Lapsen ensimmäinen pyörä

Pyöräily on hyödyllistä ja mukavaa ajanvietettä kaikenikäisille ja -kokoisille. Lapsille pyöräilyn harjoittelu on erinomainen keino kehittää motorisia taitoja, ja lihasvoiman kasvun myötä lapsi alkaa jaksaa polkea pidempiäkin matkoja. Lapsen pyöräilemään opettelussa liikkeelle lähdetään kuitenkin aina maltillisesti ja pienin askelin – kotipiha riittää mainiosti polkemisen opetteluun. Onnistumisen kokemukset saavat lapsen innostumaan pyöräilystä, minkä seurauksena pyöräilyn opettelussa käytettävät apupyörät voidaan pikkuhiljaa jättää sivuun.

Pyöräily aloitetaan yleensä jo varhaisella iällä pyöräilijän kokoon sopivalla lasten pyörällä. Lapsen ensimmäinen pyörä hankitaan taaperoiän ohittaneelle lapselle. Ensimmäisen pyörähankinnan ajankohta vaihtelee perhe- ja lapsikohtaisesti – jotkut lapset aloittavat pyöräilyn saloihin tutustumisen jo kahden ikävuoden paikkeilla, toiset hieman myöhemmin. Suurin osa lapsista taitaa vähintään pyöräilyn alkeet päiväkoti-iässä, ennen koulutielle suuntaamista. Kun suunnitteilla on hankkia lapsen ensimmäinen pyörä, pyörävalinnassa tärkeintä on kiinnittää huomiota lapsen ikävuosiin tai pituuteen, jotka määrittävät lapselle sopivan pyörän tuumakoon. Sopivan kokoisen polkupyörän valinta lapselle on ensiarvoisen tärkeää.

Unohda kasvunvara lapselle polkupyörää hankkiessa

Lasten polkupyörien ominaisuudet vaihtelevat sen mukaan, minkä ikäiselle ja kokoiselle lapselle tarkoitetusta pyörästä puhutaan. Pienempien vipeltäjien pyörät varustetaan jalkajarruilla, kun taas isompien pyörämalleista voi jo löytyä käsijarrutkin. Pyöräilyä harjoittelevien pienempien lasten pyörät ovat lisäksi yksivaihteisia, sillä pyörien tarkoituksena on tutustuttaa lapsi pyöräilyyn mahdollisimman yksinkertaisesti, pelkkään polkemiseen keskittyen. Isompien lasten pyöristä vaihteita voi löytyä jo useampikin, mutta halutessa pyöriä saa yksivaihteisina isommissakin kokoluokissa.

Oikean kokoisen polkupyörän valinta lapselle on tärkeää niin pyöräilyn turvallisuuden kuin pyöräilytaitojen kehittymisen kannalta. Monesti lapsille tehtävissä hankinnoissa vanhemmat pohtivat kasvunvaraa, jotta samat hyödykkeet palvelisivat lasta mahdollisimman pitkään. Polkupyörissä kasvunvaran harkitseminen ei kuitenkaan ole kannattavaa. Liian suuri pyörä on nimittäin lapselle vaikea hallita, minkä lisäksi isolla pyörällä ajaminen altistaa vaaratilanteille. Tästä syystä lapselle on syytä valita sopivan kokoinen menopeli jo ensipyörästä lähtien. Valitse siis lapsen ensimmäinen pyörä seuraavan koko-oppaan mukaisesti.

Näin valitset lapsellesi sopivan kokoisen pyörän

Lapsille valmistetaan polkupyöriä neljässä eri tuumakoossa, 12”–24”, jotka viittaavat pyörän renkaiden kokoon. Kun suunnitteilla on lapsen ensimmäinen pyörä, jota lapsi alkaa käyttämään viimeistään neljän ikävuoden paikkeilla, 12” lasten pyörä sopii 2–4-vuotiaille, 80–100 cm pituisille lapsille. Nämä pyörät ovat yksivaihteisia jalkajarruilla varustettuja menopelejä, jotka on usein varustettu apupyörillä ja irrotettavalla työntötangolla, josta aikuinen voi antaa pienelle kuljettajalle vauhtia pyöräilyn harjoittelun alkuvaiheessa. Tämän tuumakoon pyörät on tarkoitettu pyöräilyyn tutustumiseen ja pyöräilytaitojen kehittämiseen.

Seuraavan kokoluokan 16” lasten pyörä on tarkoitettu 4–6-vuotiaille, 90–120 cm pituisille lapsille. Myös tämän tuumakoon polkupyörät ovat yksivaihteisia, jalkajarrullisia pyöriä. Niistä löytyy usein apupyörät, jotka voidaan tarvittaessa helposti irrottaa lapsen jo opittua tai oppiessa polkemaan ilman niitä. Tämän tuumakoon pyörät sopivat pyöräilytaitojen pidemmälle kehittämiseen ja tasapainon säilyttämisen harjoitteluun ilman apupyöriä.

Kolmannen kokoluokan muodostavat 20” lasten pyörät, jotka sopivat 5–8-vuotiaille, 110–135 cm pituisille lapsille. Tämän kategorian lasten pyöristä löytyy niin yksivaihteisia kuin enemmän vaihteita omaavia malleja. Mallista riippuen niissä voi olla kolmesta jopa seitsemään vaihdetta. Kokoluokan pyörät sopivat pyöräilyn harjoitusvaiheen jo läpikäyneille lapsille. Ne ovat kuitenkin edelleen muotoilultaan suhteellisen matalia, joten lapsi saa tarvittaessa jalan nopeasti maata vasten.

Viimeinen lasten polkupyörien kokoluokka on 24” lasten pyörät noin 7–11-vuotiaille, 125–145 cm pituisille lapsille. Tässä kokoluokassa on saatavilla paljon erilaisia malleja niin vaihdemäärien kuin jalka- ja käsijarrujen suhteen. Tämän tuumakoon lasten pyöriä on valittavissa sekä kaupunkiajoon että maastoajoon soveltuvina malleina.

Päivitä lapsen pyöräilykypärä uuteen säännöllisesti

Olipa suunnitteilla hankkia lapsen ensimmäinen pyörä tai vaihtaa seuraavaan pyöräkokoon lapsen kasvettua ja vanhan pyörän jäätyä pieneksi, lapselle sopivan kokoinen pyörä on aina paras valinta. Ennen kuin lapsi lähtee opettelemaan pyöräilyä tai huristelemaan tuttuja lempireittejään uudella pyörällään, pyörän uusinnan ohessa on hyvä päivittää myös vanha pyöräilykypärä uuteen. Vaikka lapsen kypärä ei olisikaan saanut osakseen iskuja, lapsi on voinut ajatuksissaan tai huolimattomuuttaan pudottaa kypärän lattialle tai jopa asfaltille, mikä heikentää sen suojaavuutta. Kypäräasioissa on aina parempi pelata varman päälle ja uusia etenkin lapsen pyöräilykypärä säännöllisin väliajoin – onhan kyseessä rakkaan lapsen kallisarvoisen pään suojaaminen.

Lue myös: