Jalkapallokenkien valinta – vinkit oikeanlaisten löytämiseen

Jalkapallossa käytettävä kenkätyyppi riippuu alustasta, jolla lajia harrastetaan – näitä ovat tekonurmi, luonnonnurmi tai liikuntasalin lattia. Kun edessä on oikeanlaisten jalkapallokenkien valinta, seuraavien vinkkiemme avulla löydät futiskentälle parhaiten tarpeisiisi sopivat kengät.

Jalkapallokenkien valinnassa huomioitavia seikkoja

Kun etsinnässä ovat omiin käyttötarpeisiin parhaat nappikset, on jalkapallokenkien valintaan syytä hieman perehtyä. Käyttötarkoituksen mukaan valituilla kengillä pelaamisesta saa kaiken irti, minkä lisäksi voidaan välttyä turhilta nilkka- ja polvivaivoilta. Valitsemalla  oikeanlaiset, pelialustalle sopivat kengät sekä vältyt turhilta jalkavammoilta että varmistut kenkien pidemmästä käyttöiästä. Käyttötarkoituksen ohella toinen tärkeä valintakriteeri jalkapallokengissä on niiden hyvä istuvuus. Kengän kokoa valitessa on tärkeää varmistaa, että jalkapallosukat mahtuvat kenkiin. Kenkien istuvuutta voi myös parantaa pohjallisilla. Kokovalinnassa on myös syytä muistaa, että jalkapallokengän tulee istua jalkaan napakasti siten, ettei kengän kärkeen jää turhaa tilaa. Mikäli jalkapöytä on normaalia leveämpi, ovat leveälestiset jalkapallokengät optimaalisin valinta.

Kolmas valintakriteeri on materiaali. Jalkapallokenkiä tehdään sekä nahasta että erilaisista synteettisistä materiaaleista. Nahkaisen jalkapallokengän tarjoama etu on sen jalkaan istuvuus – pehmeästä luonnonmateriaalista valmistettu kenkä muotoutuu käytössä täydellisesti oman jalan muotoon. Nahkaisiin jalkapallokenkiin kannattaa valita hieman tiukempi istuvuus nahan venyessä enemmän käytössä synteettisiin materiaaleihin verrattuna. Nahkakenkiä on myös tärkeä muistaa rasvata säännöllisesti käyttöiän maksimoimiseksi ja suojata ne kosteussuihkeella ennen käyttöönottoa. Synteettisistä materiaaleista valmistetut jalkapallokengät puolestaan erottuvat edukseen painoltaan kevyemmällä materiaalillaan sekä kenkien paremmalla kestävyydellä etenkin tekonurmella pelatessa. Tämän päivän synteettiset futiskengät muotoutuvat nekin hyvin jalan muotoon, sillä niiden materiaalien kehitys on kokenut huomattavan harppauksen.  

Edellä mainittujen valintakriteerien lisäksi jalkapallokengät voi myös valita oman pelipaikan mukaan. Hyökkääjille sopivat parhaiten kenkämallit, joiden pinta- ja pohjamateriaalit ovat kevyempiä, kun taas puolustajille on hyötyä tukevammilla kantaosilla ja kestävämmällä pintamateriaalilla varustetuista kengistä. Seuraavaksi opastamme, minkälaiset kengät soveltuvat parhaiten tekonurmelle ja hiekalle sekä luonnonnurmelle, ja mitkä kenkämallit puolestaan ovat optimaalinen valinta sisäpeleihin.

Jalkapallokengät tekonurmelle

Tekonurmelle sopivien jalkapallokenkien valintaa tehdessä on syytä huomioida, että erityisesti tekonurmikäyttöön suunnitellut kengät tarjoavat parhaimman pidon keinotekoisille alustoille. Kun kyseessä ovat tekonurmikengät, suosituimman nappulakategorian muodostavat AG-nappikset, jotka soveltuvat käyttöön tekonurmen lisäksi myös hiekkakentillä. AG-nappiksissa on luonnonnurmille suunniteltuihin kenkiin verrattuna hieman enemmän nappuloita, jotka ovat muotoilultaan matalampia. Matalammat nappulat varmistavat paremman pidon tekonurmella, jossa nappula ei pääse pureutumaan alustaan luonnonnurmen tavoin. Lisäksi nappuloiden matala muotoilu ehkäisee nilkka- ja polvivaivojen syntymistä. AG-nappisten ohella sopivat nappikset tekonurmelle ovat TF-jalkapallokengät eli turf-kengät tekonurmelle ja hiekalle sopimaan kehitettyinä malleina.

Jalkapallokengät luonnonnurmelle ja sisäpeleihin

Jalkapallokenkien valintaa luonnonnurmelle tehtäessä yleisin valinta ovat FG-nappikset. Pehmeällä luonnonnurmella parhaiten oikeuksiinsa pääsevien FG-jalkapallokenkien pohjissa on vähemmän nappuloita, jotka ovat muotoilultaan pidemmät. Koska pidemmät nappulat pureutuvat tiukasti nurmialustaan, tarjoavat FG-nappikset optimaalisen pidon luonnonnurmikentillä. FG-jalkapallokenkien nappulamuotoilu vaihtelee valmistajien ja kenkämallien mukaan, ja kengänpohjista voi löytyä esimerkiksi kolmion, ympyrän tai pitkulan muotoiset nappulat. Kenkiin valittavien nappuloiden muotoilu riippuu lähinnä omista käyttötottumuksesta ja -mieltymyksistä, mutta yleisesti voidaan sanoa, että hieman kovemmalle nurmikentälle ihanteellisimmat ovat muotoilultaan terävämmät nappulat.

Toisen erityisesti luonnonnurmelle sopivan nappiskategorian muodostavat Soft Ground- eli SG-jalkapallokengät, jotka toimivat ihanteellisimmin pehmeällä ja märällä nurmialustalla. Nappulaostoksilla ollessa on syytä huomioida, että jotkut jalkapallokengät on suunniteltu sopimaan käytettäviksi sekä teko- että luonnonnurmilla. Näitä ovat MG-nappikset sekä FG-/AG-pohjalla ja HG-pohjalla varustetut jalkapallokengät.

Sisäpeleihin, kuten futsaliin, sopiva valinta puolestaan ovat erilaiset indoor- eli IC-jalkapallokengät, tutummalta nimeltään futsalkengät. Futsalkenkien tasainen, nappulaton pohja valmistetaan hyvän pidon liikuntasalien lattiaan tarjoavasta pitävästä kumimateriaalista. Materiaalin etuna sen pitävyyden lisäksi on se, ettei se jätä jälkiä lattiaan. Futsalkenkien profiili on useimmiten matala, koska tällaisen muotoilun ansiosta jalka löytää helpommin tiensä pallon alle ja pallonhallinta pysyy optimaalisena.

Varustaudu futiskentille oikeaoppisesti

Kun jalkapallokenkien valinta on tehty, uusia kenkiä hankkiessa voit samalla ostaa itsellesi  sopivimman kokoisen jalkapallon sujuvien futistreenien varmistamiseksi. Säärisuojat puolestaan ovat jalkapallossa kaiken a ja o, sillä ne tarjoavat tehokkaan suojan iskuilta ja naarmuilta. Maalivahdin hanskat taas ovat ehdoton hankinta kaikille maalissa pelaavalle. Pelipaikastasi riippumatta laadukkailla jalkapallovaatteilla varustautumalla voit suunnata treeneihin mukavasti pukeutuneena.