Juoksuvaatteen valinnassa on tärkeintä ottaa sääolosuhteet huomioon. Korkealaatuisten teknisten materiaalien ja kerrospukeutumisen avulla voi säädellä pukeutumistaan säähän ja lenkin tempoon sopivaksi. Materiaalien kirjo tämän lajin vaatetuksessa on laaja. Tekstiilit vaihtelevat hengittävistä ja kosteutta siirtävistä teknisistä materiaaleista aina paksumpiin ja lämpimämpiin materiaaleihin. Puuvillaa ei suositella, sillä se imee kosteuden itseensä ja tuntuu pitkään kosteana ja märkänä. Juoksuvaatteeksi suositellaankin hyvin hengittäviä teknisiä materiaaleja.

Oikeaoppinen kerrospukeutuminen pitää juoksijan lämpimänä säällä kuin säällä. Eri kerrosten väliin jäävä ilma eristää kylmän ulkopuolelle. Alimmaksi kerrokseksi sopii parhaiten tekninen urheilukerrasto/juoksuvaate, joka siirtää kosteuden pois iholta.

Juoksuvaatteen välikerroksen on myös tärkeää olla hengittävää materiaalia, jotta kosteus siirtyy edelleen uloimpaan vaatekerrokseen. Kylmemmällä säällä esimerkiksi ohut fleece eristää lämpöä.

Juoksuvaatteissa uloimman vaatekerroksen materiaalissa tärkeätä on hengittävyys ja tuulenpitävyys. Kylmällä säällä päällysvaatteen tulee olla tarpeeksi lämmin ja tuulenpitävä. Esimerkiksi joustava ja tuulta sekä vettä hylkivä softshell on hyvä valinta kuorivaatteeksi kylmemmälle säälle. Hiihtotakki tai –housut sopivat myös talvijuoksuun. Juoksulenkille vedenpitävällä kalvolla varustettu kuoritakki ei ole hyvä valinta, koska vedenpitävä kalvo ei välttämättä hengitä riittävästi.

Myös asusteissa kannattaa kiinnittää huomiota niiden hengittävyyteen, sekä tarpeen vaatiessa tuulenpitävyyteen. Juoksusukat, tekniset pipot ja hanskat lämmittävät ja vievät kosteutta pois iholta. Hengittävät urheiluliivit antavat tukea juostessa. Juoksutrikoita ja yläosia on myös saatavana tukea antavina kompressiovaatteina. Heijastimet vaatteissa lisäävät turvallisuutta pimeällä säällä.

Pukeutuminen juoksulenkille on hyvin yksilöllistä. Toiselle riittää vähempi, kun toinen taas palelee helpommin. Kokeilemalla selviää miten on hyvä pukeutua. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että lenkille lähtiessä tulisi olla hieman viileä.

Tuotteen hintaan vaikuttavat tuotteen materiaalit. Esimerkiksi tuulenpitävät kalvot, sisältä harjatut lämpimät, sekä heijastavat materiaalit. Hintaan vaikuttaa myös kaikki yksityiskohdat. Esimerkiksi saumat/saumattomuus, heijastimet, taskut ja ventilaatiot eli hengitysaukot.

Lue myös: