Valitse käyttötarpeisiisi paras päiväreppu retkeilyyn tai matkoille

Päiväreput ja rinkat ovat retkeilijän luottovälineitä, sillä ne toimivat keskeisessä roolissa kannettaessa varusteita paikasta toiseen. Tästä syystä kantoväline kannattaa valita huolella muutamiin ominaisuuksiin huomiota kiinnittäen. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, millainen on paras päiväreppu tai rinkka retkille, vaelluksille tai matkoille.

Tärkeimmät päivärepun valinnassa huomioitavat seikat

Hyvä päiväreppu on tärkeä kumppani enintään päivän pituisilla retkillä. Päivärepussa eväät ja varavaatteet kulkevat kätevästi mukana kompaktin kokoisessa kantovälineessä, joka on kevyt kantaa. Jos etsinnässä on päiväreppu lyhyille luontoretkille tai matkoille kaupunkien ja uusien seutujen tutkimusretkille, parhaat päiväreput palvelevat erinomaisesti myös työ- tai koulureppuna.

Kun etsinnässä on paras päiväreppu, huomiota kannattaa kiinnittää muutamiin seikkoihin, kuten repun kokoon sen mukaan, minkä verran varusteita repussa on tarkoitus kantaa. Päiväreppuja on erikokoisia 16 litran tilavuudella varustetusta pienestä repusta aina 26-litraisiin tilaihmeisiin. Monen retkeilijän ja matkailijan mielestä paras päiväreppu on kooltaan kompakti ja painoltaan kevyt päiväreppu, joka tuntuu selässä mukavalta. Lisäplussaa päiväreppuun tuovat säilytyslokerot sekä turvalliset vetoketjutaskut, joista lompakko ja puhelin ovat otettavissa kätevästi. Taskut ja lokerot auttavat myös pitämään tavarat järjestyksessä.

Paras päiväreppu sisältää hyvät säätömahdollisuudet. Säädettävät olkahihnat varmistavat repun istuvan selässä optimaalisesti epätasaisemmassa maastossa. Joistakin isommista päivärepuista löytyy myös rintaremmi ja lantiovyö, jotka jakavat repun painon tasaisesti lantion ja selän alueelle rasitusta vähentäen. Mikäli päivärepun on tarkoitus palvella lentomatkoilla, useimmat reppumallit mahtuvat lentokoneiden matkatavaralokeroihin. Koska säännökset käsimatkatavaran enimmäismitasta vaihtelevat lentoyhtiöiden välillä, sallitut mitat kannattaa selvittää etukäteen käyttämäsi lentoyhtiön verkkosivuilta.  

Valitse vaellukselle päivärinkka tai rinkka vaelluksen keston mukaan

Millainen on hyvä päiväreppu vaellukselle? Mikäli olet kokeneempi vaeltaja, reppu riittävän kokoisella tilavuudella voi riittää vaellukselle rinkan sijaan etenkin, jos olet harjaantunut vähemmän varusteita vaativaan kevytretkeilyyn. Kun etsinnässä on päivärinkka yhden yön tai viikonlopun kestävälle vaellukselle, 30 litran malli tarjoaa jo melkoisen hyvin tilaa varusteille. Useamman päivän pituisilla vaelluksilla puolestaan tarvetta on jo isommalle tavaramäärälle, jolloin mitä todennäköisimmin tarpeen on hankkia rinkka 45 litran tilavuudesta aina 75 litran tilavuuteen asti.

Paras päivärinkka tai rinkka sekä mahduttaa sisäänsä varusteesi että istuu tukevasti selässäsi. Etenkin rinkan valinnassa huomiota on syytä kiinnittää säädettäviin olkahihnoihin ja lantiovyöhön, jotta kantoväline ei tunnu ylivoimaisen raskaalta kantaa heti vaelluksen alkutaipaleella. Myös rinkan sadesuoja on välttämätön varuste yöpymisiä sisältävillä vaelluksilla, sillä sen avulla varmistut sateen yllättäessä varusteidesi pysyvän kuivana seuraavalle yöpymisetapille asti. Joidenkin rinkkojen mukana tulee sadesuoja, mutta joihinkin malleihin se tarvitsee ostaa erikseen.

Rinkoissa erilaisten taskujen ja lokeroiden tarve korostuu. Vaelluksilla on nimittäin suunnatonta hyötyä siitä, että patikoinnin aikana tarvittaviin tavaroihin pääsee käsiksi kätevästi ja nopeasti, rinkan päälokeroa avaamatta. Jotkut rinkat ovat yhteensopivia erilaisten nesteytysjärjestelmien kanssa, joten tarvetta tälle ominaisuudelle kannattaa pohtia. Mikäli rinkkaan ei saa nesteytysjärjestelmää, reitin varrelta mahdollisesti löytyvistä vedenottopisteistä on hyvä ottaa etukäteen selvää ja pakata sen mukaan rinkkaan riittävästi juomapulloja.

Pakkaa reppu tai rinkka huolellisesti

Olipa kyseessä päiväreppu tai rinkka, huolellinen pakkaaminen on erityisen tärkeää voidaksesi kantaa varusteet mahdollisimman mukavasti. Pienimmissä reppumalleissa tämä ei ole yhtä olennaista, sillä niihin painoa kertyy suhteellisen vähän, mutta isompikokoisten päiväreppujen ja rinkkojen pakkaamisessa huomiota kannattaa kiinnittää seuraaviin seikkoihin.

Pakkaa painavimmat tavarat hartiakorkeudelle lähelle selkää, jolloin voit varmistua siitä, että suurin osa painosta pysyy lähellä kehoa ristiselän rasittumatta. Kevyemmät tavarat puolestaan kannattaa pakata repun tai rinkan uloimpiin osiin siten, että vasen ja oikea puoli tulevat pakatuiksi tasapainoisesti. Kävelyn tai vaelluksen aikana tarvittavat tavarat on hyvä pakata sivutaskuihin, joista ne ovat helposti otettavissa. Jos rinkkaan pakataan makuupussi, se kannattaa pakata pohjataskuun, ja helposti rikkoutuvat tavarat puolestaan rinkan yläläpän taskuun.

Laadukkaat retkeilyvaatteet ja -kengät varmistavat retkien onnistumisen

Kun paras päiväreppu tai rinkka on löytynyt, voi katseen suunnata retkeilyvaatteisiin. Olipa kyseessä päiväretki tai pidempi vaellus, laadukkaat ja monipuolisesti palvelevat retkeilytakki ja retkeilyhousut ovat keskeisessä asemassa retken onnistumisen kannalta. Tärkeimmässä roolissa ovat retkeilykengät, jotka kannattaa ajaa sisään ennen retkelle lähtöä lyhyemmillä kävelyillä, jotta jalat ehtivät tottua kenkiin ja voidaan välttyä rakoilta.