Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Mitä kannattaa ottaa huomioon juoksukengän valinnassa?

Mitä kannattaa ottaa huomioon juoksukengän valinnassa?

Kun aikoo ostaa itselleen uudet juoksukengät, juoksukenkien valikoima saattaa tuntua musertavalta. Miten löytää itselleen täydellinen kumppani juoksukenkien viidakosta? Haluamme tehdä valinnastasi helpomman. Joka jalkaan löytyy oikea kenkäpari, olitpa sitten vannoutunut pitkänmatkanjuoksija, juoksuharrastusta aloitteleva innokas tai säännöllisesti kuntoileva harrastaja. Juoksukenkien ominaisuuksien tunteminen tekee valinnasta helpomman ja auttaa löytämään juuri sinun jalkoihisi parhaiten istuvan mallin. Tutustu kanssamme juoksukenkien ominaisuuksiin ja tiedät, miten lähteä etsimään sitä oikeaa valikoiman syövereistä.

Juoksukengät eroavat ominaisuuksiltaan

Juoksukengät eroavat toisistaan tarjoamansa tuen, vaimennuksen, painon, materiaalien, käyttötarkoituksen ja lestien perusteella. Jotta kenkä palvelee parhaiten käyttäjäänsä, on sen istuttava jalkaan hyvin, annettava oikeanlaista joustoa, tukea ja vaimennusta ja otettava huomioon askel- ja juoksutyylisi. Vääränlaiset juoksukengät voivat aiheuttaa rasitusvammoja ja asentovirheitä, jotka voivat aiheuttaa ongelmia polville, lonkille ja selälle. Tutustu tärkeimpiin käsitteisiin, jotka auttavat ostaessasi juoksukenkiä ja joilla voit suodattaa hakutuloksia erilaisin ominaisuuksin.

Millainen juoksuaskel sinulla on eli millaista tukea tarvitset? Juoksuaskeleen tyyli voidaan jakaa kolmeen luokkaan: neutraali, ylipronatoiva ja supinoiva. Neutraali tarkoittaa sitä, että jalkaholvi kannattelee hyvin kehon painoa, eikä tuen tarve ole niin tärkeää, vaan käyttäjä voi valita neutraalin kengän. Ylipronatoiva askel tarkoittaa litteää jalkaholvia, jolloin jalka kiertyy sisäänpäin juostessa. Silloin tukea antavampi kenkä tuo suurempaa vakautta ja estää jalan kiertymistä. Supinoiva askel eli alipronaatio viittaa jalan ulkosyrjällä astuttavaan askeleeseen, koska jalkaholvi on jäykkä. Tällaiselle juoksijalle kenkä, jossa on hieman enemmän vaimennusta, voi olla hyvä valinta.

Juoksukengän droppi tarkoittaa puolestaan kantapään ja päkiän välistä korkeuseroa, ja se ilmoitetaan millimetreinä. Matala droppi vaatii juoksutekniikalta enemmän, mutta tarjoaa vastineeksi tehokkaamman askelluksen. Suosiotaan valtavasti kasvattaneet paljasjalkakengät ovat ääriesimerkki, joiden droppi on 0 mm, eli niissä on ohuin mahdollinen pohja. Usein aloittelijat suosivat kenkiä, joissa on korkeampi droppi, sillä se tarkoittaa paksumpaa pohjaa ja enemmän iskunvaimennusta.

Juoksukengän koko mukavuuden keskiössä 

Juoksukengissä on oltava varpaille normaalia enemmän tilaa, koska jalat turpoavat juostessa, joten varaudu hankkimaan tavallista kokoasi jopa koon tai kaksi suuremmat kengät. On hyvä, jos varpaan ja kengänkärjen väliin jää puolesta sentistä senttiin tyhjää tilaa. Varmista myös kengän lestin osalta, että kenkä on tarpeeksi leveä päkiän kohdalta, jotta päkiällä ja varpailla on tilaa levitä luonnollisesti. Kengän on kuitenkin hyvä istua muutoin napakasti mutta mukavasti, jotta kantapää ei hölsky ja nilkka saa tukea.

Millä alustalla tulet juoksemaan?

Kova alusta. Jos tulet juoksemaan eniten maantiellä tai kaupungin kaduilla, asfaltille sopivat juoksukengät ovat paras valintasi. Asfaltti ei luonnostaan pehmennä askelta kuten pehmeät alustat, joten iskunvaimennus on tärkeämpää. Tehokas iskunvaimennus neutraloi tärinää ja vaikuttaa juoksuaskeleen painoon. Juoksukengissä asfaltille on yleensä myös matalampi droppi, koska vakauden tarve ei ole tasaisella alustalla yhtä suuri kuin epätasaisilla.

Pehmeä alusta. Jos haluat juosta pääasiassa metsäpoluilla tai pururadoilla, tarvitset enemmän pitoa. Polkujuoksukengät tai maastojuoksukengät tarjoavat kuvioidumman pohjan, joka pitää paremmin märässä ja epätasaisessa maastossa. Lisäksi mallit voivat olla tuetumpia ja jäykempiä nilkoista, jotta nyrjähdyksiltä vältytään vaikeassa maastossa. Maastoon sopivissa juoksukengissä on usein myös matalampi profiili, jotta alustaan saa paremman tuntuman. Kengänpäällinen taas on vahvempaa materiaalia, jotta oksat ja kivet eivät tunkeudu kengän sisään.

Mitkä ovat juoksutottumuksesi?

Juoksukengän valintaan vaikuttaa myös se, kuinka paljon ja pitkään juokset. Aloittelijan lihakset, juoksutekniikka tai tasapaino eivät ole vielä samalla tasolla kuin pidempään juosseella. Alkavalla juoksijalla myös askel osuu yleisemmin maahan kantapää edellä kuin kokeneella. Tästä syystä aloittelijan voi olla syytä painottaa enemmän vaimentavia ja vakauttavia juoksukenkiä, joissa on korkeampi droppi.

Kokeneempi juoksija voi valita kevyemmät kengät matalammalla dropilla. Usein juoksevalla saattaa olla useampi kenkäpari eri tilanteisiin, kuten vaimentavampi kenkä pitkille lenkeille ja kevyempi kenkä kilpailuihin tai lyhyisiin harjoituksiin.

Vaihda juoksukengät uusiin säännöllisesti

Juoksukengät kuluvat siinä missä muutkin tavarat. Niiden tuki- ja vaimennusominaisuudet heikentyvät ja materiaalit menettävät joustavuuttaan. Juoksemalla liian kuluneilla kengillä teet hallaa kehollesi. Jos juokset säännöllisesti, voi olla hyvä vaihtaa uusiin kenkiin vuosittain. Panostamalla kenkiin panostat hyvinvointiisi!