Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Näin valitset lumikengät

Näin valitset lumikengät

Lumikenkäily on hauska tapa liikkua talvisessa luonnossa. Lumikengät kannattelevat syvässäkin lumessa, minkä ansiosta voit kulkea luonnossa omavalintaisia ja merkkaamattomia reittejä. Lumikengillä pystyt kulkemaan myös ahtaissa ja tai syvälumisissa paikoissa, joihin ei suksilla tai tavallisilla kengillä olisi asiaa.

Lumikengillä käveleminen on helppoa ja sen voi oppia nopeasti, vaikka siitä ei olisi aikaisempaa kokemusta. Jos osaat kävellä, opit varmasti myös kävelemään lumikengillä. Lumikengillä voi myös juosta, jolloin sykkeet ja intensiteetti nousevat. Mitä haastavampi maasto ja mitä enemmän korkeuseroja, sen rankemman treenin lumikenkäilysta saa. Lumikenkäily on koko perheen harrastus ja sopii myös lapsille, kunhan välineet ovat kaikille oikean kokoisia.

Lumikenkiä valitessasi sinun kannattaa huomioida nämä asiat:

  1. Lumikengän koko ja kantavuus (oikea koko juuri sinulle)
  2. Miten, missä ja millä intensiteetillä liikut (lumikengän paino ja muoto)
  3. Millaisessa maastossa liikut (pohjassa olevat piikit, lumikengän jäykkyys ja kantakorotus)
  4. Miten lumikengän side toimii (kiristettävyys ja helppokäyttöisyys)
  5. Minkälaisten jalkineiden kanssa käytät lumikenkiä

Valitse lumikenkä ensisijaisesti oman kokosi perusteella

Jos olet isokokoinen ja painat paljon, tarvitset isokokoiset kengät. Mitä laajemmalle alueelle paino jakaantuu, sen paremmin lumikengät kannattelevat sinua pehmeänkin lumen päällä. Jos taas olet pienikokoinen ja kevyt, voit valita pienemmän ja kevyemmän mallin. Jos sinulla on lyhyet jalat, kiinnitä huomiota myös siihen, että lumikengät eivät ole liian leveät vaan että niillä pystyy kävelemään jalat luonnollisen etäisyyden päässä toisistaan.

Lumikenkien valintaan vaikuttaa se, miten ja missä aiot niillä liikkua

Onko tarkoituksena juosta ja treenata korkealla intensiteetillä vai harrastaa rauhallista kävelyä luonnossa. Jos aikomuksena on liikkua vauhdikkaasti tai jopa juosta, kannattaa valita mahdollisimman kevyt kenkä, jossa on tukeva ja säädettävä side ja rullaava muotoilu.

Jos liikut mäkisessä maastossa, lumikenkien pito-ominaisuuden korostuvat. Erityisesti jäisellä alustalla liikuttaessa on tärkeää, että lumikenkien pohjissa on riittävät jääpiikit. Rautaiset piikit porautuvat kovaankin alustaan ja mahdollistavat turvallisen liikkumisen kaltevalla alustalla. Useista malleista löytyvä kantapääkorotus lisää lumikenkien käyttömukavuutta ylämäissä.

Lumikengillä juokseminen on hyvä kuntoilulaji, jolla sykkeen saan nousemaan nopeasti. Avuksi voi ottaa sauvat, joilla treeniin saa extratehoja. Sauvat toimivat myös tukena epätasaisessa maastossa. Sauvoja valitessa kannattaa tarkistaa, että niissä on reippaan kokoinen sompa, jotta sauva ei hulahda syvälle lumeen. Syvässä lumessa liikuttaessa lumikenkien kaveriksi voi olla hyvä hankkia myös vedenpitävät säärystimet, jotka estävät lumen ja kosteuden pääsyn kengän sisään.

Varmista lumikengän yhteensopivuus jalkineesi kanssa

Lumikengät kiinnitetään useimmiten tavallisiin ulkoilukenkiin, joiden on hyvä olla lämpimät ja tukevat. Parhaiten toimii malli, jossa on vähintään jonkin verran nilkkaa suojaavaa vartta. Monet vaelluskengät sopivat tähän hyvin käytettäväksi lumikenkien kanssa. Varmista kuitenkin ennen ostoa, että lumikenkien side on yhteensopiva juuri sinun kenkiesi kanssa. Mikäli mahdollista, asia kannattaa varmistaa sovittamalla. Useimmissa siteissä on kuitenkin hyvin säätövaraa, joten normaalin kengän mahtuminen siteeseen ei pitäisi muodostua ongelmaksi. Tärkeää on myös se, että siteen saa kiristettyä tarpeeksi tiukalle, niin että kenkä ei kävellessä hölsky

Tutustu valmistajan tarjoamiin tuotetietoihin

Ennen lumikenkien ostamista, tutustu aina valmistajan antamiin tuotetietoihin ja käyttöohjeisiin. Tuotteen mukana olevista tuotetiedoista saat parhaan tiedon siitä minkä kokoiselle ja mihin käyttötarkoitukseen kukin malli parhaiten sopii