Parhaat ulkoiluhousut – opas onnistuneeseen housuvalintaan

Ulkoiluhousuja valitessa huomiota kannattaa kiinnittää sekä housujen käyttötarkoitukseen ja -ympäristöön että myös erilaisiin teknisiin ominaisuuksiin ja housujen sisältämiin yksityiskohtiin. Löytääksesi omiin tarpeisiisi parhaat ulkoiluhousut kokosimme avuksesi tämän oppaan. Jatka lukemista selvittääksesi, millaisia seikkoja housuvalinnassa on hyvä huomioida.

Lähde liikkeelle käyttötarkoituksesta ja -ympäristöstä

Ulkoilu on mieluisaa ajanvietettä, joka tarjoaa useita kiistattomia terveyshyötyjä. Vuodenajasta riippumatta raikkaassa ulkoilmassa viihtyy paremmin ja pidempään asianmukaisesti pukeutumalla. Tästä syystä mukavuuteen on syytä panostaa oikeanlaisilla vaatevalinnoilla. Ulkoiluvaatteiden tärkeänä kulmakivenä ovat ulkoiluhousut, joiden ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta ulkoilu olisi mahdollisimman miellyttävää.

Ulkoiluhousujen valinnassa liikkeelle kannattaa lähteä housujen käyttötarkoituksesta, mikä auttaa rajaamaan sopivimmat tarjolla olevista housumalleista. Ensinnäkin on hyvä huomioida housujen arvioitu käyttötiheys – mitä useammin niitä on tarkoitus käyttää, sitä tärkeämpään rooliin nousevat niiden erilaiset tekniset ominaisuudet. Toinen tärkeä seikka on housujen käyttöympäristö. Esimerkiksi retkille ja vaelluksille kannattaa valita erityisesti näihin aktiviteetteihin suunnitellut retkeilyhousut, kun taas juoksussa ja muissa korkeasykkeisissä lajeissa tuulihousut ovat parhaat ulkoiluhousut niin kevät- ja syyskaudella kuin viileämpinä kesäpäivinä.

Kiinnitä huomiota teknisiin ominaisuuksiin

Kun käyttötarkoitus on selvillä, ulkoiluhousuja valitessa on tärkeää myös määrittää omaan käyttöön tarpeellisimmat tekniset ominaisuudet. Tärkeimpiin materiaalien tarjoamiin ominaisuuksiin lukeutuvat joustavuus, hengittävyys ja vedenpitävyys. Materiaalin joustavuutta priorisoivalle ulkoilijalle sopivin valinta ovat softshell-housut, joiden pehmeä ja joustava materiaali tarjoaa miellyttävän liikkumavapauden. Ulkoilun parissa viihtyvien lisäksi joustavuus on monen retkeilyä harrastavan mieleen. Retkikäyttöön housuja hankkiessa voikin valita materiaaliltaan joustavat vaellushousut, jotka pukemalla pystyy menemään kyykkyyn todella sulavasti.

Parhaat ulkoiluhousut ympärivuotiseen ulkoiluun ja vaellukseen ovat sekä hengittävät että joko vedenpitävät tai vettä hylkivät. Tästä syystä kuorihousut ovat lähestulkoon jokaisen aktiivisesti liikkuvan valinta ulkoilu- tai retkeilyhousuiksi. Tämän päivän kuorivaatteiden maailmassa parhaat kuorihousut tarjoavat ominaisuuksiensa puolesta sekä hengittävyyden että vedenpitävyyden, minkä ansiosta housujen pinta pitää kosteuden loitolla samalla, kun housumateriaali hengittää käyttömukavuutta lisäten. Etenkin pidempikestoisessa ulkoilussa sekä retkillä ja vaelluksilla nämä ominaisuudet ovat erittäin tervetulleita, sillä säätila voi vaihdella arvaamattomasti. Jos tarkoituksena on suunnata retkeilemään tai vaeltamaan lämpimällä kesäsäällä, ylleen voi pukea ohuet ja joustavat housut, mutta rinkkaan tai reppuun on aina hyvä pakata kuorihousut sadekuurojen varalle.

Talvisaikaan ulkoillessa paras housuvalinta on toppahousut, jotka tarjoavat miellyttävää lämpöä mittarin painuttua pakkasen puolelle. Toppahousuja on saatavana myös henkseleillä, jotka parantavat istuvuutta ja sitä kautta käyttömukavuutta entisestään. Toppahousuissa onnistuvat mainiosti niin talviset kävelylenkit kuin lumileikit pihamaalla lasten seurassa. Jos pakkasasteita on vähemmän, kuorihousut ja niiden alle puettavat pitkät alushousut sekä välikerroshousut ovat retkeilyyn ja vaellukseen ihanteellisin valinta. Toppahousut on kuitenkin mukava pukea ylle taukopaikoilla ja leiriytyessä riisuen välistä kuorihousut ja välihousut, jotka on hyvä tuulettaa patikointietappien välillä.

Muita housuvalinnassa huomioitavia seikkoja

Myös erilaisilla housujen sisältämillä yksityiskohdilla on väliä, kun tarkoituksena on etsiä omaan käyttöön parhaat ulkoiluhousut. Housujen mukavuutta parantavia tekijöitä ovat muotoillut polviosat sekä erilaiset istuvuutta parantavat säädöt. Joissakin ulkoiluhousuissa esimerkiksi vyötäröä voi säätää joko kiristysnauhojen tai säätötarrojen avulla. Vyölenkit mahdollistavat istuvuuden hienosäädön, sillä niiden alle pujotettavan vyön avulla housut pysyvät tiiviisti yllä jopa kumartuessa, pitäen näin alaselän paremmin suojattuna.

Myös lahkeensuiden säädettävyys tuo lisämukavuutta ulkoaktiviteetteihin, kun ne voi kiristää ulkoilukenkien tai retkeilykenkien varsien päälle nilkkojen pitämiseksi lämpimänä. Taskut puolestaan mahdollistavat tärkeiden pientavaroiden, kuten puhelimen tai avainten, mukana kuljettamisen. Retkeilyyn hankittavissa housuissa taskuja kannattaa olla enemmänkin – etenkin reisitasku on erinomaisen kätevä pientavaroille, joihin halutaan päästä nopeasti käsiksi.

Käyttötarkoituksesta riippumatta housujen kokovalinnassa on syytä huomioida se, aiotaanko ulkoiluhousuja käyttää osana kerrospukeutumista. Näin ollen kannattaa varmistaa, että housujen alle saadaan mahtumaan sekä pitkälahkeiset alushousut että myös materiaaliltaan hieman paksummat välikerroksen housut. Tästä syystä kerrospukeutumiseen ihanteellisissa ulkoiluhousuissa on oltava kokonsa puolesta riittävästi väljyyttä.

Laita koko ulkoiluasu kerralla kuntoon

Perehdyttyäsi edellä lueteltuihin seikkoihin ja löydettyäsi omaan käyttöösi parhaat ulkoiluhousut on hyvä tarkistaa ulkoilutakin kunto siltä varalta, että sekin kaipaa päivitystä uuteen. Muistathan myös ulkoiluasun optimaalisesti täydentävät asusteet, jotka tarjoavat lisäsuojaa ja lämmittävyyttä kannustaen lempiaktiviteettien parissa viihtymiseen viileämpinä vuodenaikoina.