Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Järkevä pyörän säilytys säästää tilaa ja tuo turvaa

Järkevä pyörän säilytys säästää tilaa ja tuo turvaa

Pyörä on harkittu ostos, ja usein siihen saatetaan panostaa paljon rahaa, joten sen säilyttäminen turvallisesti ja järkevästi on tärkeää. Jos pyörän vieminen kerros- tai rivitalon pyörävarastoon ei houkuta varastamisen tai kolhujen pelossa, mutta asunnossa ei ole paljoa ylimääräistä tilaa pyörien säilytykseen, miten asia kannattaa ratkaista? Entä omakotitaloasujat – tilaa yleensä löytyy hyvin, mutta kannattaisiko tilavammassakin säilytyspaikassa harkita, miten pyöränsä varastoi, jotta se ei altistu vaurioittaville olosuhteille? Saatavilla on fiksuja ratkaisuja yksinkertaiseen pyörän säilytykseen. Hyvä polkupyörä voi olla iso investointi, joten kun käytät hetken pyörän oikeaoppisen säilyttämisen miettimiseen, palkitset itsesi pidemmälle käyttöiällä ja vähemmillä huoltokuluilla.

Lukitse pyörä kunnolla ja harkitse vakuutusta

Pyörävarkaudet ovat valitettavan yleinen ilmiö, ja jos pyörä lähtee voron matkaan, sitä tuskin enää saa takaisin. Säilytysratkaisuja miettiessä onkin lähdettävä turvallisuus edellä pohtimaan vaihtoehtoja. Mutta jos säilytät pyörää missä tahansa muualla kuin oman lukittavan asuntosi, pyörävajasi tai vastaavan sisällä, pyörä on lukittava huolella asianmukaisella pyörän lukolla. Lukkoja on saatavilla monia erilaisia, kuten ketjulukkoja, U-lukkoja ja vaijerilukkoja. Pyörä tulisi lukita rungosta johonkin tukevaan kiinnityspaikkaan, jota ei ole helppo rikkoa. Valitettavasti lukitseminenkaan ei suojele kaikilta varkauksilta, joten jos pyöräsi on arvokkaampi hankinta, sen pidempiaikainen säilytys voi olla järkevämpää turvallisissa sisätiloissa.

Jos pyöräsi muistuttaa ennemmin tavallista mummopyörää eikä ollut hankintahinnaltaan suuri, vakuutusta tuskin tarvitsee miettiä. Jos kuitenkin puhutaan esimerkiksi arvokkaista maastopyöristä tai sähköpyöristä, niiden vakuuttaminen kannattaa. Tarkista ensimmäiseksi, kattaako kotivakuutuksesi pyörän, sillä usein se kuuluu vakuutuksen yhteyteen. Vakuutusta ottaessa on huomioitava omavastuun määrä ja pyörän ikävähennys, jotka vähennetään korvattavasta summasta. Ja korvauksen saaminen edellyttää, että pyörä on ollut asiallisesti lukittu. Ota tämä huomioon, jos säilytät pyörääsi julkisissa tiloissa tai talosi pihalla tai autotallissa.

Polkupyörän säilytys ulkotiloissa tai julkisissa tiloissa

Kerros- tai rivitalossa polkupyörän säilytystilana on usein kaikkien asukkaiden käytössä oleva pyörävarasto, toisinaan saman asian ajaa erillinen pyörävaja taloyhtiön pihalla. Usein varastot ovat täynnä pyöriä, mikä altistaa oman pyörän naarmuille tai kolhuille, ja lisäksi pyörävarastojen pyörät ovat alttiimpia lähtemään pitkäkyntisten matkaan. Jos kuitenkin säilytät pyörääsi  tällaisessa tilassa, lukitse se aina huolella ja tarkista aika ajoin sen osien kunto. Oma häkkivarasto voi olla myös vaihtoehto, mikäli sinne kuljettaminen on helppoa ja koet tilan turvallisemmaksi.

Omakotitalossa tilaa on enemmän ja siellä pyörä on helpompi säilyttää. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama tärkeä seikka. Pihalle taivasalle pyörää ei kannata säilöä pitkäksi aikaa sään armoille, sillä kaikki sääolosuhteet kuluttavat pyöränosia. Auringon paahde tai kylmyys tekevät pyörälle hallaa. Autotalli tai muu pihavarasto on monesti luontainen säilytyspaikka pyörälle, mutta tärkeää olisi, että tilan olosuhteet ovat kunnossa. Jos tila on kostea ja huonosti ilmastoitu, pyörä voi alkaa ruostua. Varmista siis, että tila on tarpeeksi kuiva ja tasalämpöinen. Rajut lämpötilanvaihtelut kuluttavat pyörää.

Entä sähköpyörän säilytys talvella? Jos harrastepyöränä tai työsuhdepyöränä on sähköpyörä, on huomioitava erityisesti sen akun oikeaoppinen säilytys talviaikaan. Kylmyys ja lämpötilan vaihtelut verottavat sähköpyörän akkua, joten joudut lataamaan pyörääsi useammin. Pidä pyöräsi, tai ainakin akku, tasalämmössä ja kuivassa, sillä akku kannattaa ladata huoneenlämpöisenä. Jos pyörää säilytetään pakkasessa ja akun varaustaso on alhainen, akku on altis vaurioille. Pyörän sähköosat eivät myöskään pidä kosteudesta.

Pyörän säilytys kodin sisällä

Joskus pyörän ainoa järkevä säilytyspaikka on oma koti. Erityisesti kaupungeissa arvokasta menopeliä ei välttämättä halua päästää silmistään, vaan se on tuotava sisälle asuntoon. Ajatus pyörien valtaamasta kodista tuskin innostaa, mutta ratkaisuja on saatavilla. Parveke voi soveltua hyvin säilytystilaksi, varsinkin ylemmissä kerroksissa, maantasolla parvekkeen on oltava lasitettu. Jos sellaista ei ole, erilaisilla telineillä onnistuu pyörän säilytys seinällä tai katosta, eikä lattiatilaa kulu. Seinäkiinnitteisillä telineillä tai tangolla voi saada kaksikin pyörää allekkain seinälle. Niistä pyörä on myös helppo ottaa käyttöön ja nostaa taas takaisin ajon jälkeen. Pyörää tosin kannattaa puhdistaa ennen sisään tuomista, jotta asunto pysyy siistinä.

Hyvillä säilytysratkaisuilla mieli voi levätä, kun pyörä pysyy turvassa ja hyvässä kunnossa!