Jalkapallokengät lapselle – opas kenkien valintaan

Kun kyseessä ovat jalkapallokengät lapselle, oikeanlaisten jalkapallokenkien valitseminen on tärkeää. On tärkeää osata valita oikeanlaiset kengät niin teko- ja luonnonnurmelle kuin sisäpeleihin. Kun etsinnässä ovat nappikset lapselle, jatkamalla lukemista löydät alta vinkkimme lapsesi tarpeisiin sopivien nappisten löytämiseen.

Millaiset nappikset lapselle?

Kun on tarpeen löytää sopivat jalkapallokengät lapselle, liikkeelle kannattaa lähteä kenkien käyttötarkoituksesta eli siitä, käytetäänkö nappuloita luonnon- tai tekonurmella tai sisäpeleissä. Valitsemalla  kengät käyttötarkoituksen mukaan voitte sekä välttyä turhilta polvi- ja nilkkavaivoilta että varmistua kenkien palvelevan käytössä pitkään. Toinen tärkeä seikka kenkävalinnassa on jalkapallokenkien hyvä istuvuus. Vaikka kenkäostoksilla onkin huomioitava jalkapallosukkien mahtuminen kenkiin, kengän istuvuuden on oltava napakka. Lapselle jalkapallokenkiä ostaessa kannattaa siis unohtaa kasvunvara, joka usein huomioidaan tavallisia lasten kenkiä hankkiessa, ja sen sijaan valita kengänkoko siten, ettei kengän kärkeen jää turhaa tilaa.

Myös materiaali voi olla valintakriteerinä lapselle jalkapallokenkiä valitessa. Lasten jalkapallokenkiä valmistetaan niin nahasta kuin synteettisistä materiaaleista. Nahkainen jalkapallokenkä istuu jalkaan optimaalisesti, sillä ajan myötä nahka venyy käytössä saaden kengän muotoutumaan lapsen jalkaan sopivaksi. Tästä syystä nahkaisiin jalkapallokenkiin kannattaa valita hieman tiukempi istuvuus. Nahkaisia jalkapallokenkiä tulee rasvata säännöllisesti käyttöiän pidentämiseksi, ja uudet kengät kannattaa suojata kosteussuihkeella ennen käyttöönottoa.

Synteettisistä materiaaleista valmistettujen jalkapallokenkien ehdoton etu on niiden painoltaan kevyempi materiaali nahkakenkiin verrattuna. Toisin kuin nahkakengissä, synteettisten jalkapallokenkien paino ei myöskään lisäänny kenkien kastuessa. Toinen synteettisestä materiaalista valmistettujen kenkien etu on niiden helppohoitoisuus. Lisäksi keinotekoisen materiaalin ansiosta kengän pinta voi olla nahkakenkää pitävämpi, mahdollistaen paremman pallonhallinnan, ja synteettinen kenkä kestää paremmin etenkin tekonurmella pelatessa. Seuraavaksi käymme läpi, millaiset kengät soveltuvat parhaiten tekonurmelle ja hiekalle, luonnonnurmelle sekä sisäpeleihin.

Jalkapallokengät luonnonnurmelle

Kun etsinnässä ovat jalkapallokengät lapselle, käyttötarkoitukseen liittyen tärkeintä on ensiksi tunnistaa, mitä eroa on FG- ja AG-merkinnöillä, jotka ovat yleisimmät kengänpohjien ominaisuuksia määrittelevät merkinnät. FG-nappikset on suunniteltu toimimaan parhaiten luonnonnurmella ja AG-nappikset puolestaan tekonurmella. Luonnonnurmelle sopivat FG-jalkapallokengät eroavat tekonurmikengistä siten, että niiden pohjissa on vähemmän nappuloita ja nappulat ovat muodoltaan pidemmät. Pidempien nappuloiden pureutuessa paremmin luonnonnurmialustaan FG-nappikset pystyvät tarjoamaan parhaan mahdollisen pidon nurmikentillä pelatessa.

FG-kengissä nappuloiden muotoilu voi vaihdella kolmiosta esimerkiksi pitkulaan tai ympyrään, vaihdellen eri valmistajien ja kenkämallien välillä. Nappulamuotoilun valinta riippuu lapsen käyttötottumuksista, ja erilaisia nappuloita kokeilemalla lapsi oppii tunnistamaan, mikä niistä sopii parhaiten hänen omiin mieltymyksiinsä. Ohjenuorana lapselle ensimmäisiä nappuloita valitessa voidaan kuitenkin pitää sitä, että hieman kovemmille nurmikentille kannattaa valita muotoilultaan terävämmillä nappuloilla varustetut kengät. Toinen luonnonnurmelle soveltuva nappiskategoria FC:n ohella ovat Soft Ground- eli SG-nappikset, jotka sopivat pehmeille ja märille nurmialustoille.

Jalkapallokengät tekonurmelle, hiekkakentille tai sisäpeleihin

Jos taas tarpeen on hankkia jalkapallokengät lapselle tekonurmelle joko ulkokentille tai halleihin, ovat AG-nappikset suosituin kenkämalli tähän käyttötarkoitukseen. AG-nappikset sopivat tekonurmen lisäksi käyttöön hiekkakentillä ja luonnonnurmille suunniteltuihin kenkiin verrattuna niissä on hieman enemmän nappuloita, jotka ovat muotoilultaan matalammat. Matalampien nappuloiden etuna on parempi pito tekonurmella, jossa nappulat eivät pääse pureutumaan syvälle alustaan. Matala muotoilu ehkäisee myös polvi- ja nilkkavaivoja tekonurmella pelatessa.

Toinen tekonurmille ja hiekkakentille sopiva nappismalli ovat kestävyydestään tunnetut TF-nappikset eli turf-kengät, joiden huomattavan matala nappulamuotoilu on suunniteltu säilyttämään tuntuma palloon ja kenttään ihanteellisella tavalla. Nappiksia valitessa kannattaa myös huomioida, että jotkut kenkämallit on kehitetty sopimaan sekä luonnon- että tekonurmille. Näitä malleja ovat MG-nappikset sekä FG-/AG-pohjalla tai HG-pohjalla varustetut jalkapallokengät.

Sisäpeleihin, kuten futsaliin, oikea valinta ovat indoor- eli IC-jalkapallokengät, jotka tunnetaan paremmin nimellä futsalkengät. Useimmiten matalaprofiiliset futsalkengät tarjoavat jalalle helpon pääsyn pallon alle sekä varmistavat optimaalisen pallonhallinhan. Futsalkengät varustetaan tasaisella, jälkiä lattiaan jättämättömällä pohjalla, ja pitävästä kumimateriaalista valmistetun pohjan tehtävänä on varmistaa optimaalinen pito liikuntasalien lattiaa vasten.

Varusta lapsesi laadukkailla jalkapallovarusteilla

Valittuasi jalkapallokengät lapselle on aika kääntää katse muihin tarpeellisiin futisvarusteisiin. Itse jalkapallo valitaan lapselle sopivassa koossa – pallokokoa 3 käytetään yleensä 9-vuotiaaksi asti, minkä jälkeen siirrytään kokoon 4. Säärisuojat on tärkeää hankkia lapselle heti ennen ensimmäisiä treenejä suojan saamiseksi iskuilta ja naarmuilta. Mukavissa jalkapallovaatteissa puolestaan treenaaminen sujuu mukavammin!