Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Urheiluvaatteiden hoito ja pesu

Urheiluvaatteiden hoito ja pesu

Urheiluvaatteita on erilaisia eri lajeihin soveltuvin ominaisuuksin. Urheiluvaatteissa yhdistyvät toiminnalliset materiaalit ja ergonominen muotoilu, kehon lämpötilan hallinta, käyttömukavuus ja vapaa liikkuvuus. Tekniset urheiluvaatteet ovat toiminnallisia ja miellyttävän tuntuisia. Tekniset vaatteet pitävät olosi keskittyneenä ja ihosi kuivana koko harjoituksen ajan, olipa lajina ulkoilu, kuntosaliharjoittelu, juoksu tai mikä vaan sinua kiinnostava laji.

Sopivat treeni-, juoksu-, ja ulkoiluvaatteet sekä aluskerrastot löydät eri lajeihin verkkokaupastamme tai myymälöistämme.

Urheiluvaatteiden pesu

Urheiluvaatteiden käyttöikä ja ominaisuudet säilyvät pidempään, kun niitä pesee ja hoitaa niiden ohjeiden mukaan. Urheiluvaatteiden pesu tulisi suorittaa heti käytön jälkeen. Osa hajuista johtuu siitä, että bakteerit muhivat tekokuituisessa vaatteessa helposti. Jos teknisiä vaatteita ei pääse pesemään heti liikunnan jälkeen, ne tulisi ainakin tuulettaa. Jos työpäivän aikana säilytät urheiluvaatteita treenilaukussa, niin laukkuun voi ostaa hajupussin. Likaisia urheiluvaatteita ei tulisi säilyttää tiiviissä muovipussissa tai pyykkikorissa, missä ilma ei pääse kiertämään.

Pese tekniset vaatteet erikseen ja lajittele urheiluvaatteet myös värien mukaan. Urheiluvaatteet pestään nurinpäin tarranauhat, vetoketjut ja nepparit suljettuina. Tekniset vaatteet tulee pestä kyseiselle tuotteelle suositellun pesumerkinnän mukaan, jotta vaatteen ominaisuudet säilyvät ja tuotteen käyttöikä pitenee. Pikapesuohjelmat eivät pese teknisiä vaatteita kunnoilla. Jos urheiluvaatteessa on paha haju, niin sen voi joskus pestä pesulapun ohjeistuksen vastaisesti reilusti korkeammassa lämpötilassa. Urheiluvaatteita ei kuitenkaan kannata jatkuvasti pestä suositeltua kuumemmassa pesuvedessä, koska teknisten vaatteiden sisältämä elastaani menettää napakkuutensa liian kuumassa lämpötilassa.

Käytä urheiluvaatteiden pesuun nestemäistä pyykinpesuainetta. Se pesee ja huuhtoutuu hyvin myös matalammissa pesulämpötiloissa. Tarkista myös, että pesuaine ei sisällä haalistavia valkaisuaineita. Huuhteluaine ei sovi kaikille kuiduille, kuten elastaanille tai teknisille kuiduille.

Kuten vaatteiden pesussa myös paras kuivaustapa riippuu vaatteen materiaalista. Puuvillakankaat voi laittaa suoraan kuivausrumpuun, mutta teknisten materiaalien tulisi antaa kuivua luonnollisesti. Tarkasta aina paras kuivaustapa vaatteiden hoito-ohjelapuista. Tekniset vaatteet suositellaan ripustettavaksi kuivumaan ilmavasti heti pesuohjelman päätyttyä.

Kalvolliset ulkoiluvaatteet

Kalvolliset kuorivaatteet pestään joko käsin tai koneessa pesuohjeiden mukaisesti. Kuorivaatteille voi käyttää myös niille tarkoitettua pesuainetta. Huuhteluaineen käyttöä ei suositelle kuorivaatteiden pesussa. Vaatteiden pesu kuluttaa pintakyllästettä, joten säännöllinen kyllästäminen on tarpeen. Kuorivaatteiden kyllästys pitää tuotteen vettähylkivänä ja vaatteen hengittävyys pysyy ennallaan. Lämpö aktivoi vaatteessa olevaa kyllästettä. Siksi tuotteen kuivaaminen pesun jälkeen esimerkiksi saunan matalassa jälkilämmössä tai muussa normaalia lämpimämmässä tilassa on hyväksi kalvollisen tuotteen toiminallisuudelle.

Merinovillaiset vaatteet

Merinovillaisissa vaatteissa suositellaan pesua niin vähän kuin suinkin on mahdollista, sillä merinovilla on itsessään antibakteerinen materiaali, joka puhdistaa itse itsensä.

  • Tärkein huolto on tuuletus! Mitä harvemmin peset, sen parempi
  • Pestään villanpesuohjelmalla tai käsin
  • Käytetään matalaa lämpötilaa max 30 astetta ja nurin käännettynä
  • Ei huuhteluainetta
  • Ei rumpukuivausta
  • Merinovillaista alusvaatetta ei saa laittaa säilytykseen kosteana, vaan vaatteen tulee olla täysin kuiva.