Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Juoksu vs pyöräily – kumpi laji kannattaa valita?

Juoksu vs pyöräily – kumpi laji kannattaa valita?

”Liike on lääkettä” on tunnettu sanonta, ja kaikki liikunta tuo varmasti jonkinlaista hyötyä liikkujalle. Juoksu ja pyöräily ovat maailman suosituimpien liikuntaharrastusten joukossa, ja kummankin harrastamista puoltaa moni asia. Mutta jos haluat lisätä aerobista liikuntaa ja kohottaa kestävyyskuntoasi ja valita näistä kahdesta lajista, kumpi laji sinun kannattaa valita harjoitusohjelmaasi? Juoksu saattaa kuluttaa enemmän kaloreita, mutta se myös rasittaa niveliä enemmän kuin pyöräily. Mikä sopii sinun tavoitteeseesi ja tilanteeseesi parhaiten? Vertailemme kummankin lajin ominaisuuksia, jotta sinun on helpompi tehdä valinta.

Juoksun plussia ja miinuksia

Juoksun aloittamisen kynnys on todella matala, koska tarvitset vain juoksukengät. Lisäksi voit juosta missä vain haluat, olipa se poluilla, kaupungin kaduilla, kuntoradalla tai kuntosalin juoksumatolla. Juokseminen on niin tehokasta liikuntaa, että jo alle 15 minuutin päivittäisen juoksun on todettu vähentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä. Intensiivisyytensä vuoksi juoksu myös polttaa enemmän kaloreita samassa ajassa kuin pyöräily.

Juoksussa käytetään koko oman kehon painoa ja se kuormittaa laajemmin lihaksia kuin pyöräily. Juoksussa alaraajojen lisäksi on myös olennaista hallita keski- ja ylävartaloaan, jotta juoksuasento on optimaalinen. Juokseminen kiinteyttää koko kehoa ja vahvistaa lihaksia, mutta ei kasvata niitä.  

Sydämen toiminnan kannalta juoksu on rankempi laji, sillä sydämen ja keuhkojen on pystyttävä kuljettamaan enemmän happea ja energiaa suuremmalle joukolle lihaksia kuin pyöräilyssä, joten juoksu on hyväksi sydänterveydelle. On hyvä kuitenkin paikallaan huomauttaa, että kaikki aerobinen liikunta parantaa hapenottokykyä ja vahvistaa sydäntä, joten tässä asiassa juoksu vs pyöräily päätyy saman tien tasapeliin.

Juoksu rasittaa kehoa hyvällä tavalla ja auttaa ehkäisemään luuston haurastumista ja osteoporoosia, koska juoksuaskelten aiheuttamat iskut lujittavat luita. Toisaalta juoksijat saattavat kärsiä polvi- ja nivelvaivoista, eikä juoksu välttämättä sovi ollenkaan sellaisille henkilöille, joilla on ennestään moisia vaivoja. Juoksijoille on tutkittu tulevan nivel- ja lihasvammoja lähes tuplasti niin paljon kuin pyöräilijöille. Juoksijat tosin ovat vähemmän alttiita joutumaan vakaviin tapaturmiin ja kolareihin kuin pyöräilijät, joiden kohdalla pienikin kaatuminen voi johtaa päähän kohdistuvaan vammaan. Juoksijan on hallittava vain kehonsa, pyöräilijällä hallittavanaan on keho sekä pyörä, jopa kovassa vauhdissa, johon juoksemalla ei voi edes yltää.

Pyöräilyn plussia ja miinuksia

Juoksun aloittamiseen verrattuna pyöräily vaatii hieman enemmän rahallista alkupanostusta, koska polkupyörään, pyöräilykypärään ja tarvikkeisiin saa halutessaan kulumaan sievoisen summan. Toisaalta alkumenojen jälkeen pyöräily on edullinen ja ekologinen laji.

Pyöräily on monille lempeämpi ja turvallisempi laji, varsinkin urheilun aloittamiseen, kuin juoksu. Pyöräily on tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsivälle paras vaihtoehto, ja jos painoa on runsaammin, se rasittaa huomattavasti vähemmän niveliä. Lisäksi pyöräilyä jaksaa usein tehdä kauemmin ja nopeammin kuin juoksua, sillä se ei rasita kehoa yhtä intensiivisesti.

Pyöräillessä alaraajojen lihakset voimistuvat ja kasvavat. Nelipäinen reisilihas ja pakaralihakset saavat kunnolla töitä yhdessä takareisien ja pohkeiden lihasten sekä lonkankoukistajien kanssa. Toisin kuin juoksua, pyöräilyä voi verrata vastusharjoitteluun, koska siinä poljetaan polkimia eteenpäin pääsemiseksi ja se kasvattaa jalkojen lihaksia. Pyöräily myös kehittää tasapainoa, koordinaatiokykyä ja ryhtiä, joista kaikista on hyötyä fyysiselle hyvinvoinnille myös ikääntyessä.

Pyöräilyn on todettu myös parantavan kognitiivisia kykyjä, kuten muistia, tiedonkäsittelyä ja ajattelua, sekä vähentävän stressiä, masennusta ja ahdistusta.

Valitse molemmat – maksimoi hyödyt

Juoksu ja pyöräily päätyvät tasapeliin, kun niiden hyötyjä mietitään. Ehkäpä paras valinta kohdallasi on siis valita molemmat kuntoilulajit. Juoksu vs pyöräily -vastakkainasettelu on hyvä tehdä verratakseen, kumpi sopii omaan tilanteeseen paremmin, mutta kuitenkaan mikään ei estä ottamasta kumpaakin lajia mukaan harjoitusohjelmaan, jos se on sinulle mahdollista.

Lajien monipuolisuudella kuormitat kehoa eri tavoin, jolloin sinun on helpompi kehittää kuntoasi tai saavuttaa painonhallinnan tavoitteitasi. Lisäksi on helpompi tavoittaa aikuisten suositeltu viikoittainen liikuntamäärä, jonka mukaan suositellaan sykettä nostavaa, reipasta liikuntaa vähintään 2 t 30 minuuttia viikossa tai rasittavaa liikuntaa 1 t 15 minuuttia viikossa. Pyöräily ja juoksu myös tukevat toisiaan mainiosti. Pyöräily toimii hyvänä palautumismuotona juoksun iskevän vaikutuksen jälkeen, tai pyöräilyllä voidaan hoitaa hyvin alkulämmittely. Voit siis parantaa urheilusuoritustasi valitsemalla molemmat lajisi harjoitteluohjelmaasi!