Sähköpyörän hankinnassa huomioitavia seikkoja

Yhä useampi suomalainen valitsee ajoneuvokseen kätevän sähköpyörän, joka tarjoaa tervetullutta sähköavusteisuutta niin pidemmille reiteille kuin raskailta tuntuvissa ylämäissä ja muilla haastavilla reittiosuuksilla. Sähköpyörä on samalla myös ekoteko, josta ympäristö kiittää ja kumartaa. Kun oma auto jää parkkiin ja autokyydin sijaan hyppäät sähköpyörän selkään, tulet hyvin pian huomanneeksi sen tarjoamat hyödyt. Hyötyliikunnan määrä kasvaa, raikas ulkoilma pitää mielesi virkeänä ja kaupungin keskustassa sukkulointi ja pysäköinti sujuu huomattavasti helpommin kuin autolla.

Jos käytössäsi on sähköpyörä, kalorit palavat sähköavusteisuudesta huolimatta. Kun tutkailun alla on sähköpyöräily, kaloritason on todettu kuluvan lähes saman suhtaisesti tavallisella polkupyörällä ajamiseen verrattuna. Sähköpyörä ei suinkaan tee kaikkea puolestasi, vaan poljet itse ja saat pyörän tarjoamasta sähköavusteisuudesta apua polkemiseen. Sähköpyörän avulla pääset siis nauttimaan suuremmasta ajonopeudesta vailla huolta siitä, ettetkö saisi riittävästi liikuntaa. Tässä koko joukko seikkoja, joiden vuoksi sähköpyörän hankinta kannattaa. Uutta pyörää hankkiessasi muistathan myös kiinnittää huomiota pyörän käyttötarkoitukseen, oikeaan kokoon ja teknisiin ominaisuuksiin.

Huomioi käyttöympäristö ja valitse oikea rungon koko

Sähköpyöräilyn hyödyt ovat kiistattomat, mutta mitä seikkoja sähköpyörän hankinnassa kannattaa huomioida? Ensinnäkin ennen sähköpyörän hankintaa kannattaa pohtia pyörän käyttötarkoitusta – tuletko ajamaan enemmän kaupungin kaduilla, maastossa vai molemmilla niistä? Jos olet epävarma, ensimmäiseksi sähköpyöräksi suositellaan usein kaupunkiajoon ihanteellisesti sopivaa citysähköpyörää. Sähköavusteisen kaupunkipyörän etuna on moottorin tarjoama avustus tilanteissa, joissa voimat ehtyvät tai perille on päästävä nopeasti. Citysähköpyörä on nappivalinta niin työmatkojen taittamiseen kuin kaikenlaiseen pyöräilyyn ja asioiden hoitoon kaupunkiympäristössä.

Jos taas olet jo valmiiksi hullaantunut maastopyöräilystä, on maastosähköpyörä sinulle sopiva valinta. Maastoajoon suunniteltu sähköpyörä taittaa vaivatta metsäpolkujen kiviset ja kuoppaiset osuudet ja rullaa kevyesti niin lumella, hiekalla kuin mudassakin, minkä lisäksi se palvelee myös katuajossa. Pyörän ensisijainen käyttötarkoitus on kuitenkin maastoajo, sillä maastosähköpyörän ominaisuudet on kehitetty vastaamaan epätasaisten pyöräilyalustojen antamiin haasteisiin. Yleisin valinta maastosähköpyörään on etujousitus, mutta saatavilla on myös täysjousitettuja malleja, jotka on tarkoitettu kaikkein teknisimpiin maastoihin.

Hybridisähköpyörä on ajoosi sopiva valinta halutessasi huristella sekä kaupungin kaduilla että pidemmillä retkireiteillä, jotka voivat koostua maanteiden lisäksi maastossa ajettavista reittiosuuksista. Tämä siitä syystä, että sähköavusteisessa hybridipyörässä yhdistyvät maasto- ja maantiepyörän ominaisuuksia. Hybridisähköpyörä on oiva valinta myös työmatka-ajoon.

Sähköpyörän hankinta sujuu oikeaoppisesti, kun pyörätyypin päätettyäsi kiinnität huomiota pyörän kokoon. Pyöräostoksilla ollessa on tärkeää valita pyörään itsellesi sopiva rungon koko. Oikean koon määrittäminen tapahtuu oman pituutesi ja jalkasi sisämitan perusteella.

Jarrujen, voimansiirron ja moottorin huomiointi

Laadukkaat ja toimivat jarrut ja voimansiirto ovat jokaisen sähköpyörän a ja o. Tämä johtuu siitä, että sähköpyörä asettaa näille ominaisuuksille vaatimuksia tavallista polkupyörää enemmän pyörän tehosta ja painosta johtuen. Jarrujen suhteen on myös tärkeää huomioida, että jarrupalat kuluvat sähköpyörässä tavallista polkupyörää nopeammin, minkä vuoksi ne kaipaavat vaihtoa tiheämmin. Voimansiirron suhteen puolestaan kannattaa huomioida se, että napavaihteisto on keskivaihteistoon verrattuna sekä lähes huoltovapaa että edullisesti ylläpidettävä vaihtoehto.

Myös moottoreissa napamoottori on keskimoottoria edullisempi vaihtoehto. Lisäksi napamoottori on keskimoottoria hiljaisempi. Keskimoottori kuitenkin tarjoaa kehittyneemmän avustuksensäätelyn ja tehokkaamman väännön, jos olet valmis panostamaan sen suurempaan hintaan. Napamoottorin tehtävänä on lisätä renkaan pyörimistä, kun taas keskimoottori toimii kuljettajan polkemisen avustajana. Molemmissa moottorivaihtoehdoissa sähköavusteisuuden pystyy asettamaan eri tehotasoihin.

Millaisen akun kantaman tarvitset sähköpyörääsi?

Yksi sähköpyörän hankintaan liittyvä tärkeä huomioon otettava seikka on siihen kuuluva akku. Akkuja on saatavilla kahdenlaisia – sekä irrotettavia että runkoon valmiiksi integroituja. Näistä ensimmäinen vaihtoehto on kätevämpi silloin, jos pyörää ei voida säilyttää ja sen akkua ladata lämpimissä sisätiloissa. Sähköpyörien litiumakuissa olennainen ominaisuus on kantama eli matka, jonka sähköpyörällä voi ajaa yhdellä latauksella. Mitä suuremmalla kantamalla sähköpyörä on varustettu, sitä harvemmin sen akku vaatii latausta.

Varustaudu turvalliseen ja mukavaan sähköpyöräilyyn

Jo sähköpyörän hankintaa suunnitellessa kannattaa huomiota kiinnittää kunnollisen pyörän lukon valintaan. Arvokkaat sähköpyörät ovat voroille harmittavan haluttuja saaliita, joten lukon valinnassa ei kannata säästää, vaan valita lukko, joka pitää pyörän mahdollisimman hyvässä turvassa. Entä miten on pyöräilyvaatteiden laita? Tavallisen pyöräilyn tapaan myös sähköpyörällä huristellessa on tärkeää pukeutua kunnollisiin pyöräilyvaatteisiin ajomukavuuden varmistamiseksi.