Näin valitset parhaat nastakengät

Talven liukkailla keleillä ei tarvitse lukittautua neljän seinän sisälle, kun jalassa on pitävät nastakengät. Peilijäälläkin voi pysyä pystyssä, kun kengän pohjassa on jäähän pureutuvat nastat. Lue artikkelimme ja tutustu nastakenkien ominaisuuksiin, minkä jälkeen olet valmis ulkoilemaan myös liukkaalla säällä.

Vältä kaatumiset nastakengillä

Paras nastakenkä on sellainen, jolla pysyt pystyssä ja voit liikkua vapaasti ja rennosti jäiselläkin alustalla. Nastat tarrautuvat jäiseen, kovaan maahan ja askeleesi pysyy vakaana, juostessakin. Pystyt askeltamaan rentoutuneena, etkä suotta jäykistä ja jännitä kehoasi varoessasi kaatumista, mikä rasittaa lihaksiasi.

Eri kenkämalleissa on eri määrä nastoja. Yleensä nastoja on enimmillään 20 nastaa per kenkä. Nastojen materiaali voi olla terästä, hiiliterästä tai volframikarbidia. Nastat voivat vahingoittaa sisätiloissa erityisesti pehmeitä lattiamateriaaleja, joten nastakengät soveltuvat parhaiten ulkona kulkemiseen ja erilaisiin ulkoaktiviteetteihin, kuten kävelyyn, juoksuun ja retkeilyyn.

Nastakenkämalleja on saatavilla nilkkapituisina ja korkeampivartisina malleina. Nilkkapituiset mallit ovat omiaan juoksuun, kun taas puolikorkeat nastakengät sopivat hyvin myös vaelluksille tai kun kengältä  halutaan enemmän lämpöä. Eri malleja on saatavilla sopimaan päivittäisiin ulkoiluun, kävelyyn, juoksuun ja retkeilyyn, minne tahansa missä tarvitaan kunnon pitoa jäisellä ja liukkaalla alustalla. Suosittuja tuotemerkkejä parhaiden nastakenkien joukossa ovat muun muassa Icebug, Salomon ja Halti

Parhaat nastakengät juoksuun, kävelyyn ja ulkoiluun

Riippuen siitä, mitä aiot eniten tehdä nastakengilläsi, valitse tarkoitukseen sopiva malli. Eri malleissa painottuvat hieman erilaiset ominaisuudet, jotka tekevät niistä soveltuvimmat tietynlaiseen liikkumiseen.

Kävelyä harrastavien nastakengissä ei tarvitse olla yhtä korkeita nastoja kuin juoksijoiden. Tärkeää on myös lämmin materiaali, jotta jalat pysyvät lämpiminä matalatehoisemmassa liikunnassa. Tällöin saatat haluta valita korkeavartisemman mallin, sillä se myös lämmittää jalkoja enemmän. Lisäksi voit kiinnittää huomiota kengän sisämateriaaliin, sillä muun muassa fleece- tai karvavuori antaa mukavaa lisälämpöä. Alustaan mukautuvilla älynastoilla varustellut nastakengät ovat omiaan kävelyyn, jossa vaihdellaan alustalta toiselle, kuten asfaltilta lumelle. Lue seuraavan otsikon alta tarkemmin älynastoista.

Retkeilyssä ja ulkoillussa paitsi nastakengän lämpö myös sen tukevuus ja säänkestävyys ovat tärkeällä sijalla. Korkeampivartiset, nilkkaa tukevat kengät ovat hyvä vaihtoehto. Tukea tuo myös kunnollinen nauhoitus. Pohjan kuviointi puolestaan lisää pitoa yhdessä nastojen kanssa. Vedenpitävä kalvo pitää jalat kuivina suuremmassakin lumi- tai loskamäärässä, jolloin uskaltaa lähteä pidemmällekin vaellukselle, kun taas vettähylkivä kalvo auttaa estämään pienemmät altistukset kosteudelle.

Juoksemiseen tarkoitetut nastakengät ovat kevyemmät ja niissä on terävät nastat, jotka pureutuvat erinomaisesti jäiseen alustaan. Se onkin tärkeää, jotta talvellakin voi keskittyä täysillä juoksemiseen, eikä joka askeltaan tarvitse varoa. Nastajuoksukengissä on matala varsi, jotta nilkka pääsee liikkumaan vapaasti ja askel rullaa kevyesti eteenpäin. Usein välipohja on hyvin iskunvaimennettu ja vakautta tuova ja ulkopohja lisäksi voimakkaasti kuvioitu, mikä parantaa pitoa entisestään nastojen ohella. Nastajuoksukengissä on yleensä vedenpitävä kalvo, mutta ne ovat lisäksi hyvin hengittävät, jotta juoksun kova intensiteetti ei lämmitä liikaa jalkoja.

Älykkäät nastakengät

Älytuotteet eivät enää rajoitu vain elektroniikkaan, vaan kengissäkin voi olla jo älyominaisuuksia. Älykkäät nastakengät tosin eivät viittaa tekoälyyn, vaan kenkien pohjissa oleviin älynastoihin, jotka osaavat toimia älykkäästi ja itsenäisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että älynastat mukautuvat alustaan ja tarjoavat siten aina optimaalisen pidon kulloisellakin alustalla. Älynastan toimintaperiaate perustuu siihen, että pehmeillä alustoilla ne takertuvat tehokkaasti alustaan, kun taas kovemmilla alustoilla älynastat painuvat hieman pohjan sisään. Meiltä löydät nastakenkiä älynastoilla esimerkiksi Icebugin malleista.

Vaihtoehtoina nastat tai kitkat

Nastojen ja kitkojen eroja ei enää vertailla pelkästään autonrenkaissa, vaan myös talvikengissä. Nastakenkien ohella on saatavilla pitopohjakenkiä, joista käytetään myös nimitystä kitkakengät. Miten nasta- ja kitkakengät sitten eroavat toisistaan? Pitopohjakengät ovat parhaat jalkineet siinä tapauksessa, että halutaan pitää kenkiä, jotka eivät jätä jälkiä lattioihin ja joilla voi liikkua huoletta sisätiloissa. Ne sopivatkin siis hyvin yleiskengiksi talvikäyttöön. Mutta jos halutaan enemmän pitoa, varsinkin maastossa ja jäällä, nastakengät ovat ehdoton valinta.

Parhaat nastakengät löydät selaamalla tuotevalikoimaamme ja miettimällä omaa käyttötarvettasi. Enää liukkaat ja jäiset kelit eivät estä ulkoilua ja rakasta liikuntaharrastusta, kun jaloissa on pitävät kengät, joihin voi luottaa. Nauti turvallisesti talvesta!