyky paranee ja keuhkojen toiminta tehostuu. Juoksu edistää sydämen terveyttä, ja juoksun on todettu vähentävän ennenaikaisen kuoleman riskiä 25–40 prosentilla, sydän- ja verenkiertosairauksien riskiä 45–70 prosentilla ja syöpäkuolleisuuden riskiä 30–50 prosentilla. Juoksijoiden on todettu jopa elävän kolmesta neljään vuotta pidempään kuin muiden!

Tiesitkö, että jo 30 minuutin juoksu voi saada vastustuskykysi toimimaan paremmin? Juoksu voi siis toimia ennaltaehkäisevänä flunssalääkkeenä.

Juoksu ei paranna ainoastaan fyysistä terveyttämme, vaan sen tutkittu vaikutus ulottuu myös aivotoimintaamme ja mieleemme. Se parantaa muistia ja oppimista ja edesauttaa tiedonkäsittelyä ja ajattelua. Monet sanovatkin lähtevänsä lenkille aivoja tuulettamaan, eikä ole tavatonta, jos juoksun aikana tai jälkeen mieleen pulpahtelee uusia ideoita tai ratkaisuja pohdintoihin.

Juokseminen parantaa myös unenlaatua ja vähentää stressiä. Juostessa vapautuu endorfiineja, jotka lievittävät kipua ja stressiä, ja juoksun on todettu vaikuttavan myönteisesti ahdistukseen ja masennukseen. Erityisesti ulkona raikkaassa ilmassa juostessa mieli virkistyy, ja yhteys luontoon rauhoittaa ja saa jaksamaan paremmin.

Miten juoksu muokkaa vartaloa?

Juoksu teettää aineenvaihdunnalle töitä ja polttaa paljon kaloreita. Juoksu onkin yksi tehokkaimmista liikuntamuodoista kalorinpolttoon, kun lasketaan poltettujen kaloreiden määrää per minuutti. Juoksemisen on todettu pienentävän vyötärönympärystä ja kehon rasvaprosenttia.  Juoksu on siis hyvä keino laihdutukseen, jos painonpudotus on tavoitteesi. Kun yhdistät säännöllisen juoksun terveelliseen ruokavalioon ja muuhun liikuntaan, kuten esimerkiksi voimaharjoitteluun, voit odottaa saavasi hyviä tuloksia.

Juoksu muokkaa tehokkaasti jalkoja ja pakaroita. Siitä eivät hyödy pelkästään reidet ja pohkeet, vaan myös keskivartalo saa harjoitusta, sillä juoksuasennon ylläpitämiseen käytetään keskivartalon lihaksia.

Juoksu parantaa luuston tiheyttä, mikä auttaa ehkäisemään osteoporoosia. Vaikka juoksua pidetään usein niveliä kuormittavana, eikä se sen vuoksi välttämättä sovellu nivel- tai polvivaivaisille, kuormitus itse asiassa kiihdyttää luustoa kasvamaan vahvemmaksi. Moni juoksija kärsii myös vähemmän selkävaivoista iän myötä.

Aloittaminen on helppoa

Juoksemisen hyödyt saadaksesi tarvitset vain hyvät juoksukengät. Yksi juoksun hyödyistä onkin sen edullinen ja helppo aloittaminen. Juosta voit aivan missä vain, kunhan allasi on kunnon kengät. Miellyttävät vaatteet toki tekevät olosta paremman, eikä ajatuksia tarvitse kiinnittää hankaavaan saumaan tai hiostaviin housuihin. Jos siis haluat panostaa mukavuuteesi juoksemisen aikana, tutustu juoksuvaatteiden valikoimaamme, josta voit löytää hengittäviä, kosteutta siirtäviä ja mukavia vaatteita.

Juokseminen ei vaadi myöskään erityistaitoja, ja juoksun voit aloittaa suoraan sohvan pohjaltakin. Jos aloitat nollasta, muista kuitenkin aloittaa maltillisesti. Liiallinen yrittäminen aluksi voi tappaa juoksuinnon. Tuloksia tulet kuitenkin näkemään nopeasti, vaikka aloitatkin lyhyillä juoksua ja kävelyä yhdistävillä lenkeillä. Kävele ensin enemmän ja lisää juoksua mukaan vähitellen kasvattaen sen määrää kunnon kohotessa. Jos innostut tavoitteista, voit ottaa päämääräksesi vaikkapa viiden kilometrin juoksemisen tai osallistumisen juoksukisaan vuoden kuluttua. Kannattaa etsiä itsellä toimivat motivaattorit, joiden avulla harrastuksen saa osaksi arkea.

Juoksun hyviin puoliin voi laskea myös sen, että sitä on mahdollista harrastaa niin yksin kuin yhdessä. Jotkut haluavat lepoa sosiaalisesta kuormituksesta, ja juoksulenkki antaa tarvittavan lepohetken. Jos taas motivoidut toisten seurasta, aloita juoksu yhdessä ystävän kanssa tai liity juoksuryhmään. Löydä oma tapasi nauttia juoksemisen hyödyistä!