Miten pukeutua lenkille?

Oikeanlainen pukeutuminen lenkille tekee lenkistä mukavamman ja voi parantaa suoritusta. Miten ottaa sää huomioon pukeutumisessa ja millaiset vaatteet ovat parhaimmat juoksemiseen? Tutustu eri vuodenajat kattaviin juoksupukeutumisen vinkkeihimme ja vältä yleisimmät virheet.

Älä ylipukeudu

”Vähemmän on enemmän” on hyvä muistisääntö lenkkeilijälle vaatteiden suhteen. Jos vaatteita tulee laitettua liikaa, olosta tulee pian tukala eikä juoksu maistu hyvältä. Siksi kannattaa harkita tarkkaan, kuinka paljon vaatetta pukee päälleen, jotta juoksu sujuu mukavasti. Juoksemisessa puhutaan usein niin sanotusta 10 asteen säännöstä. Se tarkoittaa sitä, että lenkille kannattaa pukeutua aivan kuin ulkona olisi 10 astetta lämpimämpää kuin todellisuudessa on ja kuin olisi menossa ulos vain kävelemään rauhallisesti. Eli jos mietit, miten pukeutua 15 asteessa, pukeudu siten kuin ulkona olisi 25 astetta ja olisit lähdössä vain oleskelemaan ulos. Tällöin useimmiten riittää t-paita ja shortsit tai lyhyet trikoot. Jos taas asteita on ulkona viisi ja pukeudut 10 asteen mukaan, pitkälahkeiset juoksutrikoot ja pitkähihainen paita tai kevyt juoksutakki voi olla sopiva valinta.

Tällä näppärällä muistisäännöllä pärjää hyvin ympäri vuoden, erityisesti keväällä ja kesällä. Toki meillä jokaisella on omanlaisemme kylmän ja kuuman sietokyky, joten sääntöä voi tietenkin sopeuttaa sen mukaan. Yleensä ottaen se on kuitenkin mainio perusohjenuora siihen, miten kannattaa pukeutua lenkille.

Omien lämmön- ja kylmänsieto-ominaisuuksien lisäksi 10 asteen sääntöön vaikuttavat muutkin sääolosuhteet kuin pelkkä ulkolämpötila. Tuulisena tai sateisena päivänä lämpötila ei välttämättä kerro kaikkea siitä, miten lenkille lähtöön pitää varautua. Keväällä tai syksyllä tuuli voi olla yllättävän kylmä, vaikka lämpötila olisi kesäisen lämmin. Silloin voi olla paikallaan pukea lyhythihaisen juoksupaidan päälle tuulta pitävä juoksutakki ja laittaa pitkät juoksutrikoot. Myös sadesää voi vaikuttaa siihen, miltä lämpötila tuntuu. Lämpimällä kevät- tai kesäsäällä sade ei välttämättä haittaa, mutta lämpötilan ollessa vielä alhaisempi sadetta hylkivä juoksutakki on miellyttävämpi vaihtoehto.

Oikeanlaiset juoksuvaatteet tukevat suoritusta

Siihen, miten pukeutua lenkille, ei vaikuta ainoastaan säätila, vaan juoksuvaatteiden olisi hyvä olla ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne tukevat ja jopa parantavat juoksusuoritusta. Kun olo on miellyttävä juostessa, eikä vaatteisiin kiinnitä huomiota vaan huomio pysyy itse juoksussa, on onnistunut pukeutumaan oikein lenkille. Hiostavat ja hengittämättömät vaatteet voivat pilata juoksunautinnon.

Teknisistä materiaaleista tehdyt juoksuvaatteet taas toimivat kuten pitääkin. Ne siirtävät kosteuden pois iholta ja pitävät olon kuivana hikiselläkin lenkillä. Lisäksi niiden hengittävyys ja nopea kuivuminen auttavat kuivana pysymistä. Juoksuvaatteet ovat kevyitä ja joustavia, joten säilytät täydellisen liikkumavapauden, eikä mikään rajoita juoksuliikkeitäsi.

Juoksuvaatteissa myös vartalonmyötäisyys on toimiva juttu, sillä lepattavat lahkeet tai hihat voivat alkaa ärsyttää ja saattavat tuntua hidastavan menoa verrattuna tiukempiin vaatteisiin.

Hanki laadukas perusvaatevalikoima ja asusteet

Kun harrastat lenkkeilyä, tietty juoksuvaatteiden perusvalikoima vaatekaapissa pitää sinut varautuneena säähän kuin säähän, eikä lenkille lähtö jää siitä kiinni. Juoksupaitoja kannattaa olla sekä pitkähihaisina että lyhythihaisina, vähintään pari kappaletta kumpaakin, jotta toisen ollessa pesussa toinen on käytettävissä. Juoksutrikoita tai juoksuhousuja kannattaa myös olla sekä lyhytlahkeiset että pitkälahkeiset versiot. Kesällä monet tykkäävät juosta juoksushortseissa, joten nekin ovat mahtava vaate kesäkeleihin.

Juoksutakit ovat ohuita ja kevyitä ja tuovat lämpöä sekä suojaavat sateelta ja tuulelta. Juoksutakkeja on kätevä olla ainakin kevyempi ja paksumpi vaihtoehto ja huomiota kannattaa kiinnittää takin vedenhylkivyyteen ja tuulenpitävyyteen, jotta saat tarpeitasi parhaiten vastaavan takin.

Lisäksi on hyvä hankkia muutama perusasuste. Kylmemmillä keleillä päätä suojaa hengittävä ja lämmin juoksupäähine ja kesällä taas kannattaa päähänsä laittaa lippis ja aurinkolasit suojaamaan auringolta. Hyvät juoksusukat estävät hiertymiä ja pitävät jalat kuivan tuntuisina, jolloin askel tuntuu kevyeltä.

Talvellakin voi lenkkeillä

Talvi ei ole este lenkille lähdölle, vaan enemmän kyse on siitä, miten pukeutua lenkille. Edellä mainittujen perusvaatteiden valikoimaan kun sisällytät paksummat vaihtoehdot, kuten tuulen- ja vedenpitävät pitkälahkeiset housut ja paksumpi juoksutakki, pääset jo hyvään alkuun. Panosta vielä lämpimämpiin juoksualusasuihin ja laita päähäsi lämmin pipo, minkä jälkeen juokseminen kyllä takaa, että pysyt lämpimänä. Ja kun jalat sujauttaa vielä talvijuoksukenkiin tai nastajuoksukenkiin, pääsee turvallisesti nauttimaan raikkaasta ilmasta ja juoksun hyvää tekevistä vaikutuksista.