Valitse paras aluskerrasto itsellesi

Aluskerraston tarkoitus on pitää sinut lämpimänä ja kuivana. Talveksi se on suorastaan pakollinen vaatekaapin perustuote. Mitä ominaisuuksia kannattaa ottaa huomioon aluskerrastoa valitessa? Se selviää lukemalla tämän artikkelin.

Materiaalivalinnalla on väliä

Kun on aluskerraston ostoaikeissa, tärkeintä on ensinnäkin keskittyä siihen, mistä materiaalista aluskerrasto on valmistettu. Eri materiaalit vaikuttavat kerraston ominaisuuksiin eri tavalla. Materiaalivalinnalla voi olla suurta merkitystä paitsi mukavuuteesi myös liikuntasuorituksesi suoritustasoon. Aluskerraston valintaan kannattaa siis käyttää hieman aikaa ja selvittää, mikä sopii itselle parhaiten. Paras vaihtoehto onkin usein se, että omistaa kaksi erilaista aluskerrastoa, jotta voi valita sopivamman riippuen siitä, mitä tekee. Niistä yksi voi olla tarkoitettu intensiiviseen harjoitteluun ja toinen matalatehoisempaan liikkumiseen.

Aluskerrastot on valmistettu joko kokonaan synteettisestä materiaalista, kokonaan villasta tai näiden kahden sekoitteesta. Ne reagoivat eri tavalla erilaiseen liikkumiseen ja lämpöolosuhteisiin. Synteettinen materiaali toimii kaikkein parhaiten intensiivisissä suorituksissa, sillä se kuljettaa tehokkaasti kosteutta pois iholta ja säätelee kehon lämpötilaa. Jos taas tarvitset enemmän lämpöä, koska intensiteetti on matala tai lämpötila on alhainen, villa on silloin oikea valinta. Villan ja synteettisen materiaalin sekoituksesta valmistetut kerrastot tarjoavat kummankin materiaalin etuja yhdessä ja samassa paketissa: villa lämmittää ja synteettinen siirtää kosteutta. Kun tiedät, mitä aiot tehdä ja missä säässä, parhaan aluskerraston valinta on helppoa.

Synteettinen säätelee ja siirtää

Jos harrastat hiihtoa, juoksua, pyöräilyä tai muuta intensiivistä lajia, synteettistä materiaalista tehty aluskerrasto on usein paras vaihtoehto. Synteettinen materiaali on yleensä polyamidia, polyesteriä tai polypropyleeniä, ja se on erittäin kestävää. Lisäksi ne siirtävät hyvin hikeä pois iholta ja ovat nopeita kuivumaan.

Synteettiset aluskerrastot säilyttävät myös muotonsa hyvin, joten ne istuvat mukavan napakasti päälle pitkän aikaa, eivätkä löysty tai veny käytön myötä. Synteettinen materiaali on helppoa pestä ja se kuivuu nopeasti pesun jälkeen. Sitä on kuitenkin pestävä useammin kuin villaa, koska hiki tarttuu synteettiseen materiaaliin eri tavalla kuin luonnonmateriaaliin. Lisäksi materiaali on kevyttä, joten jos painolla on väliä pakatessa vaellukselle tai muulle matkalle, synteettiset kerrastot pitävät kokonaispainon matalampana.

Synteettisen kerraston tehtävänä on viilentää, ja kylmällä ilmalla ne eivät lämmitä, joten kerrospukeutumisella on varmistettava riittävä lämpö, jos niitä käyttää kovin kylmänä päivänä. Synteettisiä kerrastoja löytyy esimerkiksi Rukalta.

Villa lämmittää ja eristää

Villainen kerrasto on paras aluskerrasto kylmään säähän pitämään keho lämpimänä, sillä se eristää tehokkaasti. Se on erinomainen vaihtoehto matalatehoiseen kävelyyn, vaellukseen tai lasketteluun, jossa intensiteettitaso vaihtelee jatkuvasti. Villa on luonnonmateriaali ja oikein hoidettuna pitkäikäinen. Sen parhaimpia puolia on sen antibakteerisuus, joka saa aikaan sen, että villa ehkäisee hienhajua, eikä villaisia aluskerrastoja tarvitse pestä juuri koskaan, vaan useimmiten pelkkä tuuletus riittää. Mahtava ominaisuus esimerkiksi vaellukselle tai lomamatkalle!

Villan eri laaduista juuri merinovillasta on kuitenkin tullut niin suosittua, että monen mielestä paras aluskerrasto on merinovillakerrasto. Monet käyttävät sitä vuoden ympäri, sillä se paitsi lämmittää viileässä myös viilentää kuumassa. Kerrastojen lisäksi muissakin alusasuissa jotkut pitävät parhaana merinovilla-alusasuja niiden pehmeän tuntuman ja kaksivaikutteisen lämmönsäätelyn ansiosta. Merinovillaisia aluskerrastoja löytyy muun muassa North Outdoorilta.

Villa pystyy myös imemään paljon kosteutta itseensä, eikä sen vuoksi tunnu helposti märältä. Toisaalta tultuaan tarpeeksi märäksi se kuivuu huomattavasti hitaammin kuin synteettinen materiaali. Villa on myös materiaalina painavampaa kuin synteettinen.

Paras aluskerrasto on istuva ja toimiva

Halutessasi parhaimmat puolet molemmista maailmoista voit valita villasekoitemateriaalista tehdyn aluskerraston. Merinovilla tuo ihanaa pehmeyttä ja synteettinen materiaali hengittävyyttä. Esimerkiksi Haltilla on saatavilla villasekoitekerrastoja.

Parhaan aluskerraston valinnassa voit kiinnittää huomiota myös materiaalin paksuuteen. Esimerkiksi oikein kovan intensiteettitason liikunnassa erittäin ohut synteettinen kerrasto on hyvä valinta, jotta et koe oloasi liian kuumaksi. Talven kylmemmillä pakkasilla taas mahdollisimman paksu villakerrasto on paikallaan.

Aluskerraston tulee tietysti myös istua hyvin vartalonmyötäisesti, jotta se tuntuu mukavalta päällä ja pystyy toimimaan kuten sen kuuluu. Vartalonmyötäisyys edesauttaa siinä, että materiaali pystyy siirtämään helpommin kosteutta pois iholta ja ylläpitämään tasaista lämpötilaa.

Muista, että pärjäät parhaiten, kun sinulla on vähintään kaksi erilaista aluskerrastoa kaapissasi käytettävissä!