Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Näin valitset vedenpitävän vaatetuksen

Näin valitset vedenpitävän vaatetuksen

Milloin kannattaa valita vedenpitävä urheiluvaate?

Ei ole olemassa huonoa säätä, on vain vääränlaiset varusteet, sanotaan. Tämä pätee myös urheiluvaatteisiin. Suurimman osan vuodesta kelit vaihtelevat eikä ole lainkaan harvinaista, että ulkona sataa, pyryttää tai myrskyää juuri silloin kun sinä haluaisit urheilla raikkaassa ulkoilmassa. Kosteat kelit eivät kuitenkaan estä urheilun harrastamista ulkona. Pue päällesi vedenpitävä juoksutakki tai vedenpitävä pyöräilyasu niin voit huoletta harrastaa myös sateessa. Kun valitset päällesi olosuhteisiin sopivat tekniset vaatteet ja varusteet, pysyt kuivana ja voit keskittyä itse suorituksekseen liikunnan riemusta nauttien ympäri vuoden -kelissä kuin kelissä. Vedenpitävät ja hengittävät urheiluvaatteet ovat hyvä vaihtoehto perinteiselle sadeasulle. Ne suojaavat hyvin tuulelta ja kosteudelta, mutta hengittävät paremmin kuin tiiviit sadetakki tai sadehousut ja soveltuvat siksi aktiiviseenkin menoon.

Vedenpitävät kuoriasut myös aktiiviseen urheiluun

Budget Sportin valikoimassa on paljon eri lajeihin ja eri olosuhteisiin suunniteltuja vedenpitäviä vaatteita, jotka säilyttävät käyttömukavuutensa myös lajeissa, joissa syke nousee ja tulee hiki. Vedenpitävät takit ja vedenpitävät housut ovat valmistettu teknisistä materiaaleista, jotka estävät ulkopuolelta tulevan kosteuden pääsemisen tuotteen sisäpuolelle, mutta läpäisevät höyrystyneen kosteuden tuotteen ulkopuolelle. Vedenpitäviä funktionaalisia tuotteita kutsutaan kuoritakeiksi ja kuorihousuiksi. Kankaat ovat joko kolme-, kaksi- tai kaksi ja puoli - kerroksisia. Keskimmäinen kerroksista on aina niin sanottu vedenpitävä kalvo, johon materiaalin vedenpitävyys perustuu. Kalvossa on mikroskooppisen pieniä huokosia, joista ulkoapäin tuleva vesipisara ei pääse läpi, mutta sisältäpäin haihtuva kosteus pääsee ulos.. Kolmikerroksista materiaaleista valmistetuissa kuorituotteissa ei yleensä ole erillistä vuorta, koska vedenpitävä kalvo on laminoitu yhteen päälli- ja vuorikankaan kanssa. Kaksikerroksista vedenpitävistä materiaaleista valmistetuissa tuotteissa on yleensä erillinen vuori tai talvikäytössä vanu ja vuori. Kuorituotteiden kanssa pukeudutaan noudattaen kerrospukeutumista.

Vedenpitävyys varmistetaan saumateippauksilla


Materiaalin vedenpitävyys ilmaistaan vesipilariarvolla eli millimetriarvolla, joka kertoo kuinka korkean vesipatsaan kangas kestää ennen kuin kosteus menee kalvon läpi. Mitä korkeampi arvo on, sen paremmin materiaali pitää vettä. Tuotteiden vedenpitävyys varmistetaan teippaamalla tai hitsaamalla tuotteen saumat yhteen niin, että kosteus ei pääse läpi myöskään saumoista. Nykyisin vedenhylkivyyskäsittelyissä pyritään käyttämään ekologisia vaihtoehtoja, joissa ei ole PFC-yhdisteitä.

Tunnetuin vedenpitävä kalvomateriaali on Gore-Tex. Tarjolla on myös muita vaihtoehtoja ja usealla huippumerkillä onkin oma teknologiansa vedenpitävälle materiaalille. Haltin ja Raiskin käyttämä vedenpitävä materiaali on nimeltään DrymaxX. Helly Hansenin vedenpitävät tuotteet puolestaan ovat valmistettu Helly Tech Protection ja Helly Tech Performance -materiaaleista. Rukka- ja Icepeak merkeillä on käytössä A.W.S. EXTREME - teknologia, joka tarkoittaa vedenkestäviä tuotteita. Perehtymällä valmistajan ilmoittamiin tuotetietoihin ja materiaalien ominaisuuksiin, löydät parhaiten omaan tarkoitukseen sopivan vaihtoehdon.

Mikä on riittävä vedenpitävyysarvo?


20 000 mm – erittäin vedenpitävä, materiaali säilyy vedenpitävänä pitkäkestoisessakin ulkoilussa
10 000 mm – hyvä vedenpitävyys, joka toimii jos ei muuta kuormitusta (repun hankaus, polvet maassa tms.)
5000 mm – suojaa hyvin esim. lyhytkestoiselta sateelta
Tämä vedenpitävyystaulukko on suuntaa antava.

Useimmiten kuitenkin ulkoillaan kuivalla kelillä


Kun haluaa varmistaa kuivana pysymisen märissä olosuhteissa, vedenpitävä urheiluvaate on perusteltu valinta. Jos sen sijaan tietää urheilevansa eniten auringonpaisteessa ja poutasäällä, voi parempi vaihtoehto olla vaate, joka pitää tuulta ja hengittää hyvin. Tällaisia ovat esimerkiksi ohuemmat softshell- , strech- ja mikrokuitumateriaaleista valmistetut tuotteet, jotka ovat erittäin käyttömukavia myös aktiiviliikkumiseen. Vedenpitävyyden kääntöpuoli on nimittäin se, että erittäin suorituskykyisetkään vedenpitävät tuotteet eivät koskaan hengitä yhtä hyvin kuin kalvoton tuote. Materiaalin hyvän hengittävyyden tärkeys korostuu, mitä vauhdikkaammasta urheilusta on kyse. Myös vapaa-ajan vaatteissa, joita käytetään normaalisti pääasiassa muulloin kuin sateessa, usein riittää se, että tuote suojaa hyvin tuulelta ja vähän kosteudelta, mutta vedenpitävyys ei aina ole välttämätöntä. Kysymykseen mikä on hyvä parkatakki voikin vastata, että se riippuu eniten siitä kuka ja millaisissa olosuhteissa käyttää.

Sittenkin sadeasun ystävä?


Jos olet vannoutunut perinteisen sadeasun ystävä, valikoimastamme löytyvät myös Rukka ns. perinteiset, paksummat sadeasut. Iloisen väriset Rukka sadetakit ja sadehousut ovat kestosuosikkeja, jotka ovat pitäneet pintansa suomalaisten suosikkeina jo vuosikymmeniä.