Valintaopas

Näin valitset makuupussin

  • Makuupussi tulee valita lämpötilan mukaan. Monipuolisin valinta on keväästä syksyyn toimiva kolmen vuodenajan makuupussi, muut vaihtoehdot ovat kevät/kesä- ja talvipussi.
  • Makuupussit ovat eri kokoisia, joten valitse omaan pituuteesi sopiva pussi. Makuupussin jalkopäähän ei saisi jäädä liikaa tilaa, koska silloin vartalon tuottama lämpö ei tahdo riittää makuupussin sisätilan lämmittämiseen. Tämän vuoksi naisille on paremmista malleista omat koot.
  • Yleisin ja edullisin materiaali on keinokuitu, kuten Tecloft tai Hollofil. Kaikkein laadukkain vaihtoehto on untuva, joka pakkaantuu paremmin ja sen eristävyys suhteessa tilavuuteensa on parempi keinokuituun nähden. Untuvan ainoa heikkous on, että se menettää kastuessaan eristävyytensä ja kuivuu melko hitaasti.
  • Allergikon tulee ensisijaisesti valita keinokuituinen pussi.  
  • Makuupussien käyttölämpötilat ilmoitetaan EN 13537 -standardin mukaan. Arvot ovat viitteellisiä, joten kannattaa aina valita mieluummin hieman liian järeä makuupussi kuin liian ohut.
  • Lasten makuupussiin ei saa varata liikaa kasvuvaraa, sillä liian suuressa pussissa lapsen lämmöntuotto ei riitä makuupussin sisätilan lämmittämiseen. Makuupussia voidaan kuitenkin tarvittaessa lyhentää vaikka narulla solmimalla.

MAKUUPUSSIEN LÄMPÖTILA-ARVOT 

Comfort / Limit / Extreme

  • Huomaa, että lasten makuupusseissa ei lämpötila-arvoja yleensä ilmoiteta, sillä lapsen lämmöntuotto on vielä kehitysasteella ja vaihtelee yksilöittäin valtavasti. Mikäli lapselle valitaan makuupussi lämpöarvojen mukaan, on suositeltavaa tarkastella Comfort -arvoa.

Comfort -arvo kertoo lämpötilan, jossa nukkuu koko yön mukavasti selällään maaten tuntematta kylmyyttä unta häiritsevästi. Naisten kannattaa valita makuupussinsa Comfort arvon mukaan.

Limit -arvo ilmaisee lämpötilan, jossa voi nukkua melko mukavasti. Yleensä nukkuja kuitenkin kääntyilee jo yön aikana useita kertoja limit- lämpötilassa. Limit arvo toimii hyvänä ohjenuorana miehille, joskin yksilölliset erot ovat suuria.

Extreme -arvo ilmoittaa lämpötilan, jossa makuupussi suojaa vielä jotenkin hypotermialta. Huomaa, että myös Extreme -arvo on viitteellinen, joten makuupussia valitessa mieti omaa kylmänkestokykyäsi!