Kuusi ideaa lasten kanssa yhdessä tekemiseen ulkona

Ulkoilu on tehokas keino vahvistaa lapsen suhdetta luontoon. Etsitkö lasten kanssa tekemistä perheen parissa vietettäviin ulkoiluihin? Alla kerromme tarkemmin ulkoilun lapsille tarjoamista hyödyistä, opastamme säänmukaiseen ulkopukeutumiseen sekä annamme kuusi vinkkiä lasten kanssa yhdessä tekemiseen ulkoilmassa.

Miksi ulkoilu on lapsille tärkeää?

Ulkoilu on lapsille tärkeää monestakin syystä. Ensinnäkin ulkoilun on todettu vahvistavan lapsen luontosuhdetta sekä kasvattavan lapsesta luontoa ja ulkoilua kunnioittavan aikuisen. Raikas ulkoilma on hyväksi lapsen mielelle ja kehon terveydelle, minkä lisäksi yhdessä perheen kanssa ulkona vietettävä aika tarjoaa lapselle ikimuistoisia kokemuksia. Ulkoilu myös rentouttaa lasta antaen tervettä välimatkaa sisätiloissa käytettäviin elektronisiin laitteisiin, ja sen onkin todettu parantavan lasten tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä, mistä on suunnaton hyöty koulussa ja elämässä pärjäämisen kannalta.

Lapsi on helpompi saada houkuteltua ulkoilemaan keksimällä mieluisaa yhteistä ajanvietettä. Ulkoleikkien parissa voi yhtä lailla sekä purkaa energiaa vauhdikkaiden aktiviteettien parissa että rauhoittua esimerkiksi luontoa tutkimalla tai vaikkapa pihamaahan kepillä piirtämällä. Lasten kanssa tekemistä ulkona voi suunnitella etukäteen esimerkiksi etsimällä eri nettisivustoilta erilaisia pihamaalla toteutettavia jännittäviä aktiviteetteja. Keksimällä mielekästä tekemistä taaperon kanssa hänet saa helpommin mukaan ulkoilemaan isommaksi kasvettuaankin. Ulkoilla voi niin omalla pihamaalla ja lähimetsässä kuin vaikkapa yhteiselle pyöräretkelle suuntaamalla. Kun lapsella on käytössään itselleen sopiva polkupyörä, pyöräretket sujuvat jouhevasti ja saavat helposti lapsen innostumaan pyöräilystä.

Vinkkejä mukavaan ajanviettoon – lasten kanssa tekemistä ulkona

Lasten kanssa tekemistä voi olla joskus hankala keksiä, etenkin jos tuntuu siltä, että kaikkea mahdollista on jo yhdessä kokeiltu. Kun tavoitteena on sekä lapsille että aikuisille hyvää tekevä ulkoilu, tekemistä löytyy kuitenkin runsain määrin. Alta löydät kuusi erilaista vinkkiä mukavaan yhteiseen ulkoiluun lasten kanssa:

  • Pihaolympialaiset: Järjestäkää koko perheen pihaolympialaiset sopimalla etukäteen kisattavat lajit sekä kirjaamalla tulokset ylös. Kilpalajeiksi voi valita esimerkiksi naruhypyn, pituushypyn, tikanheiton, pussihyppelyn ja pallon kuljetuksen pomputtaen. Suunnitelkaa myös palkinto voittajalle sekä lohdutuspalkinnot muille osallistujille.
  • Taitoajorata polkupyörille: Tehkää yhdessä pihalle mutkitteleva ajorata asettamalla sille esimerkiksi hiekkaleluja, sählymailoja tai vaikkapa kenkiä, jotka täytyy kiertää. Voittaja on se, joka onnistuu kiertämään polkupyörällä radan nopeimmin esteisiin osumatta.
  • Luonnon esterata: Etsikää luonnosta kiviä, käpyjä ja oksia ja asettakaa ne jonoon pihalle tai metsään. Luokaa yhdessä sääntö, minkä näistä esteistä päälle astutaan, minkä yli hypätään ja mikä niistä kierretään. Kirjatkaa kunkin kilpailijan pisteet ylös.
  • Metsäretki: Suunnatkaa retkelle lähimetsään ja pakatkaa retkieväät reppuun. Tarkkailkaa yhdessä eläimiä ja kasveja ja etsikää pikkukivien, käpyjen ja keppien joukosta jokaiselle yksi kotiin vietävä matkamuisto.
  • Lehtien kerääminen: Syksyllä lehtien pudottua puista voi kisailla lehtiä maasta keräten. Sopikaa aika, jonka sisällä eniten lehtiä kerännyt on voittaja. Kerätyt lehdet voi kasata tulevaa haravointia helpottamaan – joka sekin on mukava toteuttaa yhdessä.
  • Ristinolla pihamaalla: Piirtäkää pihamaan hiekkaan kepillä ristinolla-ruudukko ja kerätkää sitten yhdessä toiselle pelaajalle pelivälineiksi kiviä ja toiselle käpyjä. Voittaja on se, joka saa ensiksi asetettua kolme luonnon pelimerkkiään vaaka-, pysty- tai vinoriville.

 

Pue lapsesi mukavasti ja säänmukaisesti

Ulkoaktiviteeteissa pukeutuminen on tärkeässä roolissa, sillä oikein pukeutumalla yhdessä ulkona vietettävistä hetkistä pääsee nauttimaan täysin siemauksin. Tämä korostuu etenkin lasten kohdalla, jotka saa viihtymään ulkona sitä pidempään, mitä mukavammalta heidän olonsa tuntuu. Säänmukainen pukeutuminen saa leikit jatkumaan, ja esimerkiksi keväisin ja syksyisin on tärkeää pukea lapsi välikausivaatteisiin, jotta olo pysyy mukavana ilman palelua tai liiallista kuumuutta. Ja kun pieniin jalkoihin on puettu mukavat ulkoilukengät tai lenkkarit, niissä lapsen kelpaa juosta ja hypellä jalkojen väsymättä.

Varmista ulkoilun mielekkyys myös sadekelillä ja pakkasella

Varmista miellyttävä perheen yhteinen ulkoilu pukemalla lapset mukavasti ja säänmukaisesti sekä suunnittelemalla lasten kanssa tekemistä edellä esiteltyjen vinkkien avulla. Lapsi suuntaa mielellään pihamaalle kosteammillakin keleillä, kun saa pukea päälleen olon mukavana pitävät kuoritakin ja kuorihousut sekä jalkaansa kumisaappaat, jotka jalassa voi pomppia huoletta lätäköissä. Talvella taas lapsi viihtyy pidempään lumileikkien parissa toppatakkiin ja toppahousuihin sekä pienet varpaat lämpiminä pitäviin talvikenkiin puettuna. Oikeanlaisen pukeutumisen ansiosta sadesää ja pakkanen suorastaan houkuttelevat lapsen ulkoaktiviteetteihin kerta toisensa jälkeen!