Tiedätkö, kummalle puolelle heijastin laitetaan?

Heijastimen oikea paikka voi olla ratkaiseva siinä, näytkö tarpeeksi hyvin autoilijalle pimeään aikaan. Heijastin on halpa henkivakuutus, joten varmista, että tiedät, miten sitä tulee käyttää. Luettuasi artikkelimme osaat sijoittaa heijastimesi oikein ja turvata liikkumisesi hämärässä.

Noudata lakia ja näy liikenteessä

Kun syyshämärä saapuu, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden näkyvyys liikenteessä heikkenee merkittävästi, jos asianmukaisia heijastimia ei käytetä. Tummiin pukeutunut kulkija ilman heijastinta ei näy autoilijalle välttämättä ollenkaan, ja liikenneonnettomuuden riski on suuri. Autoilija erottaa heijastinta käyttävän peräti seitsemän kertaa kauempaa kuin henkilön, jolla ei ole heijastinta. Turhat riskit liikenteessä on helppo poistaa oikeanlaisella heijastimen käytöllä.

Heijastin on sitä paitsi pakollinen. Jalankulkijalla on lain mukaan velvollisuus käyttää heijastinta. Sen käyttämättömyydestä ei sakoteta, mutta riski, jolle sitä käyttämättä altistuu, on turhan suuri otettavaksi.

Heijastimen oikea paikka

Mihin heijastin sitten kuuluu sijoittaa, jotta se näkyisi mahdollisimman hyvin? Onko väliä kummalle puolelle heijastin laitetaan? Parhaimpana paikkana heijastimelle pidetään oikeaa puolta noin puolen metrin korkeudella. Koska jalankulkija kävelee tien vasemmalla puolella eli liikennettä vastaan, heijastin sijoittuu tällöin tien puolelle penkereen sijaan ja autoilijan on helpompi havaita se. Parhaimmin autoilijalle näkyvät vapaasti roikkuvat heijastimet, koska ne on mahdollista nähdä kaikista suunnista.

Heijastimia laitettaessa on olennaista huomioida se, että ne sijaitsevat siten, että lähestyvän autoilijan on helppo havaita jalankulkija, kävelipä hän tienreunassa tai ylitti tietä. Nykyisin monet liikkuvat kevyenliikenteenväylillä poissa autoilijoiden joukosta, mutta se ei tarkoita, etteikö heijastimia tarvittaisi. Heijastimia on oltava, vaikka kevyenliikenteenväylällä ei olekaan niin suurta merkitystä sillä, kummalla puolella heijastin on.

Erilaiset heijastimet ympäri kehoa parantavat näkyvyyttä

Tismalleen oikeaa heijastimen paikkaa vieläkin tärkeämpää on se, että niitä ylipäätään on. Ei kannata tyytyä vain yhteen heijastimeen, vaan heijastimia voi olla useampia. Perinteisten, vapaana roikkuvien heijastimien lisäksi on valittavana esimerkiksi erilaisia käden tai jalan ympärille laitettavia heijastinnauhoja. Erinomaisen näkyvyyden niin jalankulkijalle kuin pyöräilijälle antaa heijastinliivi. Heijastimia ei voi koskaan olla liikaa. Kun vaatteistasi löytyy heijastin niin oikealta kuin vasemmalta puolelta, sinun ei tarvitse koskaan miettiä, kummalle puolelle heijastin laitetaan.

Hyvin sijoitellut heijastimen paikat ulkovaatteisiin tekevät sinusta autoilijalle helpon havaittavan. Riippuva heijastin on suositeltavaa kiinnittää polven korkeudelle siten, että se pääsee heilumaan vapaasti. Joustavan stretch- tai jousiheijastimen voi laittaa ranteeseen tai kyynärvarteen. Jos laitat molempiin käsiin heijastinnauhat, autoilijan on helpompi hahmottaa sinut myös leveyssuunnassa. Heijastinnauhat voi kiepauttaa myös säärten ympärille, mikä lisää näkyvyyttä entisestään. Heijastimia voi laittaa vaatteiden lisäksi reppuun tai laukkuun.

Myös pyöräilijän on tärkeää näkyä

Pyöräilijän on jalankulkijan lailla varmistettava näkyvyytensä liikenteessä. Usein heijastinliivi on kätevyytensä ansiosta hyvä ratkaisu, koska siinä on paljon heijastinpintaa eikä se häiritse pyöräilyä. Silloin ei myöskään tarvitse pohtia, kummalle puolelle heijastin laitetaan, sillä liivi antaa näkyvyyden koko ylävartalon alueelle. Myös erilaiset heijastinnauhat on helppoja pujottaa käsiin tai jalkoihin liivin lisäksi. Usein myös pyöräilyvaatteissa on heijastavia elementtejä, mutta ota huomioon, että ne eivät pelkästään riitä näkyvyyden turvaamiseksi, vaan niitä tulee käyttää yhdessä heijastimien kanssa.

Pyöräilijän on lain mukaan käytettävä valoja pyörässään hämärän tai pimeän aikaan. Valkoisena palava etuvalo on pakollinen, ja takana tulee olla punainen takavalo. Lisäksi pyörässä tulee olla heijastimia: etu- taka- ja poljinheijastimet sekä heijastimet sivuilla tai vaihtoehtoisesti heijastavat renkaat.

Kiinnitä huomiota heijastimen laatuun

Heijastimen korkea laatu on tärkeää, jotta se tekee työnsä siten kuin kuuluukin. Myynnissä on myös paljon heijastavia asusteita, mutta niiden heijastavuus ei välttämättä ole asianmukaisen heijastimen tasolla. Niitä voi käyttää, mutta aina yhdessä asianmukaisten heijastimien kanssa. Ennen kuin ostat heijastimia, tarkista siis, että ne täyttävät tarvittavat vaatimukset. Kaikkien heijastimien tulee olla EN 17353:2020 -standardin mukaan hyväksyttyjä ja CE-merkinnällä varustettuja. Sama pätee heijastinliiveihin: niistä tulee myös löytyä edellä mainitut merkinnät.

Kun sinulla on käytössäsi asianmukaiset heijastimet ja osaat sijoittaa ne oikeaan paikkaan, voit kulkea hämärässä tai pimeässä turvallisin mielin. Älä siis turhaan mieti, kummalle puolelle heijastin laitetaan, vaan laita saman tien kummallekin puolelle!