Valitse helposti paras vaelluskenkä

Vaelluksella kengät ovat yksi tärkeimmistä asioista, jotka edesauttavat onnistuneen kokemuksen saamista. Vaelluskenkien viidakosta voi kuitenkin tuntua hankalalta valita itselle parhain vaihtoehto. Mitä ominaisuuksia valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Lue artikkelimme ja helpota itsellesi parhaan vaelluskengän valintaa.

Vaelluskenkä käyttötarkoituksen mukaan

Haetko itsellesi kenkää lähinnä reippailuun lähimaastossa vai oletko lähdössä vaeltamaan rinkan kanssa tunturiin pariksi viikoksi? Käyttötarkoituksella on merkitystä vaelluskenkää valitessa. Mieti sitä, miten useimmiten tulet käyttämään niitä. Jos tarkoitus on lähinnä käydä päiväretkillä sään suosiessa helpohkossa maastossa, vähemmän tukeva ja ominaisuuksiltaan enemmän esimerkiksi polkujuoksukengän tyyppinen kenkä voi olla paras valinta. Jos taas haet kenkää retkeilyyn missä tahansa olosuhteissa, on otettava enemmän huomioon kengän suojaavuus maastolta ja sääolosuhteilta sekä sen antama tuki.

Helppoon maastoon kevyen kantamuksen kanssa jalassa voi olla kevyempi ja pehmeämpi jalkine, jolloin askelluksesta tulee vaivatonta ja tuntuma on kevyt. Mutta jos vaelletaan hankalammassa maastossa, jossa ylitetään kivikoita tai juurakoita, ja painoa on selässä enemmän, vaelluskengän on hyvä olla nilkasta tukevampaa mallia sekä pohjastaan jäykempi, jotta askel pysyy turvallisempana ja vakaampana.

Varmista oikea koko

Jalkamme ovat yksilöllisiä, eikä kenelläkään muulla ole tismalleen samanlaista jalkaa, joten pelkästään kavereiden suosituksiin tai vaelluskenkätestien voittajiin ei voi turvautua, vaan täytyy valita nimenomaan omaan jalkaan parhaiten sopiva malli. Sen vuoksi on hyvä kiinnittää huomiota kengän tuotekuvauksessa ilmoitettuihin mittoihin ja tietoihin lestistä. Miesten vaelluskengät ja naisten vaelluskengät eroavat lesteiltään hieman toisistaan.

Mieti, kuinka leveä jalkasi on ja kuinka korkea on jalkapöytäsi, millainen kantapääsi muoto on ja onko jalassasi jotain, mikä on otettava huomioon, kuten vaivaisenluu tai herkästi sisäänpäin kasvavat varpaankynnet. Kaikki tämä vaikuttaa siihen, millainen vaelluskenkä sinun kannattaa valita. Monelle leveämpi lestinen kenkä on miellyttävämpi, koska silloin varpaat eivät puristu liikaa yhteen eikä jalkaterään tule paineen tunnetta.

On tärkeää, että vaelluskenkä istuu hyvin. Kenkään tulisi myös mahtua paksumpi sukka tai kahdet sukat, jos käyttää vaeltajien suosimaan tapaan sekä alussukkia että päällyssukkia. Varpaat eivät saa osua kengän kärkeen (edes alamäkeä askeltaessa) ja onkin hyvä, jos kärkeen jää noin 10–15 mm tyhjää tilaa. Eli yleensä tavallisesti käyttämääsi kokoa yhden koon isommat kengät ovat passelit. Muista, että oikea koko ehkäisee rakkoja ja hiertymistä sekä kynsien vahingoittumista. Oikeankokoinen kenkä on siis paras vaelluskenkä!

Suojaa sateelta ja tukea jalalle

Vaelluskengissä on erimittaisia varsia. Varsi voi olla matalavartinen, keskikorkeavartinen tai korkeavartinen. Jos koet, ettet tarvitse niin paljon tukea nilkallesi ja liikut helpommassa maastossa, matalavartiset ovat hyvät vaelluskengät sinulle. Mitä korkeampi varsi, sitä paremman tuen se antaa nilkalle sekä suojaa samalla jalkaa kiviltä, oksilta, käärmeiltä ja hyönteisiltä. Korkeammasta varresta voi olla hyötyä myös liikuttaessa kosteissa olosuhteissa, kuten suolla, lammikoissa tai purojen ylityksissä.

Useimmat vaelluskengät ovat vedenpitäviä, jolloin niissä voi olla esimerkiksi tunnettu GORE-TEX-kalvo tai DrymaxX-kalvo, joka pitää jalat kuivina joka säällä. Vedenpitävät vaelluskengät ovatkin paras valinta siinä mielessä, että niitä käyttämällä on aina valmiina sään vaihteluihin, jotka voivat kohdata ketä tahansa retkeilijää. Kalvollisissa kengissä on kuitenkin hyvä kosteudensiirto ja hengittävyys, joten varpaat pysyvät kuivina ja olo mukavana pidemmälläkin vaelluksella.

Pitävä pohja pitää pystyssä

Vaelluskenkien ulkopohja on yleensä voimakkaasti kuvioitu ja valmistettu kumiseoksesta. Tämä takaa hyvän pidon epätasaisessa ja kosteassa maastossa. Kumiseospinta tarttuu hyvin kosteisiin juurakoihin, kiviin ja muihin epätasaisuuksiin ja antaa vakautta joka askeleelle. Tunnetuimpia ulkopohjia on italialainen Vibram, jota löytyy meiltä esimerkiksi Haltin ja Merrellin vaelluskengistä. Useimmissa vaelluskengissä on myös vahvikkeet kärjessä ja/tai kantapäässä, jotka lisäävät kenkien kulutuskestävyyttä ja suojakykyä.

Ulkopohjan lisäksi hyvien vaelluskenkien muotoilussa on kiinnitetty huomiota ergonomisiin pohjallisiin sekä tukeviin välipohjiin ja muihin istuvuutta parantaviin teknologioihin. Esimerkiksi Salomonin vaelluskengissä on lisäksi Sensifit-rakenne, joka antaa kengälle todella miellyttävän sukkamaisen istuvuuden, jolloin kenkä istuu napakasti jalan ympärille.

Parhaan vaelluskengän löydät tutustumalla eri vaihtoehtoihin ja kiinnittämällä huomiota jalkasi rakenteeseen, oikeaan kokoon, kengän käyttötarpeeseesi ja siihen, millaisia ominaisuuksia itse eniten hyvässä vaelluskengässä arvostat. Tyylistäkään ei tarvitse tinkiä, sillä hyvännäköisiä vaihtoehtoja löytyy joka makuun!