Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Maastopyörä nuorelle – opas sopivan pyörän valintaan

Maastopyörä nuorelle – opas sopivan pyörän valintaan

Maastopyöräily on monipuolinen pyöräilyn alalaji, joka sopii jokaiselle luonnossa viihtyvälle pyöräilijälle. Maastopyörän selässä voi kokea niin vauhdikkaiden alamäkien mukanaan tuomaa riemua, vaihtelevien metsäpolkujen antamaa haastetta kuin nauttia huikeiden maisemien tarjoamista elämyksistä. Kunnollisella maastopyörällä voi huristella niin metsissä, tuntureilla kuin soisilla alustoilla.

Maastopyöräilyn yleistyessä ja suosion kasvun seurauksena on alettu valmistaa myös erityisesti nuorten käyttöön suunniteltuja maastopyöriä. Monet nuoret haluavat käyttöönsä maastopyörän, jolla voi taittaa koulumatkat ja suunnata vapaa-ajalla maastoreiteille huristelemaan. Kun etsinnässä on maastopyörä nuorelle, menopelin hankinnassa kannattaa huomioida tietyt seikat. Näitä ovat maastopyörän renkaiden ja rungon koko, pyörään haluttu jousto sekä komponenttien valinta.

Valitse nuorelle sopivan kokoinen maastopyörä

Ensimmäinen tärkeä valintakriteeri on sopiva pyörän koko, kun suunnitteilla on hankkia maastopyörä nuorelle. Maastopyörän renkaiden ja rungon kokovalinnassa lähdetään liikkeelle nuoren pituudesta. Toisin kuin lasten pyörissä koon valintaa nuorten pyörässä ei tehdä iän vaan pituuden perusteella, sillä nuoruusaikana pituus vaihtelee samanikäisten nuorten välillä.

Nuoren pituudesta riippuen sopiva kiekkokoko asettuu 24–27,5 tuuman välimaastoon. Kooltaan 24” nuorten maastopyörä on varustettu 24-tuumaisilla kiekoilla ja 12” rungolla, ja se sopii noin 125–145 cm pituiselle nuorelle kuskille. Jo tämän kokoluokan maastopyöristä voi löytyä jopa 21 vaihdetta sekä laadukkaat levyjarrut, jotka pysäyttävät vauhdin kaikenlaisilla alustoilla ja vaihtelevissa sääolosuhteissa.

Seuraavan kokoluokan muodostavat 26” nuorten maastopyörät, joista löytyy 26-tuumaiset renkaat. Tämän kiekkokoon pyöriä valmistetaan kahdella runkokoolla. Yleensä 15” runkokoko sopii 145–165 cm pituiselle kuljettajalle, kun taas 17” runko on ihanteellinen noin 155–175 cm pituiselle maastopyöräilijälle. Tämän kokoluokan maastopyörissä löytyy jo hieman enemmän laadukkaammilla komponenteilla varustettuja vaihtoehtoja.

Suurimman kokoluokan 27,5” nuorten maastopyörät on varustettu 17” rungolla, ja ne sopivat kooltaan noin 155–170 cm pituisille nuorille. Kyseessä on suosittu nuorten maastopyörien kokoluokka, jossa on saatavilla runsaammin laatukomponenteilla varustettuja malleja. Tämän kokoluokan käydessä kuljettajalleen pieneksi siirrytäänkin jo aikuisten 29-tuumaisiin maastopyöriin.

Jäykkäperäinen vai täysjousitettu maastopyörä nuorelle?

Maastopyörissä olennainen valintakriteeri on pyörän tarjoama jousto. Tämä pätee myös silloin, kun etsinnässä on maastopyörä nuorelle. Maastopyörät, joista jousto-ominaisuus löytyy pelkästään etuhaarukasta, kutsutaan jäykkäperäisiksi pyöriksi, sillä ne ovat nimensä mukaisesti perästään jäykkiä. Jos taas maastopyörässä on joustohaarukka edessä ja iskunvaimennin takana, kyseessä on täysjousitettu pyörä. Maastopyörän jousitustyyppi vaikuttaa pyörän hallittavuuteen, pitoon, tehokkuuteen ja ajomukavuuteen.

Jäykkäperäisten maastopyörien etuna on kevyempi kokonaispaino, sillä pelkistetymmän suunnittelun ansiosta niissä on vähemmän osia. Pienemmästä painosta voi olla etua pitkillä matkoilla tai mäkisissä maastoissa. Ja koska jäykkäperässä on täysjousitettua versiota vähemmän liikkuvia osia, pyörä vaatii vähemmän huoltoa. Jäykkäperä on sopiva valinta, jos nuori ajaa enimmäkseen tasaisilla poluilla tai teillä, sillä näillä alustoilla etujousto pystyy poistamaan häiritsevän tärinän riittävällä tasolla.

Täysjousitettujen maastopyörien tarjoamiin etuihin kuuluu ensinnäkin ajomukavuuden maksimointi. Koska pyörän täysjousto poistaa suurimman osan iskujen vaikutuksesta, tärinä ei tunnu kehossa ja ajo tuntuu mukavammalta. Täysjousto edesauttaa vähentämään väsymystä ja pidentämään pyörälenkkejä. Toisekseen täysjousitettu maastopyörä mahdollistaa jäykkäperää suurempiin nopeuksiin pääsemisen teknisillä reiteillä etu- ja takajousituksen toimiessa yhteistyössä.

Pyörään valittava jousto-ominaisuus on puhdas makuasia riippuen siitä, mitä nuori fillariltaan haluaa. Toki jousto-ominaisuuden valinta on myös budjettikysymys, sillä jäykkäperämallit maksavat täysjousitettuja malleja vähemmän. Lisäksi täysjousitettujen maastopyörien takaiskari on erillinen huoltokohde, jonka huoltamiseen on budjetoitava hieman lisää.

Nuorten maastopyörää voi päivittää komponentteja vaihtamalla

Jos tarkoituksena on etsiä maastopyörä nuorelle, huomiota voi kiinnittää myös pyörän komponentteihin. Useimmat nuorten maastopyörät sisältävät peruslaatuisia komponentteja, mutta fillaria voi tehostaa vaihtamalla komponentteja laadukkaampiin. Nuoren maastopyöräilijän mieleen voi olla esimerkiksi kapeampi ohjaustanko tai pienempi satula, joiden vaihtaminen käy vaivattomasti. Myös pyörän sisältämän joustohaarukan voi päivittää halutessaan laadukkaampaan malliin. Komponentteja vaihtamalla pyörän kokonaispainoa voi hilata alaspäin – matalampi paino on tervetullut ominaisuus nuorelle kuskille.

Viimeistele pyörähankinta kypärällä ja pyörätarvikkeilla

Kun sopiva maastopyörä nuorelle on löytynyt, uutta pyörää hankkiessa kannattaa samalla päivittää nuoren pyöräilykypärä uuteen. Maastossa ajellessa eteen voi tulla yllättäviä käänteitä, ja pyörän selästä pudotessa on tärkeää suojata pää loukkaantumisten välttämiseksi. Maastopyörää voi myös täydentää erilaisilla pyörätarvikkeilla sujuvien ja mukavien maastoretkien varmistamiseksi.