Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Minkä kokoinen pyöräilykypärä lapselle kannattaa valita?

Minkä kokoinen pyöräilykypärä lapselle kannattaa valita?

Pyöräilyn opetteleminen on tärkeää lapsen kehityksen kannalta, sillä pyöräily kehittää tasapainon hallintaa, joka on yksi tärkeimmistä lapsen motorisista perustaidoista. Pyöräilyä harjoitellessa kuitenkin usein sattuu ja tapahtuu. Kaatumiset ovat luonnollinen osa pyöräilemään opettelua ja huonolla tuurilla lapsi voi esteen tielleen tullessa jopa lentää polkupyörän ohjaustangon yli. Tästä syystä oikeanlainen varustautuminen on erinomaisen tärkeää heti pyöräilyn harjoittelun alkaessa.

Kunnollinen pyöräilykypärä on pienen pyöräilijän tärkein varuste ja halpa henkivakuutus – kypärällä voi nimittäin onnettomuuden sattuessa olla ratkaiseva merkitys. Pyöräilykypärä suojaa lasta pään alueen vammoilta, joten hyvin istuvan ja kunnollisen suojaavuuden antavan kypärän hankkiminen lapselle on aikuisen tärkein tehtävä, kun aikeissa on tutustuttaa lapsi pyöräilyn ihmeelliseen maailmaan. Kun pohdinnassa on, minkä kokoinen pyöräilykypärä lapselle tulisi valita, huomiota kannattaa kiinnittää seuraaviin seikkoihin.

Lapsen pyöräilykypärän kokovalinnassa huomioitavat seikat

Moni vanhempi pohtii kypäräostoksilla, minkä kokoinen pyöräilykypärä lapselle ostetaan. Olipa lapsi aikeissa aloittaa pyöräilyn tai on jo tottunut pyöräilemään, pyöräilykypärää lapselle ostaessa on aina tärkeää valita sopivan kokoinen kypärä. Tämä siitä syystä, että optimaalinen istuvuus on ratkaisevan tärkeä ominaisuus kypärässä mahdollisten vahinkojen välttämiseksi. Pyöräilykypärä ei saa hölskyä lapsen päässä, jotta se pystyy suojaamaan pientä päätä mahdollisimman hyvin. Se ei saa myöskään nousta liian korkealle otsalta ja valua alas niskaan, jotta otsa ja päälaki eivät jää suojaamatta. Hyvä sääntö on sijoittaa kypärän etureuna pari sormenmittaa kulmakarvojen yläpuolelle, jolloin kypärä suojaa parhaimman mukaan otsaa, päälakea ja kasvoja.

Vaikka useimmat lasten pyöräilykypärät onkin nykyisin varustettu säätöjärjestelmällä, saman kypärän ei suinkaan ole tarkoitus palvella lapsen käytössä vuosikausia. Sen sijaan kypärää on vaihdettava välillä seuraaviin kypäräkokoihin. Säätöjärjestelmä mahdollistaa pipojen ja muiden päähineiden käytön kypärän alla, kun kypärää voidaan hienosäätää paremmin istuvaksi. Tästä syystä kypärästä on hyvä löytyä säätövaraa ylöspäin, jotta sama kypärä voi palvella sekä ilman päähinettä että päähineen kanssa käytettynä.

Näin valitset lapsellesi sopivan kokoisen pyöräilykypärän

Näin selvität nopeasti, minkä kokoinen pyöräilykypärä lapsellesi kannattaa valita. Aloita oikean kypäräkoon valitseminen mittaamalla ensiksi lapsen päänympärys mittanauhalla. Vertaa sitten mittaamalla saamaasi lukemaa senttimetreillä ilmoitettuihin kypäräkokoihin ja valitse niistä lapsellesi sopivin. Lasten pyöräilykypärille on olemassa myös suuntaa antava ikätaulukko, joka antaa suhteellisen hyvän arvion kunkin ikäiselle lapselle sopivasta kypäräkoosta. Tarkan pään ympärysmitan ottamalla varmistat kuitenkin hankkivasi oikean kokoisen kypärän, sillä lasten päänympäryksissä voi luonnollisesti olla yksilöllisiä eroja.

Kun etsinnässä on pyöräilykypärä vauvalle, joka on jo oppinut istumaan ja matkustaa aikuisen kyydissä lastenistuimessa, minkä kokoinen pyöräilykypärä lapselle tulisi tässä tapauksessa valita? Sopivan kypäräkoon löytäminen riippuu vauvan pään ympärysmitasta. Yleisesti ottaen kypärävalmistajilta löytyvä pienin lasten kypäräkoko on arviolta yksivuotiaille sopiva kypärä 46 senttimetrin pään ympärysmitalla. Mikäli vauvasi päänympärys on pienempi, vauvan kuljettamista on hyvä odotella siihen asti, kun yksivuotiaille suunniteltu kypärä vastaa pään ympärysmittaa.

Vaihda lapsen pyöräilykypärä uuteen näissä tilanteissa

Kuten edellä mainittiin, lapsen pyöräilykypärä on hyvä uusia heti, kun se tuntuu alkavan käydä pieneksi. Toinen tarve kypärän vaihtamiselle on kypärään kohdistunut isku. Iskunkestävyyden heikennyttyä kypärä ei enää tarjoa optimaalista suojaa, joten mahdollisten onnettomuuksien aikaansaamien vaurioiden ehkäisemiseksi iskun saanut kypärä on tärkeää vaihtaa uuteen mahdollisimman pian. Vaikka iskun saaneessa kypärässä ei välttämättä näykään päälle päin vaurioita, sen suojaavuus kuitenkin heikkenee siihen kohdistuvien iskujen myötä.

Toinen kypärän suojaavuutta heikentävä tekijä on kova käsittely. Jos kypärä pudotetaan toistuvasti esimerkiksi lattialle, sen tarjoama suoja on vähäisempi. Tästä syystä lasta kannattaa opastaa heti alusta alkaen käsittelemään kypäräänsä hellävaraisesti. Kolmas tekijä on jatkuva altistuminen ulkona sateelle tai auringonvalolle, sillä äärimmäiset säätilat haurastuttavat kypärän rakennetta.

Osta lapselle aina uusi, käyttämätön pyöräilykypärä

Kun olet selvittänyt, minkä kokoinen pyöräilykypärä lapsellesi tällä hetkellä sopii parhaiten, olet varmoilla vesillä kypärähankinnan suhteen. Pyöräilykypärää ei kannata koskaan ostaa lapselle käytettynä. Tämä siitä syystä, ettei koskaan voi tietää, miten monille tai koville kolhuille ja iskuille kypärä on mahdollisesti jo altistunut. Ostamalla lapselle pyöräilykypärän asiantuntevalta toimittajalta saat taattua turvaa ja varmuutta lapsesi suojaamiseen pyöräilyn parissa.