Metsäretki lasten kanssa – vinkit elämyksellisiin retkiin

Metsäretket hyödyttävät lasta monin tavoin esimerkiksi lapsen aisteja ja motorisia taitoja sekä luonnon tuntemusta kehittäen. Tässä artikkelissa kerromme metsäretkeilyn hyödyistä, annamme vinkkejä siihen, mitä lasten kanssa voi tehdä metsässä ja opastamme valmistautumaan retkiin oikeanlaisten varusteiden avulla.

Metsäretket tarjoavat lapselle lukemattomia hyötyjä

Metsäretkellä lapsi pääsee luomaan yhteyden luontoon inspiroivassa ympäristössä, joka kannustaa lasta tutkimaan, havainnoimaan ja innostumaan – päiväkodeista tuttu pedagoginen metsäretki tähtää juuri tähän. Metsä tarjoaa monia lapsen motoristen taitojen kehittymisen kannalta hyödyllisiä haasteita, kuten mäkien päälle kiipeilyä ja niiltä alas laskeutumista sekä tasapainoilua vaihtelevissa maastoissa. Monipuoliseen liikuntaan kannustava ympäristö kehittää myös lapsen tunto-, kuulo- ja hajuaisteja. Lasten metsäretkillä voi olla kauaskantoisempiakin vaikutuksia. Metsäretkien avulla lapsella on nimittäin vahvan luonnonyhteyden solmimisen kautta mahdollisuus saada merkittäviä voimavaroja evääksi elämäänsä.

Metsäretket ovat mainio keino tutustuttaa lapsi käytännön kautta lukuisiin kasvi- ja eläinlajeihin. Metsässä myös aikuinen voi oppia uutta, ja itselleen entuudestaan tuntemattoman kasvin tai eläimen voi helposti googlata taskuun pakatulla puhelimella. Aikuinen voi myös opettaa lapselle erätaitoja pienestä pitäen. Esimerkiksi opettamalla jokamiehenoikeudet lapsille jo varhaisella iällä nämä ovat isommaksi kasvettuaan ja itsenäisesti metsässä liikkuessaan tietoisia esimerkiksi siitä, saako metsässä poimia marjoja ja sieniä.

Metsäretkiä tehdäkseen ei tarvitse lähteä kauas, vaan tämän hyödyllisen ajanvietteen voi aloittaa lähimetsästä, josta lapselle löytyy taatusti riittävästi ihmettelyn aihetta. Lähimetsän kivien, puiden ja polkujen käytyä tutuksi retkiä voi alkaa suunnitella uusiin jännittäviin metsiin. Aikuisen tärkeänä tehtävänä on toimia retkiseurana lapsen kanssa yhdessä luontoa ihmetellen, kysymyksiin vastaillen ja pienokaisen uteliaisuutta ruokkien. Retket tarjoavat hyvää oloa, innostavia elämyksiä ja hyötyliikuntaa niin lapselle kuin aikuiselle, ja ennen kaikkea yhdessä jaettuja kokemuksia, jotka kantavat pitkälle lapsen elämässä.

Tehtäviä ja ajanvietteitä metsäretkille lapsen kanssa

Metsäretkeä suunnittelevan vanhemman mieleen juolahtaa helposti kysymys siitä, mitä kaikkea metsässä voisi lapsen kanssa tehdä luonnon havainnoinnin ja tutkimisen ohella. Mielekkään ja ikimuistoisen yhteisen retken voi toteuttaa helposti retkiohjelmaa hieman etukäteen suunnittelemalla. Alle listasimme muutamia mielekkäitä ajanvietteitä ja tehtäviä lapsille metsässä:

  • Satuhetki metsässä: Metsän jännittävässä ympäristössä lapselle kerrottava luontoaiheinen satu saa aivan uusia ulottuvuuksia lapsen sammalmättäällä istuessa ja kuunnellessa.
  • Tutkimusretki: Pakatkaa mukaan suurennuslasi ja etsikää ja tutkikaa sillä jälkiä, joita metsän asukkaat ovat polkujen viereen jättäneet. Kiikareilla lapsi pääsee tarkkailemaan lähemmin puussa istuvia lintuja ja puun runkoja pitkin kipittäviä oravia.
  • Ötökkäjahti: Ottakaa metsäretkelle mukaan kannellinen lasipurkki ja etsikää metsästä erilaisia mielenkiintoisia ötököitä. Pyydystämällä  ötökän purkkiin ja asettamalla kannen hetkeksi paikalleen lapsi pääsee tutkimaan tarkasti sekä itse ötökkää että sen liikehdintää.
  • Aarteenetsintä: Pakatkaa retkelle mukaan pussukka, johon lapsi voi kerätä metsästä löytämiään aarteita, kuten käpyjä, kiviä ja keppejä. Aarteenetsintään voi myös laatia etukäteen lisäsäännön antamalla lapselle tehtäväksi etsiä pussiinsa esimerkiksi metsän kaunein pikkukivi. Metsästä löydettyjä kauniita ja mielenkiintoisia aarteita on ilo tutkia kotona.
  • Eväshetki luonnon helmassa: Metsässä liikkumisen ja mukavien ajanvietteiden välillä on hyvä pitää pieni lepotauko maistuvien eväiden äärellä. Olipa kyseessä kotona tehdyt voileivät tai nuotiopaikalla paistettavat makkarat, evästauon jälkeen metsäleikit pääsevät jatkumaan uudella tarmolla.

 

Oikeanlaiset varusteet tekevät metsäretkistä onnistuneita

Kun varusteet on valittu huolella, metsäretket sujuvat miellyttävästi. Ensiksikin tärkeää on pukeutua mukaviin ja toimiviin ulkoiluvaatteisiin ja ulkoilukenkiin, jotta metsän salojen tutkimisesta saa irti mahdollisimman paljon. Kuoritakki ja kuorihousut ovat ehdoton varuste niin pienen kuin isonkin metsäretkeilijän vaatekaapissa, sillä ne yllään metsään voi suunnata kosteammallakin säällä. Ja mikäpä olisi mukavampaa kuin retki lähimetsään sadesäällä? Luonnon tutkiminen lätäköissä pomppien sujuu miellyttävästi kumisaappaisiin ja sadetakkiin pukeutumalla. Metsä tarjoaa jännittäviä yhteisiä löytöretkiä myös iltahämärässä, kun mukaan nappaa taskulampun tai otsalampun.

Pakkaa retkireppu eväillä ja laadukkailla varusteilla

Metsäretkelle voi suunnata vaikka koko päiväksi pakkaamalla retkireppuun maistuvia eväitä ja vaikkapa kuumalla kaakaolla täytetyn termospullon. Luonnon tutkimisen ohella nautittavat retkieväät maistuvat luonnon helmassa uskomattoman hyvin niin lapsille kuin aikuisille sekä antavat uutta puhtia ja energiaa tutkimusretken jatkamiseen. Olipa kyseessä vaatetus tai muut retkeilyvarusteet, laadukkaat ja monikäyttöiset hankinnat palvelevat lapsen kasvaessa elämyksellisestä metsäretkestä toiseen!