Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Paras juoksukenkä asfaltille – vinkkejä kenkien löytämiseen

Paras juoksukenkä asfaltille – vinkkejä kenkien löytämiseen

Juokseminen on erinomaista perusliikuntaa, joka kohottaa kuntoa, vähentää stressiä ja tarjoaa monia muitakin hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Säännölliset juoksulenkit ensinnäkin parantavat juoksijan verenkiertoa, vahvistavat lihaksia ja kiihdyttävät aineenvaihduntaa. Useimmilla juoksijoilla jo kevyt hölkkä ylittää tehokkaaksi liikunnaksi luokitellun rajan, mikä tarkoittaa vähintään kuusinkertaista energiankulutusta lepoaineenvaihduntaan verrattuna.

Juokseminen on siis terveyden kannalta mainio liikuntamuoto, joka hyödyttää aivan jokaista. Aloittelijakin pääsee suhteellisen nopeasti juoksusta jyvälle lenkkejä pikkuhiljaa pidentäen. Juoksureiteille suunnatessa tärkeintä on valita oikeanlaiset juoksukengät riippuen siitä, millaisilla alustoilla kenkiä käytetään. Esimerkiksi asfaltilla juoksemiseen on hyvä valita kovalle asfalttipinnalle sopimaan suunnitellut juoksukengät. Paras juoksukenkä asfaltille on sellainen, jonka tarjoama iskunvaimennus vastaa parhaiten omiin mieltymyksiin ja droppi sopii omaan askellukseen.

Asfaltille sopivista juoksukengistä löytyy kahdenlaista iskunvaimennusta

Asfaltilla juokseminen eroaa pehmeämmillä alustoilla juoksemisesta siten, että kovalla ja tasaisella asfaltilla juoksu rasittaa kehoa enemmän verrattuna pehmeisiin alustoihin, joilla juokseminen vaimentaa askellusta. Juostessa jalan laskeutuessa alustalle keho rasittuu jopa nelinkertaisesti juoksijan painon verran. Tästä syystä parhaat juoksukengät asfaltille ovat sellaiset, joiden iskunvaimennus sekä vaimentaa asfaltilla juostessa tapahtuvaa värähtelyä että vaikuttaa askelten painoon.

Asfaltille soveltuvien juoksukenkien iskunvaimennus jakautuu pehmeämpään ja hieman kiinteämpään materiaaliin. Pehmeämmästä ja kevyemmästä EVA-materiaalista valmistetuilla välipohjilla varustetut juoksukengät ovat jalassa kevyet ja tuovat lisäksi tervetullutta mukavuutta asfaltilla juoksemiseen. Niiden miinuspuolena on kuitenkin vähäisempi energian palautus askeleeseen, minkä vuoksi materiaali on vähemmän reagoivaa.

Välipohjan kiinteämpi TPU-materiaali puolestaan tarjoaa enemmän reagoivan vaimennuksen, joka muuntaa voiman jalan maahan asettamisesta seuraavaan askeleeseen. Lisäksi TPU kestää EVA-materiaalia enemmän, joten TPU-välipohjilla varustetut kengät useimmiten kestävät pidempään käytössä. TPU-materiaalin reagoivamman vaimennuksen miinuspuolena on kuitenkin hieman kovempi tuntuma.

Kun tarkoituksena on löytää paras juoksukenkä asfaltille, suoraa vastausta ei ole edellä mainittujen materiaalien paremmuuden suhteen. Kyse on puhtaasti makuasiasta eli omista henkilökohtaisista juoksumieltymyksistä. On myös syytä huomioida, että hinnakkaammista, aktiiviseen käyttöön tarkoitetuista juoksukengistä iskunvaimennusta löytyy riittävästi sekä EVA- että TPU-välipohjilla varustetuista kenkämalleista. Jos siis olet valmis budjetoimaan juoksukenkiisi hieman enemmän, saat mitä todennäköisimmin asfaltilla parhaiten palvelevan iskunvaimennuksen.

Valitse juoksukenkien droppi askelluksesi mukaan

Iskunvaimennuksen lisäksi toinen tärkeä huomioitava seikka on kengän droppi eli pudotus, kun etsinnässä on paras juoksukenkä asfaltille. Droppi tarkoittaa kengän kanta- ja päkiäosien välistä korkeuseroa – mitä suurempi droppi, sitä jyrkempi on kanta- ja päkiäosien välinen kulma. Esimerkiksi paljain jaloin kävellessä kantapää ja päkiä koskettavat maata molemmat samalla tasolla, jolloin droppilukema on 0 millimetriä. Mitä korkeammalle kenkien kantaosa nousee, sitä korkeampi on myös droppilukema.

Juoksukenkien droppi valitaan juoksijan luonnollisen askelluksen mukaan – silloinkin, kun kyseessä ovat juoksukengät asfaltille. Itselleen sopivan dropin tunnistaa siitä, että juokseminen ei satu jalkoihin. Nyrkkisääntönä dropin valinnassa voidaan pitää sitä, että alle 6 millimetrin droppi sopii parhaiten säännöllisesti juokseville ja yleensä ottaen kokeneemmille juoksijoille, joiden jalkaterän etu- tai keskiosa osuu ensiksi maahan. Yli 6 millimetrin droppi puolestaan on sopivin juoksijoille, joilla jalkaterä osuu maahan kantapää edellä. Suurin osa juoksijoista askeltaa jälkimmäiseksi mainitulla tavalla, sillä askellustyyppi on ominainen aloittelijoille ja satunnaisesti juokseville.

Kiinnitä huomiota juoksutekniikkaan asfaltilla juostessasi

Kun pohdinnassa on paras juoksukenkä asfaltille, myöskään hyvän juoksutekniikan merkitystä ei voi liikaa korostaa. Optimaalinen tekniikka on nimittäin oiva keino vähentää kehon rasittumista asfaltilla juostessa. Niin asfaltilla kuin muilla alustoilla juostessa ihanteellinen askellus tapahtuu siten, että juoksualustalle laskeudutaan jalkaterän etu- tai keskiosan päälle sen sijaan, että se tapahtuisi kantapäälle jalan ollessa ojennettuna, mikä siirtää tärinää lantion alueelle. Jalan etu- tai keskiosan päälle laskeutuessa polvi jää hieman koukkuun, jolloin reisilihas pääsee työskentelemään. Tämä optimaalinen juoksutekniikka vaimentaa omalta osaltaan iskuja tehokkaasti.

Täydennä juoksuharrastuksesi optimaalisilla vaatteilla ja varusteilla

Kun sinulle paras juoksukenkä asfaltille on löytynyt, olet ottanut askeleen kohti mukavampia ja toimivampia juoksukokemuksia asfalttiteillä. Vaikka kengät ovatkin asfaltilla juoksevan tärkein varuste, lisämukavuus on aina tervetullutta. Tästä syystä on hyvä hankkia juoksuvaatteet, jotka tarjoavat materiaalinsa puolesta tinkimätöntä mukavuutta, teknisiltä ominaisuuksiltaan hengittävyyttä sekä juoksussa aina tarpeellista liikkumavapautta. Juoksukokemukset voi vielä hioa huippuunsa täydentämällä harrastusta itselle ja omaan juoksuun tarpeellisilla juoksuvarusteilla.