Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Vinkit oikeaoppiseen sähköpyörän lataukseen

Vinkit oikeaoppiseen sähköpyörän lataukseen

Sähköpyörä on ympäristöystävällinen kulkuväline, jonka suosio kasvaa vuosi vuodelta suomalaisten keskuudessa. Sähköpyöriä käytetään niin kaupunki-, maantie-, maasto- kuin retkiajossakin. Sähköpyörän käytöstä kiittää ympäristön lisäksi pyöräilijän terveys – pyöräily on erinomainen tapa nostaa kuntoa ja edistää hyvää yleisterveyttä. Yksi sähköpyörän erinomainen etu on sähköavusteisuus, jonka ansiosta pyöräilijä voi tarvittaessa valita haluamansa tehotason avukseen esimerkiksi ylämäissä tai muissa haastetta tarjoavissa tilanteissa.

Kun edessä on ensimmäisen sähköpyörän hankinta, mielen päällä voi risteillä monia kysymyksiä. Yksi niistä on sähköpyörän lataus – monen mieltä askarruttaa, millä ja miten pyörän akun lataaminen tapahtuu. Sähköpyörän akku ladataan pyörän mukana toimitettavalla laturilla, ja lataamiseen kannattaa aina käyttää ainoastaan kyseiselle sähköpyörälle tarkoitettua laturia. Sähköpyörän akun latauksen kesto riippuu laturin tehokkuudesta ja akun koosta. Akun lataamista ulkotiloissa äärimmäisissä sääolosuhteissa on aina syytä välttää. Jatka lukemista, niin kerromme näistä asioista lisää.

Miten sähköpyörä ladataan ja kuinka kauan lataus kestää?

Sähköpyörän lataus tapahtuu yksinkertaisesti siten, että laturin pistoke kiinnitetään tavalliseen sähköpistorasiaan ja toinen pää liitetään sähköpyörän latausporttiin. Akun lataamisessa on tärkeää käyttää pyörän mukana toimitettua laturia, sillä akkuun sopimaton laturi ei välttämättä ala ladata akkua, minkä lisäksi se voi ylikuumentua.

Sähköpyörän akkua ladatessa latauksen kesto riippuu kahdesta tekijästä: ensinnäkin siitä, miten tehokas laturi on, ja toiseksi akun koosta. Sähköpyörän akun latausajasta saa kätevästi suuntaa antavan arvion jakamalla akun koko akkulaturin teholla. Jos siis käytössä olevan akun koko on esimerkiksi 10 Ah ja laturin teho 3A, lataamiseen kuluva aika on arviolta kolme tuntia 20 minuuttia.

Tärkeitä sähköpyörän akun latauksessa huomioitavia seikkoja

Sähköpyörän lataus tapahtuu pyörän akkuun sopimaan kehitetyllä laturilla. Sähköpyörät on useimmiten varustettu litiumioniakulla, joka suositellaan lataamaan aina täyteen. Akun latauksessa on kuitenkin huomioitava ylilatauksen välttäminen, jotta akku ei pääse kuumentumaan, minkä seurauksena sen teho voi heikentyä ja käyttöikä lyhentyä. Tänä päivänä yhä useampi sähköpyörän laturi on kuitenkin varustettu ylilataussuojalla, joka estää akun ylilatauksen.

Toinen sähköpyörän akun lataamisessa tärkeä neuvo on se, ettei akkua kannata päästää tyhjenemään täysin ennen sen seuraavaa lataamista. Näin pystytään välttymään akun käyttöiän lyhenemiseltä. Akku suositellaan lataamaan täyteen viimeistään siinä vaiheessa, kun latausta on jäljellä noin 5–10 prosenttia. Mikäli sähköpyörä on useamman kuukauden poissa käytöstä esimerkiksi talvisäilytyksen ajan, sen akku kannattaa ladata välillä täydellisen tyhjentymisen ehkäisemiseksi.

Mutta mikä neuvoksi, jos sähköpyörän akku ei lataudu? Jos akku ei näytä latautuvan, ensiksi kannattaa tarkistaa, että akkua yritetään ladata sille sopimaan suunnitellulla laturilla. Mikäli laturi on akkuun sopiva eikä siltikään toimi, se on voinut rikkoutua ja on vaihdettava uuteen. Uusi laturi on helpointa ostaa pyörän myyneestä kaupasta, jolloin vältyt etsimästä sähköpyöräsi akkuun optimaalisesti sopivaa laturia.

Vältä latausta ulkona äärimmäisissä sääolosuhteissa

Sähköpyörän litiumioniakkua ei suositella lataamaan pakkasessa akun kunnon ylläpitämiseksi ja akkuvaurioiden ehkäisemiseksi. Sen lisäksi, että sähköpyörän akun säilytys ja lataus on hyvä tehdä huoneenlämmössä, koko sähköpyörä on hyvä säilyttää talven ajan lämpimässä tilassa. Lataamalla akun sisätiloissa vältytään pakkasen lisäksi myös muiden äärimmäisten säätilojen tuomilta ongelmilta. Kesähelteillä akku ja laturi voivat ylikuumentua auringonpaisteessa, kun taas vesisade saattaa vaurioittaa niitä.

Sähköpyörän lataus sisätiloissa ei välttämättä vaadi sähköpyörän kantamista asuintiloihin latauksen ajaksi. Lataaminen onnistuu hyvin myös autotallissa tai varastossa, kunhan tila on kuiva ja suojainen ja pakkaskeleillä riittävän lämmin. Joissakin sähköpyörämalleissa on irrotettava akku. Lataus käy vaivattomasti, kun pelkkä akku voidaan viedä sisätiloihin ladattavaksi sen sijaan, että koko sähköpyörä pitäisi kantaa sisälle. Akkua ladatessa on hyvä tarkistaa välillä, että lataus sujuu asianmukaisesti ja ongelmitta. Tästä syystä latauspaikka kannattaa valita siten, että latauksen sujumista voi käydä seuraamassa säännöllisin väliajoin.

Monipuolinen varustautuminen takaa miellyttävät ajokokemukset

Ennen sähköpyörän käyttöönottoa on hyvä varmistaa, että sähköpyörän latausvinkit ovat hallussa. Akkua oikeaoppisesti lataamalla vältyt akun ja akkulaturin vaurioitumiselta ja varmistat niille pidemmän käyttöiän. Kuten muussakin pyöräilyssä, myös sähköpyörällä ajaessa on tärkeää suojautua mahdollisilta vaaratilanteilta laadukkaalla pyöräilykypärällä, jota käyttämällä voit suunnata ajoreiteille turvallisin mielin. Miellyttävän tuntuiset, hengittävät ja joustavat pyöräilyvaatteet puolestaan tuovat pyöräilyyn tervetullutta mukavuutta. Täydennä vielä sähköinen menopelisi pyörätarvikkeilla, ja olet täydellisesti varustautunut tuleviin pyöräilyseikkailuihin.