Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Polkupyörän rengaskoot – näin valitset oikeankokoiset renkaat

Polkupyörän rengaskoot – näin valitset oikeankokoiset renkaat

Polkupyörä on pakattu täyteen kuluvia osia, jotka vaativat vaihtoa aika ajoin. Jotkut pyörän komponentit kaipaavat vaihtoa uusiin tiuhemmin etenkin siinä tapauksessa, että pyörä on aktiivisessa käytössä. Kun pyörän jokainen komponentti toimii optimaalisesti, ajaminen pysyy mahdollisimman miellyttävänä ja vältyt jäämästä tien poskeen pidemmillä ajoreiteillä. Yleisimmin vaihtoa vaativiin pyörän osiin lukeutuvat polkupyörän renkaat, jotka kuuluvat pyörän toimivuuden kannalta tärkeimpiin osatekijöihin. Kuluneet pyörän renkaat eivät pysty tarjoamaan optimaalista pitoa ajoalustaan, minkä lisäksi ne voivat vaikeuttaa ajon hallintaa huomattavissa määrin.

Ulkorenkaiden sivukorvakkeiden vauriot, kulumat tai halkeamat ovat yleinen merkki siitä, että renkaiden käyttöikä on tullut päähänsä ja ne kaipaavat vaihtoa. Myös sisärenkaat on syytä uusia säännöllisin väliajoin puhkeamisen estämiseksi, sillä niiden kuluminen johtaa ennen pitkää puhkeamiseen vahvistuksen heikentyessä. Rengasostoksille suunnatessa tärkeintä on ottaa selville tarvittavat polkupyörän rengaskoot. Sekä ulko- että sisärenkaissa polkupyörän renkaan kokovalinta määräytyy renkaaseen painettujen merkintöjen perusteella. Oikeankokoisten sisä- ja ulkorenkaiden valitseminen käy vaivattomasti tarkistamalla renkaan leveyden ja vanteen halkaisijan ilmoittava ETRTO-rengaskoko käytössä olevan sisä- tai ulkorenkaan kyljestä.

Ulkorenkaiden kokomerkinnät

Ulkorenkaan halkeilu ja muut siinä näkyvät vauriot kielivät renkaan vaihdon tarpeesta. Ulkorenkaan vaihtaminen on hyvä idea myös silloin, jos suunnitteilla on tavanomaista pidempi pyöräilymatka ja renkaat ovat palvelleet jo hyvän tovin käytössä. Ajoalustalla on merkittävä vaikutus ulkorenkaan kulumiseen. Jos pyörällä ajetaan enimmäkseen kivisessä maastossa, renkaan vaihto tulee mitä todennäköisemmin tiuhemmin eteen pehmeämmillä alustoilla käytettäviin renkaisiin verrattuna.

Polkupyörän rengaskoot ulkorenkaiden osalta asettuvat tuumakokonsa osalta 12” ja 29” välimaastoon. Pyörän renkaan kokoluokista pienimmät sopivat lasten ja nuorten polkupyöriin, kun taas 27,5” ja 29” rengaskoot ovat maastopyörissä yleisesti käytettyjä rengaskokoja. Aikuisten peruspyörissä, retkipyörissä ja hybridipyörissä puolestaan käytetään yleisimmin 28” renkaita. Rengaskokoa valitessa ei kuitenkaan sovi tuijottaa pelkästään renkaan tuumakokoon, sillä samalla tuumakoolla merkittyjen ulkorenkaiden millikoot voivat vaihdella renkaiden välillä.

Pyörään optimaalisesti sopivat ulkorenkaat löytyvät helpoiten nykyisten renkaidesi kylkeen painetun, polkupyörän rengaskoot ilmoittavan ETRTO-lukeman perusteella. Esimerkiksi 28” renkaasta voi löytyä ETRTO-lukema 47–622, jossa luku 47 tarkoittaa renkaan olevan leveydeltään 47 millimetriä ja vanteen olevan halkaisijaltaan 622 millimetriä. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että maastopyörän renkaissa käytetään edelleen usein tuumamittoja, kuten esimerkiksi 29 x 2,2”, ja näin merkittyä mittaa voi käyttää apuna maastopyörään renkaita valitessa.

Ulkorenkaista löytyy useimmiten ETRTO-lukeman ja mahdollisen tuumamitan lisäksi myös ranskalainen kokomerkintä. Ranskalaista lukemaa tarkastellessa on kuitenkin tärkeää huomioida se, että etenkin tietyissä rengasleveyksissä ranskalainen mitta voidaan ilmoittaa eri tavoin suhteessa ETRTO-mittaan. Esimerkiksi edellä mainittu ETRTO-lukema 47–622 voi rengasvalmistajasta riippuen vastata ranskalaisessa kokomerkinnässä joko lukemaa 700 x 45 c tai 700 x 47 c.

Sisärenkaiden kokomerkinnät

Monen mieltä askarruttaa oma polkupyörä sisäkumin toistuvilla puhkeamisilla. Tämä on merkki renkaan vahvistuksen heikkenemisestä. Sisärenkaan kuluminen tekee renkaasta alttiimman puhkeamisille, kuten myös ajan myötä tapahtuva kumin kuivuminen. Tästä syystä pyörän sisärenkaat kannattaa vaihtaa riittävän usein. Jotta sisärengas pysyisi ehjänä, myös ulkorengas on tärkeää vaihtaa säännöllisin väliajoin. Mikäli sisärenkaita tarvitsee vaihtaa säännöllisesti, on korkea aika päivittää ulkorenkaat uusiin.

Sisärenkaissa käytetään edellä esiteltyjä ulkorenkaiden merkintöjä vastaavia ETRTO-kokomerkintöjä. Sisärenkaiden kohdalla polkupyörän rengaskoot ilmoitetaan kuitenkin ulkorenkaita laajemmissa kokohaarukoissa. Esimerkiksi kokomerkinnällä 32/47–609/642 varustetut sisärenkaat sopivat ETRTO-lukeman 47–622 omaaviin ulkorenkaisiin.

Sisärengasta uuteen vaihtaessa on kokomerkinnän lisäksi otettava huomioon sisärenkaan venttiilityyppi. Uutta sisärengasta valitessa on tärkeää varmistaa, että uudessa sisärenkaassa on nykyistä rengasta vastaava venttiili. Venttiilityyppejä on olemassa kolmenlaisia: Presta-venttiili (SV), Schrader-venttiili (AV) ja Dunlop-venttiili (DV).

Vaihda pyörän kuluvat osat säännöllisin väliajoin

Kun polkupyörän rengaskoot ovat selvillä, voit suunnata rengasostoksille varmoin mielin. Pyörän renkaiden lisäksi myös muut kuluvat osat kannattaa vaihtaa mahdollisimman nopeasti heti siinä vaiheessa, kun ne tuntuvat jo palvelleen aikansa. Säännöllisin väliajoin on siis hyvä tarkistaa, että esimerkiksi polkupyöräsi polkimet, pyöränketju ja jarrupalat ovat toimivat ja hyvässä kunnossa. Mikäli nämä polkupyörän kuluvat osat tai muut komponentit ovat päässeet kulumaan, ne on syytä vaihtaa välittömästi uusiin pyörän käyttömukavuuden parantamiseksi sekä mahdollisimman sujuvien ajokokemusten varmistamiseksi.