Miten valitsen parhaan sadetakin?

Vaihtelevat sääolosuhteet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus, joten fiksu ulkoilija osaa varautua myös sateen varalle. Perinteisille sadetakeille ja vedenpitäville kuoritakeille on paikkansa jokaisen naulakossa, mutta miten valitset itsellesi parhaiten sopivan sadetakin? Lue artikkelistamme hyvät vinkit sadetakin valintaan.

Sadevaatteiden vaihtoehdot – sadetakki vai kuoritakki?

Sadetakeissa on valinnanvaraa. Perinteinen sadetakki tarkoittaa täysin vedenpitävää takkia, joka on valmistettu PU:sta eli polyuretaanista tai kumista. Se onkin rankkasateen sattuessa mitä parhain kumppani matkassa. Sillä pärjää erilaisissa ulkotapahtumissa tai rauhallisilla kävelylenkeillä mainiosti, tai se sopii erinomaisesti puettavaksi kaupungille niin työmatkoille kuin vapaa-ajan menoihin. Se voi olla myös kätevä mukana vaelluksilla, mikäli odotettavissa on rankkasateita tai hyvin sateista säätä, jolloin sen voi sujauttaa päälleen tarvittaessa.

Se ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto silloin, kun tehdään jotakin fyysisesti aktiivisempaa, kuten juostaan tai pyöräillään, sillä se hengittää huonommin kuin kuoritakki. Kosteus saattaa jäädä takin sisäpuolelle eikä haihdu yhtä tehokkaasti kuin kuoritakissa. Tosin perinteisiinkin sadetakkeihin on nykyisin lisätty käteviä teknologioita, joilla sisäpuolen kosteus saadaan kuivumaan nopeammin, mikä lisää niiden monipuolista käytettävyyttä. Perinteinen sadetakki on aina kätevämpi kuin sateenvarjo, sillä kädet pysyvät vapaina ja pääsee liikkumaan helpommin väentungoksessa.

Nykyään monet valitsevat kuoritakin, jos haluavat monipuolisen tuulelta ja sateelta suojaavan takin. Kuoritakki on päällimmäiseksi kerrokseksi tarkoitettu suojaava vaate, joka nimensä mukaisesti käyttäytyy kuin kuori: pitää tuulen ja sateen ulkopuolella ja lämmön sisäpuolella sekä päästää kosteuden ulos. Kuoritakissa on laminoitu kalvo, josta vesi ei pääse sisälle, mutta sisäpuolen kosteus kuitenkin haihtuu pois. Kuoritakin alle on laitettava muita kerroksia, toki vuodenajasta riippuen, jotta pysyy riittävän lämpimänä. Kuoritakit eroavat keskenään hengittävyytensä, pakkautuvuutensa ja vedenpitävyytensä suhteen.

Sinulle paras sadetakki riippuu siis siitä, mikä sen ensisijainen käyttötarkoitus on. Toki erittäin hyvin pärjää omistamalla kummankinlaisen takin, niin perinteisen sadetakin kuin kuoritakin, jolloin voi valita tilanteeseen sopivan vaihtoehdon.

Kiinnitä katse vesipilariarvoon

Valitessasi sadetakkia kannattaa huomioida takin vesipilariarvo. Se kertoo, kuinka hyvin kangas pitää vettä. Vesipilariarvo kerrotaan millimetreissä ja millimetrit viittaavat siihen vesimassan korkeuteen, jonka luoman paineen kangas kestää päästämättä vettä läpi. Kun puhutaan sadetakeista, vesipilariarvon tulee olla yli 10 000 millimetriä. Kun vesipilariarvo on 10 000–15 000, vaate selviää hyvin voimakkaasta vesisateesta ja rännästä ja yleensä sen kaikki saumat on teipattu. Vesipilariarvoltaan 15 000–20 000 millimetrin takeissa kaikki saumat on teipattu ja ne kestävät kovaa, pitkäkestoista sadetta ja lunta. Jos vesipilariarvoksi on merkitty yli 20 000, vaate soveltuu ääriolosuhteisiin ja selviää myrskyistä.

Vesipilariarvo kertoo sinulle helposti, kuinka vedenpitävä sadetakki on. Vedenpitävissä takeissa on yleensä vedenpitävä kalvo, kuten esimerkiksi Gore-Tex tai DrymaxX, tai pinnoite, kuten polyuretaani. Kalvot kestävät ja hengittävät paremmin, kun taas pinnoite antaa täyden vedenpitävyyden mutta häviää hengittävyydessä. Kuorivaatteissa käytetään kalvoja ja perinteisissä sadetakeissa pinnoitetta. Kaikissa kuoritakeissa on lisäksi vettä hylkivä pintakäsittely, joka saa veden helmeilemään ja valumaan pois vaatteen pinnalta.

Käytännölliset ominaisuudet ratkaisevat

Yksityiskohdilla on merkitystä myös parhaan sadetakin kohdalla. Kun valitset takin, jossa on haluamasi ja tarvitsemasi ominaisuudet, tulet käyttämään takkia huomattavasti enemmän ja monipuolisemmin. Pohdi siis hetki seuraavia kohtia valintaa tehdessäsi:

Taskut. Haluatko niitä paljon vai vähän? Mieti, mitä yleensä haluat ottaa mukaasi ja minkä haluat kulkevan kätevästi taskuissa kastumatta. Joidenkin mallien rintataskussa on läpivienti kuulokejohdolle ja joissakin taas kätevä piilotasku saumassa tai myrskylistan alla.

Tuuletus. Oletko aikeissa harrastaa intensiivistä liikuntaa sadetakki ylläsi? Siinä tapauksessa on tärkeää, että takista löytyy hyvät tuuletusaukot, vaikka sen hengittävyys olisikin jo valmiiksi hyvä. Kainaloissa voi olla vetoketjut tai rintataskut voivat olla hengittävää verkkoa.

Säädöt. Haluatko, että vyötärö, helma ja ranneaukot ovat säädettävät? Säätömahdollisuudet varmistavat, että voit tiivistää takin siten, ettei vesi tai tuuli pääse takin sisälle.

Pakkauskoko. Kevyet sadetakit on helppo pakata ja ottaa mukaan, jos ne saa mahtumaan pieneen tilaan reppuun tai jopa takin omaan taskuun.

Hanki itsellesi paras sadetakki kaikkeen menoon. Tutustu vaihtoehtoihin muun muassa suosituilta tuotemerkeiltä Halti, Didriksons, Rukka, Helly Hansen ja McKinley.

Lue myös: