Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Aamujuoksu aloittaa päivän paremmin

Aamujuoksu aloittaa päivän paremmin

Aikainen juoksija hyödyn nappaa, vai miten vanha sanonta menikään. Juokseminen heti sängystä noustua voi tuoda yllättäviä lisäetuja juoksuharrastukselle ja arkeen. Aamuihmiselle juokseminen aamuisin voi olla luontainen valinta, joka antaa puhtia koko päivään. Illanvirkku voi joutua ponnistelemaan enemmän liikkeelle lähteäkseen, mutta vinkkiemme avulla pahinkin aamutorkuttaja saa kiskottua itsensä virkistävälle aamulenkille. Juoksemisen monipuolinen hyöty terveydelle on varmasti suurimman osan tiedossa, mutta tiesitkö, että aamulla juoksemisella voi ammentaa vielä lisähyötyjä? Tässä artikkelissa käymme läpi aamujuoksun hyviä puolia ja vakuutamme, miksi sinunkin kannattaa laittaa herätyskello jatkossa soimaan hieman aiemmin.

Aamujuoksun hyötyjä – virkeyttä päivään ja tehokasta energiankulutusta

Aamulla juoksemisella voi olla monia etuja. Ensinnä jo se, että päivän liikunta on tullut tehtyä jo heti ensimmäiseksi, eikä aikaa urheilulle tarvitse löytää usein vähäisestä työn jälkeisestä vapaa-ajasta, joka on muutenkin alttiimpi yllättäville muutoksille. Päivän aloittaminen juoksemalla luo koko päivään erilaisen tunteen. Tunnet itsesi voittajaksi, kun olet saanut tehtyä lenkin jo ennen kuin kukaan muu on edes herännyt. Aivosi saavat happea ja ajattelu, muisti, ratkaisukyky ja tiedonkäsittely virkistyvät. Urheiltuasi sinun on helpompi keskittyä töihin ja työtehokkuutesi kasvaa.

Aamujuoksu on erittäin tehokasta kalorien polton kannalta. Energiankulutus lähtee reippaasti liikkeelle, kun treenaa heti yöunien jälkeen. Koska juoksu rasittaa kehoa kunnolla, keho polttaa rasvaa vielä pitkään lenkin jälkeenkin. Jos siis laihdutus tai terveen painon ylläpitäminen on tähtäimessä, kannattaa suunnata heti aamusta lenkille.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että juokseminen tyhjällä vatsalla polttaa kaloreita varsinkin kehoon varastoituneesta rasvasta. Tämä voi auttaa erityisesti pitkänmatkanjuoksijoita, koska kehon voi totuttaa polttamaan tehokkaammin rasvaa mutta samalla säästämään hiilihydraattivarastoja, jolloin jaksaa juosta kauemmin. Lisäksi tyhjällä vatsalla juoksemisen on todettu vähentävän loppupäivän ruokahalua, mikä voi auttaa säätelemään päivän kalorimäärää.

Paranna untasi ja liiku säännöllisesti

Aamulla juokseminen voi parantaa myös unenlaatua. Vaikka sängystä ylös nouseminen voi tuottaa tuskaa aamuisin, lenkillä käynti voi parantaa huomattavasti nukahtamista ja unenlaatua. Sitä vastoin mitä lähempänä nukkumaanmenoaikaa juostaan, sitä kauemmaksi uni voi karata. Elimistö käy pitkään ylikierroksilla juoksun jälkeen, mikä voi vaikeuttaa nukahtamista.

Kaikki aerobinen liikunta on hyväksi sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseksi, mutta juoksemisen aamulla on todettu olevan erityisen hyödyllistä sydämen ja verisuonien terveydelle. Se laskee esimerkiksi korkeaa verenpainetta paremmin kuin juokseminen iltapäivisin tai iltaisin.

Aamuisin on usein helpompi ylläpitää säännöllistä liikuntatapaa, koska silloin ei vielä ole muita häiriötekijöitä yhtä paljon kuin työpäivän aikana tai perhe-elämän velvollisuuksien keskellä. Aamu voi olla omaa aikaasi, joka lataa akkusi päivän askareihin ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Miten saat itsesi liikkeelle aamulla?

Luettuasi aamujuoksun hyödyistä saatat olla motivoitunut tarttumaan toimeen, mutta epäilet, miten saat tehtyä aamujuoksusta rutiinin itsellesi. Voit helpottaa uuden tavan syntymistä hyödyntämällä muutamia yksinkertaisia neuvoja.

Valmistaudu aamuun jo illalla. Ota juoksuvaatteet  ja juoksukengät valmiiksi esiin, jotta saat ne nopeasti päällesi heti sängystä noustuasi. Tarkista seuraavan päivän sää, jotta varaat oikeanlaiset vaatteet. Pimeään aikaan muista varata vaatteet, joissa on heijastavia yksityiskohtia. Niiden lisäksi tulee käyttää heijastinliiviä tai muita heijastimia, jotta näyt muille teillä liikkujille. Myös otsalamppu voi olla tarpeen, jos katuvaloja ei ole.

Totuttaudu uuteen rutiiniin menemällä aikaisemmin nukkumaan. Nukkumaanmenon aikaistaminen pelkällä 15 minuutilla voi auttaa heräämään helpommin aamulla 15 minuuttia normaalia aikaisemmin. Jos et halua lähteä juoksemaan heti, varaa itsellesi aikaa herätä kunnolla aamulla ennen lenkille lähtöä.

Jos et halua juosta tyhjällä vatsalla, katso jo illalla valmiiksi pieni aamupala, jonka voit syödä herättyäsi ennen lenkille lähtöä. Kahvi tai tee ja vähän hiilihydraatteja, kuten leipää, mysliä tai jogurttia marjoilla, voi saattaa sinut energisemmin matkaan. Muista, että voit syödä paremmin tultuasi lenkiltä, joten lenkin jälkeen odottava herkullinen aamupala voi toimia myös porkkanana lenkin aikana.

Jos liikkeelle lähtö tuntuu kankealta, tee pieni lämmittely ensin ja vaikkapa kävele reippaasti hetki ennen juoksemista. Veri alkaa kiertää, nesteet lähtevät liikkeelle ja juokseminen tuntuu helpommalta.

Lähde liikkeelle lyhyemmillä lenkeillä. 20 minuutin lenkki aamulla voi olla hyvä lähtökohta, jota voit pidentää, kun innostut aamujuoksun vaikutuksista!