Valintaopas

Näin valitset sulkapallomailan

Sulkapallo on klassinen urheilulaji, joka sopii jokaiselle. Sulkapalloa voi pelata monella eri intensiteetillä ja tasolla: rentona vapaa-ajan pelinä, kuntoa kohottavana harrastuksena tai kilpatasolla. Sulkapallon pelilogiikka on yksinkertainen, joten aloittelijakin pääsee nopeasti kiinni lajiin. Pelatessa kunto kohoaa, reaktionopeus kehittyy ja pelisilmä parantuu harjoittelun myötä. Sulkapallo ei vain kohota aerobista kuntoa, vaan kehittää koko kehon lihaksistoa sekä koordinaatiokykyä. Sulkapallon pelaamisen aloittamiseen tarvitaan pelikaverin lisäksi sulkapallomaila, -pallo ja palloverkko. Jos pidät vauhdikkaista ja sosiaalisista aktiviteeteista, sulkapallo voi olla uusi suosikkilajisi.

Sulkapallomailan valinta tehdään aina oman taitotason ja pelityylin mukaan. Sulkapallomailaa valitessa tärkeimmät huomioitavat seikat ovat mailan paino, jäykkyys ja painopiste. Mailojen koissa ei ole juurikaan eroja, mutta aikuisten ja junioreiden mailat myydään erikseen. Mailan paino määräytyy yleensä sen materiaalin mukaan. Hiilikuituiset mailat ovat yleensä kevyempiä ja kestävämpiä, minkä vuoksi ne sopivat kokeneemmalle lajiharrastajalle. Alumiiniset mailat ovat sen sijaan edullisempia ja vakaampia, joten ne sopivat paremmin aloittelijoille. Joustavat mailat sopivat aloittelijoille ja junioreille, jäykemmät mailat sen sijaan harjaantuneemmille aktiivipelaajille. Kevyen painopisteen mailat sopivat niille, jotka tavoittelevat tarkkuutta ja parempaa kontrollia. Raskaamman painopisteen mailat sopivat niille, jotka haluavat lisää voimaa lyöntiinsä.

Hyvän sulkapallomailan lisäksi sulkapalloilija tarvitse myös muita varusteita. Sulkapalloja kuuluu yleensä kentällä reippaasti, joten niitä kannattaa pelikentälle hankkia useampi pallotuubi. Sulkapalloja löytyy erilaisissa nopeusluokissa, joista keskinopeat pallot sopivat yleensä aloittelijoille. Palloista löytyy lisäksi luonnonsulista ja synteettisistä sulista valmistettuja palloja, josta synteettiset pallot riittävät yleensä harrastelijan tarpeisiin.

Sulkapallokentälle tarvitaan lisäksi myös hyvät sulkapallokengät, jotka tarjoavat pitoa, tukea ja vaimennusta nopeatempoisiin hyppyihin ja ponnahduksiin. Ennen sulkapallokentälle astumista kannattaa päälle pukea myös hengittävät ja istuvat tekniset urheiluvaatteet. Tekniset vaatteet ovat nopeatempoiseen lajiin ehdottomat, sillä ne kuivuvat nopaesti ja siirtävät iholta erittyvää kosteutta pois iholta. Hyvä mailakassi on myös hyvä hankinta – siinä sulkapallomaila, pallot ja muut varusteet kulkevat turvallisesti ja mukavasti.

Tutustu Budget Sportin sulkapallovalikoimaamme. Meillä on valikoimassa varusteita tunnetuilta merkeiltä kuten Yonex, ASICS, adidas, Reebok, PUMA ja Wilson. Tilaa verkkokaupastamme tai katso kauppakohtainen valikoimasaatavuus myymälöistämme. Katso myös kauppakohtainen valikoimasaatavuus. Myymälöiden henkilökuntamme auttaa sinua tarvittaessa.

Sulkapallomailan valinta

  • Mailan valinnassa kannattaa miettiä mailan painoa, jäykkyyttä ja painopistettä.
  • Kaikki sulkapallomailat ovat melkein samankokoisia. Pienille lapsille löytyy omat mailansa.
  • Mailaotteessa sormet eivät saisi osua kämmenpohjaan.
  • Kehittyneet mailat valmistetaan hiilikuidusta tai komposiittiseoksesta, edulliset mailat ovat alumiinia. Materiaali vaikuttaa mailan jäykkyyteen ja hintaan.

VARREN JÄYKKYYS

JäykkyysKenelle?
FlexibleAloittelijat, juniorit ja naiset.
MediumAktiivi- ja harrastepelaajat.
StiffKilpa- ja aktiivipelaajat, joilla on kova lyöntivoima.

PAINOPISTE

PainopisteKenelle?

Kärkikevyt/
Head Light
265-285mm

Nopea liikuttaa, mutta tuottaa vähemmän voimaa.
Sopii tarkalle pelaajalle, joka haluaa kontrolloida peliä.

Kärkipainoinen/
Head Heavy
285-305mm

Hidas liikuttaa, mutta tuottaa enemmän voimaa lyönteihin.
Sopii kovaa ja aggressiivisesti lyövälle pelaajalle.

 

Sulkapallon valinta

  • Sulkapallot valmistetaan joko aidoista sulista tai muovista. Aloittelijan kannattaa valita kestävämpi muovinen sulkapallo, kun taas kokeneempi pelaaja saa paremmat pelit aitosulkaisella sulkapallolla.
  • Sulkapallot jaetaan kolmeen eri nopeusluokkaan, jotka on kerrottu palloon värinauhalla: vihreä on hidas, sininen on keskinopea ja punainen on nopea.
  • Aloittelijan kannattaa valita keskinopea, eli sininen pallo.