Pyöräilyn hyödyt keholle ja mielelle ovat kiistattomat

Jos sinua pohdituttaa, kannattaako pyöräilyä harrastaa, tulet taatusti vakuuttuneeksi pyöräilyn hyödyistä luettuasi tämän artikkelin. Pyöräily tuo mukanaan roppakaupalla niin fyysisiä kuin henkisiä positiivisia vaikutuksia, minkä lisäksi se on liikkumismuotona edullinen ja kätevä, ja ympäristönkin kannalta huippuvalinta. Tässä artikkelissa voit lukea siitä, millä lukuisilla tavoilla pyöräily parantaa terveyttäsi ja vaikuttaa jopa ennaltaehkäisevästi sairauksien kehittymiseen. Saat myös tietoa siitä, mitä lihaksia pyöräily kehittää ja miten pyöräilyllä voi edesauttaa laihtumista. Pyöräilyn aloittamisen kynnys on matala, sillä periaatteessa tarvitset vain polkupyörän, pyöräilykypärän ja mukavat pyöräilyvaatteet. Pyöräilitpä paljon tai vähän, lue alta, miten saat ammennettua pyöräilyn monet hyödyt itsellesi.

Mihin pyöräily vaikuttaa?

Pyöräily on tehokasta, aerobista liikuntaa, joka vahvistaa sydäntä ja hengitys- ja verenkiertojärjestelmiä.  Se tuo valtimoihin lisää joustavuutta sekä laskee verenpainetta ja sydämen leposykettä, jolloin sydän pumppaa verta tehokkaammin. Tällä tavoin se toimii ennaltaehkäisevästi esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien kehittymisessä. Kun keuhkojen, verenkiertoelimistön ja sydämen hapenottokyky kasvaa, ne kuljettavat enemmän happea lihaksiin ja aivoihin, millä on suuri vaikutus jaksamiseen ja ajatteluun. Keskittymiskyky, muisti ja oppiminen paranevat.

Pyöräilyn tiedetään myös vähentävän tyypin 2 diabeteksen riskiä ja auttavan painonhallinnassa. Se saa aineenvaihdunnan toimintaa kiihtymään, jolloin kehosta poistuu nesteitä ja kuona-aineita hikoillessa, kun taas suuret reisilihakset polttavat rasvaa enemmän suhteessa muihin lihaksiin. Pyöräily tukee siis painon pudotusta ja kiinteyttää.

Lisäksi pyöräilyn on huomattu helpottavan ahdistusta ja masennusta ja vähentävän stressiä. Tällä voi olla myös merkittävä vaikutus unenlaatuun. Raitis ulkoilma ja maisemien vaihtuminen virkistävät, ja luonnossa ajan viettäminen on tutkitusti hyväksi henkiselle hyvinvoinnillemme. Pyöräilyn hyödyt ulottuvat siis paljon pidemmälle kuin pelkkään fyysiseen kehoomme.

Haluatko pysyä kärryillä Budget Sportin liikuttavan halvoista tarjouksista ja eduista? Uutiskirjeen tilaajana saat ensimmäisten joukossa tiedon uusista eduista ja ajankohtaisista neuvoista urheiluun!

Mitä lihaksia pyöräily kehittää?

Pyöräily vaikuttaa eniten reisi-, pakara- ja pohjelihaksiin. Etureisilihakset ovat kehon suurimmat lihakset ja kehittyvätkin siksi nopeasti, kun aloitetaan säännöllinen pyöräily. Selän tukilihakset saavat myös hyötyä, sillä pyörän selässä oleminen vaatii tasapainon jatkuvaa ylläpitämistä, mikä kehittää selkälihaksia ja voi siten auttaa selkävaivoihin tai niiden ennaltaehkäisyyn. Keskivartalokaan ei pyöräillessä unohdu, vaan asennon ja tasapainon ylläpitämiseen tarvitaan myös hyvää keskivartalon hallintaa. Pyöräilyn vaikutusta vatsalihaksiin ei siis pidä aliarvioida, ja varsinkin teknisessä maastopyöräilyssä, jossa vaihteleva maasto haastaa pyöräilijän tasapainoa, syvät vatsalihakset joutuvat hommiin.

Vaikka pyöräillessä yläkehon lihakset jäävät vähemmälle rasitukselle kuin alaraajojen, voivat ne saada kovaakin treeniä nimenomaan maastopyöräilyssä tai vaikka vauhdikkaassa ja vaativassa alamäkipyöräilyssä, jossa käsillä ohjaus on suuremmassa roolissa kuin tasaisessa maastossa. Pyöräillessä annat siis lihaksille töitä, mikä tekee hyvää koko kehollesi!

Pyöräily ja laihdutus

Kun aerobista liikuntaa, kuten pyöräilyä, harrastetaan säännöllisesti, se polttaa hyvin kaloreita ja rasvaa. Painonpudotuksesta haaveileva saattaakin pohtia, paljonko pyöräily kuluttaa kaloreita. Pyöräilyn kalorinkulutuksen määrä riippuu useammasta kuin yhdestä tekijästä. Merkittäviä tekijöitä ovat muun muassa se, millä nopeudella pyöräilee, kuinka suurta vastusta käyttää, kuinka kauan pyöräilee, millainen olosuhde ja alusta ovat ja kuinka paljon painaa. Keskivertoihminen kuluttaa noin 450–750 kaloria tunnin pyörälenkillä, ja 10 kilometrin pyöräilyssä kaloreita kuluu noin 188. Mitä enemmän pyöräilijällä on painoa, sitä enemmän kaloreita hän kuluttaa. Kalorinkulutus pyöräilyssä on siis yksilöllistä, mutta yhtä kaikki voit olla varma, että kaloreita kuluu.

Aloittelijan kannattaa lähteä maltilla liikkeelle. Esimerkiksi yli puolen tunnin rauhallinen pyöräily on erinomainen aloitusvaiheen lenkki, joka aktivoi kehon käyttämään rasvavarastoja energiana. Kun kunto kohenee, vauhtia voi lisätä, jolloin myös kalorinkulutus pyöräillessä kasvaa.

Pyöräilyssä säännöllisyys on tärkeämpää kuin määrä

Pyöräilyn hyödyt saadaan jo vähäiselläkin panostuksella. Mitä heikompi lähtötaso on, sitä nopeammin hyödyt näkyvät. Säännöllisesti pyörään selkään hyppäämällä annat itsellesi lahjan, joka palkitsee paremmalla terveydellä, mielellä ja kunnolla. Ja vaikka haluaisit pyöräillä vain nauttiaksesi ulkoilmasta ja luonnosta, saat silti kaikki positiiviset vaikutukset sen mukana. Parasta pyöräilyssä onkin se, että se sopii lähes kaikille kunnosta ja iästä riippumatta, ja siinä voi kehittyä juuri niin paljon kuin haluaa. Lisäksi erilaisia pyöriä ja pyöräilyn alalajeja on aimo liuta, joten sieltä vain valitsemaan kiinnostavin. Kun otat pyöräilyn osaksi arkeasi, huomaat eron pian!

Lue myös: