Hengittävät sukat ylläpitävät jalkojen terveyttä

Hyvinvoivat jalat jaksavat kantaa sinua eteenpäin koko päivän. Jalkojen terveyteen panostaminen hyvillä kenkä- ja sukkavalinnoilla kannattaa. Yksi hyvien sukkien tärkeimmistä ominaisuuksista on niiden hengittävyys. Lue artikkelistamme, miten voit varmistaa löytäväsi parhaat hengittävät sukat.

Hengittävimmät materiaalit sukissa

Sukkien tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Ne ovat kenkien ohella avainasemassa siinä, että jalkasi pysyvät lämpiminä ja kuivina, jolloin myös olosi pysyy mukavana, teetpä mitä tahansa. Väärä sukkavalinta voi myös pilata hyvän kenkävalinnan, joten kannattaa pysähtyä hetkeksi tarkistamaan, että sukkalaatikosta löytyy hyvät ja kestävät sukat.

Sukkien tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat jalkaterien suojaaminen, ihon pitäminen kuivana, jalkojen lämmittäminen ja hiertymisen estäminen. Näihin kaikkiin vaikuttaa olennaisesti se, kuinka hengittävät sukat ovat. Jos kuljet sukissa, jotka tekevät jalkasi kylmiksi ja kosteiksi, se myös lisää bakteereja ja rakkuloiden muodostumista. Sukkien materiaalilla on merkitystä siihen, miten sukat käyttäytyvät jaloissa.

Monet käyttävät puuvillasukkia, koska ne ovat mukavat, elastiset ja istuvat hyvin. Hengittävyyden kannalta puuvilla ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto, sillä kun puuvilla kostuu, se imee kaiken kosteuden itseensä sen sijaan että siirtäisi sen pois, jolloin jalat saattavat alkaa haista. Jos välttämättä haluaa käyttää puuvillaisia sukkia, parhain vaihtoehto on sekoitemateriaaleista tehdyt sukat, joissa on puuvillan lisäksi synteettistä materiaalia. Silloin sukat siirtävät kosteutta paremmin, mutta niissä tuntuu silti puuvillan pehmeys ja mukavuus.

Villa on mahtava luonnonmateriaali, joka sekä lämmittää ja eristää. Villa hengittää hyvin, kun on lämmintä, ja vastaavasti eristää kylmän ulkopuolelle viileämmässä säässä. Villa siirtää hyvin hien pois iholta, ja se pystyy imemään itseensä paljon kosteuttaa ilman että se tuntuu märältä. Villan paras puoli on sen antibakteerisuus, mikä tarkoittaa sitä, että se estää luonnostaan pahojen hajujen muodostumista, eikä sitä tarvitse pestä usein, vaan useimmiten tuuletus riittää. Hengittäviä sukkia etsiessä villa on siis hyvä valinta. Monien mielestä erityisesti merinovillasta tehdään parhaat sukat. Merinovilla on merinolampaista saatavaa villaa, jonka kuidut ovat pidemmät ja ohuemmat kuin normaalissa villassa. Se siirtää erittäin hyvin kosteutta, joten jalat pysyvät kuivina.

Villan miinuspuolena on sen nopeampi kuluminen sekä muodonmenetys kastuessa. Tästä syystä villaan yhdistetään usein keinokuitumateriaaleja, jotta esimerkiksi sukkien kestävyys paranee ja ne säilyttävät muotonsa paremmin. Merinovillasekoitesukkia löytyy esimerkiksi tuotemerkiltä North Outdoor.

Sukkien synteettiset materiaalit varmistavat, että ne ovat kestävät. Keinokuitusukat ovat myös hengittävät, koska ne siirtävät kosteutta tehokkaasti pois jaloista ja näin jalat pysyvät kuivina.

Hikoilevat jalat ansaitsevat hengittävät sukat

Jos jalkasi hikoilevat herkästi, on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaiset sukat jalkaansa laittaa. Hikoilu altistaa jalat bakteereille, jalkasienelle, viruksille ja mikrobeille. Jos käytät sukkia, jotka hengittävät huonosti, moninkertaistat riskin saada ikäviä jalkavaivoja, ja vähintäänkin vaivana voi olla paha haju. Ohuet sukat ovat paksuja parempi vaihtoehto (ellei ole kylmempi sää). Esimerkiksi varrettomat sukat, jotka ovat ohuet ja jalanmyötäiset, voivat olla hyvä valinta varsinkin lämpimään säähän tai urheiluun. Huomioi sukissa myös oikea koko, sillä liian pienet sukat saavat jalat hikoamaan yhä enemmän, kun varpaat ovat puristuksissa.

Materiaalin tulee myös olla tehokkaasti kosteutta iholta pois siirtävää, kuten synteettistä materiaalia tai sekoitemateriaalia. Merinovillan ja synteettisten kuitujen yhdistelmä on erinomainen valinta herkästi hikoileville jaloille. Lisäksi merinovillan antibakteerisuus auttaa estämään epämiellyttävää hajua.

Vaelluksesta juoksuun – sukkien hengittävyys on tärkeää

Sukkien hengittävyys korostuu myös silloin, kun urheillaan intensiivisesti tai pidetään kenkiä pitkän aikaa jalassa. Juostessa jalkojen hyvinvointi on a ja o, eikä kannata ottaa riskiä jalkojen hiertämisestä tai rakoista. Sujauta siis juoksulenkille jalkaan juoksusukat, joiden tekniset ominaisuudet tukevat hengittävyyttä.

Retkeillessä kävelymatkat voivat olla pitkiä ja kengät ovat usein vedenpitäviä, joten ne eivät välttämättä hengitä samalla tavoin kuin kalvottomat kengät. Silloin erityisesti hengittävät sukat pitävät olon mukavana niin vaeltaessa kuin leiriytyessä. Retkeilyyn tarkoitetut sukat ovat hyvät sukat vaellukselle, sillä ne ovat materiaaleiltaan mahdollisimman kosteutta siirtävät ja hengittävät. Vaellukselle puetaan yleensä kahdet sukat päällekkäin: ensimmäiseksi kerrokseksi ohuet alussukat ja niiden päälle varsinaiset retkeilyyn tarkoitetut sukat. Mukaan kannattaa muutenkin pakata useampi sukkapari!