Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Painoltaan kevyt pyörä tarjoaa monenlaista käyttömukavuutta

Painoltaan kevyt pyörä tarjoaa monenlaista käyttömukavuutta

Pyöräily on mukava harrastus ja mieluisaa ajanvietettä, kun alla on mahdollisimman toimiva ja saumattomat ajokokemukset mahdollistava polkupyörä. Asianmukaisesti toimivan pyörän selässä on ilo niin taittaa työmatkat kuin hoitaa muutkin arkiset asiat, minkä lisäksi kunnollinen pyörä innostaa tekemään ylimääräisiä pyörälenkkejä vapaa-ajalla. Pyöräily tarjoaa hyötyliikunnan ja kunnon kohenemisen lisäksi muitakin etuja. Raikasta ilmaa ei voi saada koskaan liikaa, ja kaiken lisäksi pyöräilyä suosimalla välttyy polttoainekulujen paisumiselta ja matkakorttien lataamiselta.

Pyörää hankkiessa on ensinnäkin pohdittava, millaisessa ajoympäristöissä pyörää pääasiallisesti tullaan käyttämään. Ratkaisevia seikkoja ovat myös, kuinka pitkiä matkoja pyörällä on tarkoitus polkea ja miten usein sitä käytetään. Tämän päivän pyöräilijöitä kiinnostava seikka on myös pyörän keveys. Painoltaan mahdollisimman kevyt pyörä tarjoaa etuja monenlaiseen ajoon ajoalustasta ja käyttöympäristöstä riippumatta, sillä se edesauttaa jaksamaan pidempiä matkoja. Pyörän kokonaispainoon on aina hyvä kiinnittää huomiota pyörätyypistä riippumatta. Sähköpyörässä pyörän paino ei kuitenkaan ole yhtä merkittävässä asemassa, sillä sen tarjoama sähköavusteisuus tekee haastavien reittiosuuksien taittamisesta helpompaa tavalliseen polkupyörään verrattuna.

Monta hyvää syytä valita painoltaan kevyt pyörä

Ensimmäisenä ei välttämättä tule mieleen, miten tärkeä valintakriteeri pyörän paino on pyörävalintaa tehdessä. Pyörien painoja on vaivatonta vertailla toisiinsa, sillä kokonaispaino on yksi pyörien tuotetiedoissa selkeästi esillä olevista yksityiskohdista. Eri pyörämallien painojen vertailu kannattaa siitä syystä, että painoltaan kevyt pyörä tarjoaa paremmat ja onnistuneemmat pyöräilykokemukset. Kevyemmän pyörän selässä matka taittuu vaivattomammin voimien säästyessä riippumatta siitä, minkä pituisia matkoja pyörällä ajetaan.

Toinen hyvä syy valita kevyt polkupyörä on sen helpompi käsiteltävyys ajon aikana raskaampiin malleihin verrattuna. Kevyen käsiteltävyyden mukanaan tuoma hyöty korostuu etenkin silloin, jos pääväyliltä poiketaan hieman syrjäisemmille reiteille. Kolmantena etuna on kevyen pyörän helpompi kannettavuus monen pyöräilijän säilyttäessä tänä päivänä kallisarvoista pyöräänsä asuntonsa sisällä. Jos pyörää on tarpeen kantaa portaita ylös ja alas, sen keveydestä on huomattavaa etua. Kevyempi pyörä on lisäksi helpompi nostaa pyörätelineelle auton perään sekä julkisiin liikennevälineisiin.

Pyörän keveydestä on etua niin maanteillä kuin maastossa

Perinteisesti on ajateltu, että pyörän kevyellä painolla olisi merkitystä ainoastaan maantiepyörissä. Tämä johtuu siitä, että ne on tarkoitettu palvelemaan pitkillä matkoilla, joilla pyörän keveys on valttia. Maantiepyörien lisäksi keveydestä on kuitenkin huomattavaa hyötyä myös muissa pyörätyypeissä. Tästä hyvänä esimerkkinä maastopyörä, jossa kevyestä painosta on korvaamatonta hyötyä. Maastopyörien kokonaispaino voi vaihdella suurestikin, joten maastopyörää hankkiessa kannattaa liikkeelle lähteä pyörän painosta. Yleisesti ottaen etujousitettu maastopyörä on vähäisempien komponenttiensa vuoksi täysjousitettua mallia kevyempi vaihtoehto.

Jos aikeissa on hankkia maastopyörä, pyörälle ilmoitettu kokonaispaino ei kuitenkaan ole tietyssä mielessä lopullinen seinään hakattu tieto. Kuten maastopyöräilyä harrastavat hyvin tietävät, pyörän kokonaispainoa saa nimittäin hilattua kätevästi alas vaihtamalla pyörän sisältämiä komponentteja painoltaan kevyempiin ja samalla myös laadukkaampiin vaihtoehtoihin. Tämä on toimiva keino saada käyttöön kevyt pyörä, jos nykyinen maastopyöräsi vielä toimii moitteettomasti, mutta haluat saada sen kokonaispainoa alaspäin.

Sähköavusteisuus tekee sähköpyörästä kevyen kulkupelin

Sähköpyörät ovat tavallisia polkupyöriä painavampia siitä syystä, että niiden sisältämät moottori ja akku nostavat pyörän kokonaispainoa. Sähköpyörän paino vaihtelee yleensä noin 20–25 kilogramman välillä, ja pelkästään akku tuo jo omalta osaltaan pyörään lisäpainoa noin 2–4 kilogramman verran. Tuotetietoja vertaamalla on kuitenkin mahdollista valita kokonaispainoltaan mahdollisimman kevyt sähköpyörä.

Korkeamman painon vuoksi sähköpyörällä ajaminen on tavalliseen polkupyörään verrattuna hieman raskaampaa, jos sähköavusteisuus ei ole käytössä. Sähköavusteisuuden antama hyöty kuitenkin voittaa tämän miinuspuolen. Koska sähköpyörän moottorin tarjoaman avusteisuuden voi ottaa käyttöön tarvittaessa, esimerkiksi ylämäkien ja muiden haastavampien reittiosuuksien taittaminen käy sähköpyörällä huomattavasti tavallista pyörää ketterämmin. Toisin sanoen sähköavusteisuus tekee sähköpyörästä kokonaisuudessaan tavallista pyörää kevyemmän menopelin.

Valmistaudu pyöräreiteille asianmukaisella varustuksella

Painoltaan kevyt pyörä tuo sujuvuutta ajoon ja parantaa käyttömukavuutta riippumatta siitä, mistä pyörätyypistä on kyse. Sähköpyörässä sähköavusteisuus kompensoi tehokkaasti pyörän suuremman kokonaispainon. Tehtyäsi valintasi tulevan pyöräsi suhteen, pyörän keveyden tai sähköavusteisuuden lisäksi voit tehostaa ajomukavuutta hankkimalla käytössä miellyttävät, teknisistä materiaaleista valmistetut pyöräilyvaatteet. Täydennä vielä pyörähankintasi uudella pyöräilykypärällä, ja olet hyvin varustautunut tuleviin elämyksiin uuden pyöräsi satulassa.