Mitä tehdä ulkona eri vuodenaikoina?

Ulkona oleminen tekee hyvää mielelle ja keholle. Ulkoilma virkistää mielen ja liikkuminen aktivoi kehon. Mutta mitä ulkona voi tehdä? Katso artikkelista hauskat vinkkimme, mitä voit tehdä ulkona yksin tai yhdessä muiden kanssa. Inspiroidu ideoista ja nauti ulkoilusta!

Mitä tehdä ulkona yksin?

Ulos lähteminen kannattaa aina, vaikka seuraa ei olisikaan. Ja joskus voi nimenomaan haluta lähteä ulos viettämään oman hetken ilman sosiaalista vuorovaikutusta. Tässä vinkkimme siihen, mitä tehdä yksin ulkona kesällä ja viileämpinä kausina.

Mitä tehdä ulkona lämpimämpinä kuukausina:

 1. Käy teemakävelyillä. Valitse jokin tietty aihe, kuten patsaat, vaahterapuut tai keltaiset rakennukset, ja suunnittele reittisi niiden mukaisesti. Jos tykkäät valokuvaamisesta, yhdistä teeman taltioiminen kävelylenkkiisi.
 2. Lähde treenaamaan ulos. Voit levittää joogamattosi pihalle tai puistoon tai tehdä kehonpainoharjoitteet tai kahvakuulatreenin vaihteeksi ulkona.
 3. Osallistu opastetulle kävely- tai luontoretkelle ja saat raittiin ilman lisäksi vielä uutta tietoa aivojesi virkistykseksi.
 4. Lähde piknikille hyvien eväiden ja mielenkiintoisen kirjan kanssa puistoon. Nauti kesäpäivästä ja kirjoita ylös mietteitäsi, kuuntele musiikkia tai täytä ristisanoja.
 5. Mene uimaan. Uinti on lempeää mutta virkistävää liikuntaa. Voit myös tutustua uusiin paikkoihin, jos valitset lähteä uimarannalle, jolla et ole vielä käynyt. Ota kesähaasteeksesi käydä mahdollisimman monella uudella rannalla!
 6. Lähde aamiaiselle ulos. Ota joko omat eväät mukaasi kotoa tai käy hakemassa kahvilasta tai lähikaupasta aamiaisherkut ja suuntaa viihtyisään paikkaan.
 7. Kerää roskia. Luonto kiittää, kun otat pussin mukaasi ja keräät muiden maahan heittämät roskat pois luonnosta. Saat paitsi hyvää kuntoilua myös hyvän mielen!

Mitä tehdä ulkona viileämpinä kuukausina:

 1. Hyödynnä syksyn sato ja lähde sienestämään tai marjastamaan. Pääset samalla metsäretkelle ja keräät pakkaseen talven varalle maukasta ruokaa. Varmista kuitenkin, että poimit vain 100-prosenttisen varmasti tuntemiasi sieniä.
 2. Tee keväällä pyöräretki luonnonpuistoon, jossa voit bongata lintuja. Ota lintukirja ja kiikarit mukaan ja katso, kuinka monta lintulajia tunnistat.
 3. Kokeile avantouintia. Testaa kylmäaltistuksen terveyttä edistävät vaikutukset ja pulahda hetkeksi hyytävään veteen.
 4. Lähde villasukkakävelylle lumeen. Virkistä aistejasi ja koe uudenlainen tuntuma maahan, kun puet villasukat jalkaasi ja teet pienen lenkin niissä talvikenkien sijaan.
 5. Laita jalkaasi liukulumikengät ja pääset nauttimaan lähiluonnosta helposti paksummassakin hangessa.

Mitä tehdä ulkona yhdessä muiden kanssa?

Ulkona riittää puuhaa koko perheelle, ja myös kavereiden kanssa on hauska lähteä ulos viettämään aikaa. Lue vinkkimme siihen, mitä tehdä ulkona yhdessä perheen tai ystävien kanssa.

 1. Lähtekää metsäretkelle. Lapset rakastavat luonnon havainnoimista ja tutkimista. Voit tehdä retkestä entistä hauskemman, kun otatte haasteeksi tunnistaa mahdollisimman monta eläin-, hyönteis- tai puulajia tai laskea vaikkapa kaikki näkemämme muurahaiset tai mäntypuut.
 2. Järjestäkää leikkimieliset pihakisat. Pistä pystyyn kunnon talvi- tai kesäolympialaiset eri lajeineen ja kilpailkaa keskenänne, kuka voittaa minkäkin lajin.
 3. Rakenna pihallesi tai lähimetsääsi esterata ja kutsu perheenjäsenesi tai ystäväsi suorittamaan esteet. Esteitä voi rakentaa oksista, kivistä ja kävyistä ja päättää, miten niitä ylitetään, alitetaan tai kierretään.
 4. Lähtekää frisbeegolfaamaan. Jos lähistöltä löytyy valmis rata, voitte käydä heittelemässä siellä, tai radan voi rakentaa myös omalle tontilleen. Toisaalta pienemmässä tilassa myös pelkkä frisbeen heitto on hauskaa ja onnistuu niin omalla pihalla, puistossa kuin rannalla.
 5. Pakatkaa teltta, makuupussit ja muut retkeilyvarusteet mukaan ja lähtekää telttailemaan. Suomi on täynnä ihania retkikohteita ja leirintäalueita, niin lähellä kuin kauempana, joten retkeilystä saa halutessaan pitkäkestoisen harrastuksen koko perheelle tai ystävien parissa.
 6. Leikkikää pihaleikkejä. Piiloleikki hurmaa niin aikuiset kuin lapset, ja pihasta tai läheisestä metsiköstä tai puistosta löytyy paljon piilopaikkoja leikkiin. Tuplasti jännittävämpää on leikkiä syyshämärän iltoina taskulamppuhippaa kodin lähellä, jossa hipalla on taskulamppu, jonka valokeilalla hän yrittää osua karkuun juokseviin. Myös aarteenetsintä voi olla lapsista huippujännittävää, kun yksi porukasta piilottaa aarteen ja muut etsivät.
 7. Perustakaa hyönteishotelli ja antakaa puutarhan hyönteisille ja ötököille koti. Rakennusmateriaalit hyönteishotelliin saa kerättyä pihapiiristä, ja kesän myötä on hauskaa seurata, ketkä asettuvat taloksi hotelliin.

Ota vinkeistämme vaarin ja nauti ulkoilmaelämästä!