Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Valitse optimaalisesti toimiva sadeasu pyöräilyyn

Valitse optimaalisesti toimiva sadeasu pyöräilyyn

Pyöräillessä ajomukavuus on kaikkein tärkeintä. Miellyttävän ajokokemuksen varmistamiseksi ihanteellisesti palvelevan polkupyörän lisäksi myös pyöräilyvaatteet ovat ratkaisevan tärkeässä roolissa. Kun vaatekaapista löytyy sopivia ajovaatteita säähän kuin säähän, tuntuu pyörän selkään nouseminen mukavalta keleistä riippumatta. Sadevaatteet pyöräilyyn kuuluvat jokaisen pyöräilyn ystävän tärkeimpiin luottovarusteisiin. Vaikka taivas tummenee synkäksi ja sade alkaa piiskata maan pintaa, pyöräilemään voi suunnata huoletta, kunhan vain varustautuu oikeaoppisesti.

Pyöräily tuntuu mukavalta kovemmassakin sadesäässä, kun yllä on kunnollinen sadeasu pyöräilyyn sopivana mallina. Pukeutuminen alkaa tietysti ihoa lähimmäksi asettuvista alusvaatteista, joten sadeasun alle kannattaa pukea miellyttävä ja kehon lämpimänä pitävä pyöräilyalusasu. Itse sadevaatteet ovat tänä päivänä ohuista teknisistä materiaaleista valmistettuja, joten ne tuntuvat mukavalta päällä ja tarjoavat pyöräilyyn sekä joustavuutta että teknistä toimivuutta. Materiaaliltaan hengittävä sadeasu pyöräilyyn varmistaa saumattoman ajomukavuuden pidemmilläkin pyöräreiteillä.

Sadetakki pyöräilyyn tervetulleilla ominaisuuksilla

Kun on tarpeen hankkia toimiva sadeasu pyöräilyyn, liikkeelle voi lähteä vaikkapa sadetakista. Sadetakki kannattaa valita omaa silmää miellyttävän värisenä ja mallisena, ja sopivan takin löydyttyä on helppo valita takkiin yhdistettävät housut. Yksi vaihtoehto on valita sadeasun yläosaksi värikäs takki ja alaosaksi mustat housut tai vaihtoehtoisesti hankkia koko asu samanvärisenä yhtenäisen ilmeen aikaansaamiseksi.

Sadetakkeja on saatavana niin lyhyempinä kuin pidempinä ja puolipitkinä malleina. Tekniset pyöräilyyn sopivat sadetakit on varustettu erilaisilla sateelta täydellisesti suojaavilla vedenpitävillä kalvomateriaaleilla, joista jotkut pitävät tehokkaasti myös tuulen loitolla. Pyöräilyssä käytettävästä sadetakista on hyvä löytyä joko neppareilla tai vetoketjuilla suljettavat sivu- tai etutaskut tai vaihtoehtoisesti povitasku, joissa esimerkiksi puhelin ja lompakko pysyvät kuivana, täysin suojassa sateelta. Tervetulleita ominaisuuksia voivat olla myös tavanomaista pidemmäksi suunnitellut hihat ja selkäosa, jotka tarjoavat keholle miellyttävää lisäsuojaa sateen ropinalta. Vetoketjua peittävä myrskyläppä on sekin miellyttävä lisä sadetakkiin, sillä sen tehtävänä on varmistaa, ettei viileä puhuri pääse puskemaan takin sisälle vetoketjun kautta.

Mukavuuden pyörän satulassa varmistavat sadehousut

Sadetakin lisäksi toinen yhtä tärkeä elementti on sadehousut, kun etsinnässä on toimiva sadeasu pyöräilyyn. Pyörän satulassa istuessa on tärkeää, että housujen materiaali joustaa riittävästi ja tekee polkemisesta mahdollisimman mukavaa. Pyöräilyssä käytettävien sadehousujen on sadetakin tapaan hyvä olla viimeistelty kalvolla, joka hylkii vettä tehokkaasti. Muita sadehousuissa tarpeellisia ominaisuuksia on vyötärökiristys sopivan istuvuuden saamiseksi, ja pyöräilyssä etua on luonnollisesti myös kiristettävistä lahkeensuista.

Varpaat kuivana pitävät kengänsuojat ja mukavuuden viimeistelevät asusteet

Kun kyseessä on mahdollisimman monipuolisesti toimiva sadeasu pyöräilyyn, sadetakin ja sadehousujen tehokkaana lisänä apulaisena toimivat pyöräilykenkien päälle vedettävät kengänsuojat, joiden tehtävänä on pitää sade visusti loitolla pyöräilykengistä. Tiiviisti kenkien päällä istuvat suojat kiristetään yleensä nilkkojen kohdalta tarranauhoilla, jotka varmistavat optimaalisen istuvuuden nilkkojen ympärille. Jos sadehousujen lahkeensuissa ei ole kiristystä, lahkeensuut voi sujauttaa kätevästi kengänsuojien sisään ennen niiden kiristämistä. Modernit kengänsuojat valmistetaan hengittävistä materiaaleista, minkä ansiosta jalkojen mukavuus on turvattu pidemmilläkin ajomatkoilla. Jalkojen kuivana pysyminen sateella pyöräillessä on tärkeää mukavuuden varmistamisen lisäksi myös vilustumiselta välttymiseksi.

Sadeasuostoksilla on hyvä pitää mielessä myös muut asusteet pyöräilyyn sopivina malleina. Etenkin veden- ja tuulenpitävät hanskat tai rukkaset saavat sinut taatusti kiittämään hankintaasi, kun taivas laskee vettä täydellä mitalla. Teknisten käsineiden kämmenosissa on useimmiten myös erinomaisen pidon ohjaustankoon varmistava silikonimateriaali, joka takaa otteen pysymisen sateesta piittaamatta. Pyöräilykypärän alle puettava pipo tai tuubihuivi puolestaan lämmittää päätä mukavasti tuulen vihmoessa ja sateen piiskatessa.

Muista huomioida sadevaatteiden pesuohjeet

Harrastatpa mitä tahansa pyöräilyn alalajia, tänä päivänä löydät vaivattomasti sadeasut kaikkiin niistä. Maantiepyöräilyyn on hyvä valita hyvin hengittävät, kosteuden keholta pois siirtävät sadevaatteet, jotta olo ei käy liian tukalaksi. Tyköistuviksi muotoiltujen sadevaatteiden ansiosta vältyt maanteillä viilettäessäsi vaatteiden lepattamiselta ja sitä kautta energian hukkaamiselta. Maastopyöräilyssä puolestaan on hyötyä sekä sateelta että mudalta tehokkaasti suojaavista että myös rennommalla leikkauksella suunnitelluista sadevaatteista, sillä ne tarjoavat paremman liikkumavapauden tiukimmissakin kurveissa.

Kun hankinnan kohteena on uusi sadeasu pyöräilyyn, ennen ensimmäistä pesua kannattaa tutustua huolella sadevaatteiden pesuohjeisiin ja noudattaa niitä, jotta etenkään herkkä kalvomateriaali ei pääse menettämään vesipilariarvoaan. Yleisesti ottaen sadeasua ei kannata pestä liian usein, sillä sadetakkien ja -housujen vesipilariarvo pienenee pesujen myötä.