Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Tieliikennelain mukaiset polkupyörän pakolliset varusteet

Tieliikennelain mukaiset polkupyörän pakolliset varusteet

Turvallisuus on kaiken a ja o aina tiellä ajaessa – olipa kyseessä sitten polkupyörä, auto tai muu ajoneuvo. Turvallisesti varustautuminen on ehdoton edellytys sen varmistamiseksi, että niin sinä itse kuin kaikki muutkin tiellä liikkujat pysyvät mahdollisimman turvassa vaaratilanteilta. Koskaan ei voi tietää, missä vaarat vaanivat ja milloin onnettomuuksille altistava tilanne osuu kohdalle. Tästä syystä pyörän selkään ei kannata koskaan nousta, jos turvallisuuden varmistavat varusteet eivät ole ajan tasalla.

Suomen laissa edellytetään, että pyöräillessä on oltava käytössä voimassa olevan tieliikennelain mukaiset polkupyörän pakolliset varusteet. Tämän lainsäädännön tarkoituksena on varmistaa mahdollisimman hyvä turvallisuus sekä itse pyöräilijöille että muille tienkäyttäjille. Varusteiden pakollisuus merkitsee sitä, ettei näiden varusteiden käytön mukanaan tuomista velvoitteista voi poiketa missään olosuhteissa. Tällä hetkellä Suomessa polkupyörään asennettaviksi pakollisiksi varusteiksi on määrätty valkoinen tai keltainen etuvalo, punainen takavalo, heijastimet eteen, taakse ja sivulle, soittokello sekä toimivat jarrut.

Aikaisemmin pakollisiksi säädetyt polkupyörän varusteet

Kun kyseessä ovat tieliikennelain mukaiset polkupyörän pakolliset varusteet, niiden käyttö on ehdottoman välttämätöntä aivan jokaiselle pyöräilijälle. Näiden laissa pakollisiksi säädettyjen varusteiden käytön laiminlyönti voi johtaa sakkorangaistukseen virkavallan osuessa paikalle. Sakon välttäminen on hyvä lisäsyy päivittää tarvittaessa oma polkupyörä tai sähköpyörä kuntoon näiden varusteiden osalta sen kaikkein tärkeimmän syyn eli turvallisuuden varmistamisen lisäksi.

Tieliikennelakia on vuosien varrella muutettu niin pyöräilijöiltä velvoitettavien varusteiden kuin muiden tiellä liikkujien velvoitteiden osalta. Tästä syystä tieliikennelakia on aika ajoin hyvä tarkastella mahdollisten siihen säädettyjen lakiuudistusten tai pykälien täydennysten varalta. Pyöräilyä koskevassa tieliikennelaissa käytössä pakollisten varusteiden listauksesta on jo pidemmän aikaa löytyneet seuraavat pyöräilijän ja kanssakulkijoiden turvallisuutta parantavat varusteet:

  • Etuvalo: Polkupyörässä on käytettävä pimeällä tai hämärässä ajettaessa joko valkoista tai keltaista etuvaloa. Etuvalon käyttövelvoite on voimassa myös sääolosuhteissa, joissa näkyvyys on huono. Pyörän valon saa kiinnittää polkupyörän rungon etuosan lisäksi halutessaan myös kypärän etuosaan tai vaikkapa pyöräilijän takin edustaan.
  • Heijastimet: Polkupyörästä on löydyttävä kaiken kaikkiaan kolme eri heijastinta – pyörän edestä, takaa sekä sivulta. Näiden heijastinten värit on määritelty tieliikennelaissa. Pyörän eteen on sijoitettava valkoinen, taakse punainen ja sivulle joko keltainen tai valkoinen heijastin.
  • Soittokello: Pyörässä pakollinen varuste on joko soittokello tai muu vaihtoehtoinen selkeästi kuuluvan äänimerkin antava laite.
  • Toimivat jarrut: Pyörän jarrujen on tieliikennelain mukaan oltava aina moitteettomassa toimintakunnossa. Tästä syystä jarrujen kunto on varmistettava säännöllisesti. Mikäli jarrujen toimivuus on heikentynyt, niiden toimintakuntoon saamiseksi voi riittää jarrupalojen tai jarruvaijerin vaihto.

Punainen takavalo uusimpana pakollisena varusteena

Tieliikennelakia päivitettiin 1.6.2020 alkaen, minkä seurauksena edellä luetellut pyöräilijöitä koskevat polkupyörän pakolliset varusteet saivat joukkoonsa uuden pakollisen varusteen, nimittäin punaisen takavalon. Tämän lakiuudistuksen myötä jokaisessa polkupyörässä on nykyisin käytettävä punaista takavaloa, kun pyörällä ajetaan hämärässä tai pimeässä tai jos näkyvyys on muusta syystä heikentynyt. Takavalon voi kiinnittää pyörän rungon takaosan lisäksi myös kypärän takaosaan, reppuun tai pyöräilijän takkiin taakse päin osoittamaan.

Pyöräilykypärän käyttöä suositellaan

Tieliikennelain mukaiset polkupyörän pakolliset varusteet eivät ainakaan toistaiseksi sisällä pyöräilykypärää. Vaikka ilman pyöräilykypärää ajavaa pyöräilijää ei kypärän käyttämättömyydestä rangaistakaan, on kypärän käyttö kuitenkin aina suositeltavaa. Lisäksi kypärä kuuluu ajovalojen ohella pyöräilyn tärkeimpiin turvallisuutta parantaviin varusteisiin. Pyöräilykypärän käyttö on kaikkein tehokkain keino välttyä vakavalta loukkaantumiselta ja muilta henkilövahingoilta mahdollisen onnettomuuden kohdalle osuessa. On myös tärkeää muistaa, että kypärä tulisi päivittää uuteen säännöllisin väliajoin, jotta sen suojaavat ominaisuudet ovat varmasti kunnossa.

Varusta pyöräsi myös tarvitsemillasi lisävarusteilla

Kun polkupyörän pakolliset varusteet ovat tiedossasi, varusta pyöräsi niillä voidaksesi varmistua noudattavasi voimassa olevaa tieliikennelakia. Oikein ja säännönmukaisesti pyöräsi varustamalla vältyt ensinnäkin rikkomasta lakia ja sitä kautta myös mahdollisilta sakoilta. Lisäksi tulet huomioineeksi sekä omasi että muiden tiellä liikkujien turvallisuuden. Pakollisten varusteiden lisäksi myös erilaisilla valinnaisilla lisävarusteilla on tarjottavanaan monenlaisia eri hyötyjä. Pyörän lukko ensinnäkin on tehokkain keino pitää pitkäkyntiset loitolla rakkaasta pyörästäsi ja pyörän pumppu puolestaan tarpeellinen apulainen ilman vähentyessä renkaista. Pyöräilylaseilla varustautumalla voit nauttia paremmasta ajomukavuudesta ja pidät silmäsi suojattuina tieltä sinkoilevilta kiviltä ja oksilta.