Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Pyörän pesu pidentää käyttöikää ja pitää toimintakunnossa

Pyörän pesu pidentää käyttöikää ja pitää toimintakunnossa

Jos olet tähän asti laistanut pyöräsi pesemisestä, nyt on aika oppia uudet tavat! Se on yksinkertaisin keino, jolla voit pidentää polkupyöräsi käyttöikää merkittävästi ja jolla pidät pyörän toimintakuntoisena. Kun otat pyörän pesemisestä säännöllisen tavan, sinun tarvitsee käyttää huomattavasti vähemmän aikaa pyöränosien uusimiseen ja muihin huoltotoimenpiteisiin. Tämän artikkelin myötä saat karistettua mielestäsi väärät luulot siitä, että pesuprosessi olisi vaivalloinen homma, sillä järkevillä perusvinkeillä ja oikeilla tarvikkeilla teet pyörän puhdistuksesta uuden helpon rutiinin arkeesi. Eikö olisi mukava joka kerta hypätä sellaisen pyörän selkään, joka tuntuu kuin uudelta?

Säännöllisyys on valttia pyörän pesussa

Kun puhdistat ja voitelet pyöräsi säännöllisin väliajoin, se sujuu helpommin. Lika ja rasva eivät ehdi kerääntymään pyörään, joten niiden irrottaminen on helpompaa. Lisäksi säästät pyöränosia, koska kaikenlainen pyörään kerääntyvä rapa ja öljy voivat vaurioittaa osia. Huomaat kyllä ajossakin, jos allasi on likainen ja ruostumispisteessä oleva pyörä, jonka vaihteet vaihtuvat raskaasti ja jarrutustuntuma on tukkoinen. Kun rutiini on kunnossa, yleensä pikainen puhdistus riittää.

Optimaaliseen pesuväliin vaikuttavat sääolosuhteet ja se, missä pyöräilet. Jos ajat ajosi asvaltilla ja keli on ollut kuivaa, pyörän pesu kerran viikossa riittää. Mutta myös kuivalla kelillä pyörään kerääntyy hienoa hiekkapölyä, joka voi rasittaa ketjuja, rattaita ja muuta voimansiirtoa. Jos taas rymyät menemään maastopyörällä rapaisessa maastossa, tai pyörä on muuten ajon jälkeen likainen, pyörä kannattaa puhdistaa heti ajon jälkeen. Jos et jostain syystä ehdi pesemään pyörää välittömästi, huuhtele se kuitenkin, jotta suurimmat liat lähtevät pois, eivätkä kuivu kiinni pyörään.

Yksinkertaiset välineet riittävät pyörän puhdistukseen

Sinulla saattaa olla jo kotona kaikki tarvittava, mitä pyöräsi pesemiseen tarvitset. Kätevät perustarvikkeet ovat ämpäri, jonkinlainen rätti tai pesusieni ja muutamia erikokoisia pesuharjoja. Lisäksi tarvitset vettä, puhdistusainetta, rasvanpoistoainetta ja voiteluainetta. Puhdistusaineeksi kelpaa hyvin esimerkiksi joka kodista löytyvä astianpesuaine tai vaikkapa autonpesuaine. Rasvanpoistoainetta tarvitaan ketjuihin kiinni jääneen öljy-likaseoksen irrottamiseen, sillä muutoin rasvaa on vaikea saada lähtemään irti. Voiteluaineella viimeistelet puhdistuksen ja saat voimansiirron toimimaan ihanteellisesti, joten siitäkään ei kannata tinkiä.

Pyörän voi huuhdella vesiletkulla, jos sellainen on käytettävissä. Myös kastelukannu hoitaa saman asian. Jotkut käyttävät painepesuria, mutta sen kanssa on kuitenkin oltava hyvin varovainen, sillä korkeapaineinen vesisuihku voi työntää likaa pyöränosien ahtaisiin väleihin ja näin ollen puhdistaminen vaikeutuu entisestään.

Pyörän pesu neljässä vaiheessa

Ensimmäiseksi on vuorossa huuhtelu. Se on sitä tärkeämpää, mitä mutaisempi pyörä on ajon jälkeen. Huuhtelulla irtolika lähtee vaivatta. Huuhtele huolella renkaat ja vanteet ja runko. Suuntaa vesisuihkua myös satulaputkeen ja satulan alle, rungossa keskiön alle ja rungon alaputkeen, jotka helposti keräävät likaa.

Huuhtelun jälkeen on aika laittaa pyörään pesuainetta ja jättää se vaikuttamaan hetken, varsinkin jos likaa on enemmän tai se on tarrautunut kiinni tiukemmin. Osa pyöräilijöistä luottaa puhdistuksessa  pelkkään veteen ja harjaan, mutta toki pesuaineet sujuvoittavat toimenpidettä ja irrottavat helpommin likaa.

Pyörän pesu on hyvä aloittaa nimenomaan voimansiirto-osista eli ketjuista, vaihtajista, etu- ja takarattaista, kammista ja keskiöstä, koska ne ovat pyörän likaisimpia osia. Rasvanpoistoaine suihkutetaan voimansiirto-osiin ja annetaan vaikuttaa muutama minuutti. Käytä sitten pientä harjaa ja hiero ainetta joka väliin. Huuhtele ja toista tarvittaessa. Muista varata erillinen harja voimansiirron puhdistukseen, sillä osista irtoava rasva voi muuten levitä muualle pyörään.

Tämän jälkeen voit pestä loput pyörästä. Paras työskentelyjärjestys on ylhäältä alas. Voit tehostaa erityisesti jarrujen puhdistusta harjalla, kun taas rungon saat puhdistettua helposti pelkällä rätillä tai sienellä. Kiekko eli vanteet, navat ja pinnat puhdistuvat hyvin vaikkapa pehmeämmällä tiskiharjalla.

Pyörän pesun viimeinen vaihe on huuhtelu. Huuhtele koko pyörä mahdollisista pesuaineista ja irronneesta liasta. Huuhtelun jälkeen kannattaa antaa pyörän kuivua hetki tai kuivata se itse rätillä.

Kun pyörä on kuivunut, voit rasvata ketjut ja muut liikkuvat osat ja pyyhkiä ylimääräisen voiteluaineen pois rätillä.

Sähköpyörän voit pestä tavallisen pyörän tapaan, sillä sen akku, moottori ja hallintalaitteet on tehty vedenpitäviksi, mutta älä kuitenkaan kastele tarpeettomasti näitä osia.

Puhtaalla pyörällä on iloa polkea!