Näin valitset nasta- ja pitopohjakengät

Oikeanlaiset talvijalkineet pitävät pystyssä liukkaalla kelillä

Lumi, jää ja vaihtelevat lämpötilat tekevät talvella teistä ja poluista liukkaita. Talven tullen ei ulkona harrastamista ja liikkumista tarvitse kuitenkaan lopettaa. Ulkoilu jäisellä ja lumisella alustalla on turvallista ja mukavaa kun valitset jalkaasi oikeanlaiset talvikengät. Hyvät talvikengät ovat lämpimät ja suojaavat ja ne ovat tehty materiaaleista, jotka kestävät hyvin kylmää ilman että ominaisuudet kärsivät. Tärkeää on tietysti myös se, että niillä pysyy hyvin pystyssä lumella ja jäällä. Markkinoille onkin tullut viime vuosina paljon erilaisia vaihtoehtoja: nasta- ja pitopohjakenkiä erikorkuisilla varsilla sekä erilaisilla laji- ja kävelyominaisuuksilla. Nasta- ja pitopohjakengät ovat suunniteltu kuin auton renkaat, tekemään liikkumisestasi turvallista ja mukavaa myös talvella olosuhteiden vaihdellessa. Molemmissa ovat omat hyvät ominaisuutensa ja se missä ja miten liikut, määrittelee sen mikä sopii sinulle parhaiten. Pitopohjakenkiä voidaan kutsua myös kitkakengiksi.  

Parhaan pidon saa nastoilla

Nastakenkien pohjaan on upotettu metallisia nastoja, jotka porautuvat kävellessä tai juostessa kovaksikin pakkautuneeseen lumeen tai jäähän. Nastakengissä on hyvä pito ja ne ovat luotettava vaihtoehto erityisesti jäisessä ja lumisessa maastossa liikkuvalle. Parhaat ja pitävimmät talvijuoksukengät ovat myös nastakengät. Nastat ovat kengän pohjassa kiinteästi eivätkä ne häviä mihinkään sisälle mentäessäkään. Niitä ei myöskään voi irrottaa ja laittaa takaisin paikoilleen. Edistyneimpien nastakenkien pohjamateriaalit toimivat niin että jäisellä alustalla nastat pureutuvat jäähän, mutta kovalla alustalla pohja joustaa ja nastat vetäytyvät kengänpohjan sisään ja silloin kitka muodostuu myös kumipohjan ja alustan välille. Nastakenkien pohjat kannattaakin suojata esimerkiksi herkällä puulattialla sisällä käveltäessä, jotta ne eivät jätä jälkiä lattiaan. Nastat myös kopisevat sisätiloissa lattiaa vasten, mikä on hyvä tiedostaa nastakenkien hankintaa pohtiessa. Nastakenkien pito on kuitenkin omaa luokkaansa ja ne ovat hyvä valinta silloin kun haluat eliminoida liukastelun.

Pitopohjakengät mukautuvat olosuhteisiin

Vaihtoehto nastakengille ovat pitopohja- eli kitkakengät, joissa jalkineiden pohjat ovat valmistettu kuin auton talvirenkaat. Talvikenkien pohjamateriaaliksi kehitetystä kumiseoksesta valmistettujen ulkopohjien pintaan on valettu kuviointi, joka yhdessä materiaalin ominaisuuksien kanssa luo niihin hyvän pidon. Talvikenkiä valmistavat yritykset ovatkin tehneet yhteistyötä auton talvirenkaita kehittävien yritysten kanssa, koska kenkiin haluttavat ominaisuudet ovat hyvin samankaltaisia kuin ominaisuudet auton kitkarenkaissa. Pitopohjakengillä voit huoletta kävellä vaihtelevissa talviolosuhteissa ja myös sisätiloissa. Pitopohjakengät ovat kuin tavalliset talvikengät, mutta niiden pito-ominaisuudet ovat tavallisia kenkiä paremmat.

Lue myös: