Valintaopas

Näin valitset makuualustan

Ihan yhtä tärkeää kuin on hankkia itselle sopiva makuupussi, on hankkia myös sopiva makuualusta. Makuualustat jaetaan kahteen pääryhmään: ilma-alustat ja solumuovialustat.

Ilma-alustan etuna on sen pehmeys. Ilma on myös hyvä lämmöneriste joten maasta hohtava kylmyys pysyy paremmin loitolla. Ilma-alustoja on hyvin eripaksuisia ja n.s. itsetäyttyviä että integroidulla pumpulla olevia.  Osa on puhallettavia. Ilma-alustojen paksuus vaihtelee noin kolmesta sentistä lähes 10 sentin paksuisiin. Vaikka ilma-alusta onkin käytössä mukavin vaihtoehto, sen heikkous on että jos siihen tulee reikä kesken reissun, niin sillä ei enää tee yhtään mitään. Riski on oleellinen esim. leirinuotion tai muun tulipisteen ollessa lähellä sillä pienikin kipinä voi tehdä alustaan reiän ja se tyhjenee. Osassa alustoja tuleekin mukana pieni paikkasarja. Laadukkaammat Ilma-alustat pakkaantuvat hyvin ja kevyimmillään ne painavat alle 500grammaa ja vievät rinkasta vain noin litran verran tilaa. Osassa ilma-alustoja on sisällä myös solumuovia mikä edelleen parantaa lämmöneristävyyttä ja käyttömukavuutta.

 

Solumuovi-alustan etuna – edullisen hinnan lisäksi- on sen käyttövarmuus ja keveys. Sen hinta-painosuhde on erinomainen. Solumuovi ei voi vahingoittua kesken reissun. Hieman revenneenäkin se hoitaa tehtävänsä. Solumuovialustat ovat kevyitä, ne painavat noin 300 gramman molemmin puolin riippuen alustan materiaaliseoksesta, leveydestä, pituudesta ja paksuudesta. Solumuovialusta pakkaantuu heikosti ja vievätkin rinkasta melko paljon tilaa. Joskus on tarpeen jopa ottaa kaksi alustaa mukaan jotta lämmöneristys nukkuessa olisi riittävä. Solumuovialustojen paksuudet vaihtelevat noin 6 millimetristä parin sentin paksuisiin. Alle 1,0 cm paksuisia ei voi suositella valitsemaan sillä niiden lämmöneristävyys on melkein kaikissa olosuhteissa liian heikko ja ne tuntuvat erittäin kovilta maata vasten.

Ilma-alustan koko tulee valita niin että se ulottuu koko nukkujan pituuden yli ja on niin leveä että hartiat ja käsivarret lepäävät mukavasti sen päällä. Jos tarvitaan lisälämmöneristystä, niin hyvä keino on levittää alustan alle pelastuslakana tai muu folio.