Sivun kuvat ovat viitteellisiä

Pyöräilylasit talvikäyttöön sopivilla ominaisuuksilla

Pyöräilylasit talvikäyttöön sopivilla ominaisuuksilla

Pyöräilylasien tehtävänä on samanaikaisesti sekä suojata silmiä että parantaa mukavuutta koko pyöräilyn ajan. Kunnolliset pyöräilylasit tarjoavat silmille suojaa auringonvalolta samalla, kun hyönteiset eivät pääse lentämään silmiin. Maastossa pyöräillessä lasit lisäksi varmistavat tehokkaasti, että mahdollisesti renkaan alta yllättäen kasvoille kimpoilevat oksat ja lehdet sekä muu luonnonmateriaali eivät pääse vahingoittamaan herkkiä silmiä. Kunnolliset pyöräilylasit pystyvät tarjoamaan kaiken tämän lisäksi myös paremman havainnointikyvyn ylläpitämisen, minkä ansiosta muu liikenne ja mahdollisesti tielle tulevat esteet eivät jää huomaamatta haastavammissakaan olosuhteissa ja pyöräily pysyy siten huomattavasti turvallisempana.

Pyöräilylasit eivät ole suinkaan tarpeelliset ainoastaan aktiivi- tai kilpapyöräilyssä, vaan niiden tarjoamat hyödyt ovat yhtä lailla tervetulleita myös harraste- ja työmatkapyöräilyyn. Pyöräilylaseissa löytyy tänä päivänä runsaasti valinnanvaraa – niitä voi valita ensinnäkin lukuisilla eri linssityypeillä ja kehysten muotoiluilla omien käyttömieltymysten mukaan. Kesäkauden lisäksi on myös hyvä ottaa käyttöön pyöräilylasit talviaikaan pyöräillessä, sillä etenkin pidemmillä ajomatkoilla ne estävät silmiä saamasta kylmän ilman aiheuttamia vaurioita sekä suojaavat silmiä epämukavalta viimalta, joka saa helposti silmät vuotamaan.

Pyöräilylaseihin tervetulleita ominaisuuksia talvikäytössä

Kun etsinnässä ovat pyöräilylasit talvikäyttöön, lasien valinnassa huomiota kannattaa kiinnittää erityisesti muutamaan tiettyyn ominaisuuteen. Ilmojen kylmetessä pyöräilylasien linsseistä on ensinnäkin hyvä löytyä erilaisten pinnoitteiden aikaansaama huurtumista estävä käsittely, jonka tehtävänä on nimensä mukaisesti ehkäistä linssien huurtuminen ja sitä kautta säilyttää näkökenttä mahdollisimman esteettömänä. Huurtumattomat linssit ovat useissa malleissa samanaikaisesti myös naarmuuntumattomat, mikä on tietysti tervetullut etu pyöräilyyn kaikkina vuodenaikoina.

Toinen hyvä ominaisuus talvisin käytettävissä pyöräilylaseissa on irrotettava linssi, jonka voi kätevästi vaihtaa erilaisia suodatusluokkia omaaviin linsseihin. Pyöräilylaseihin on saatavilla esimerkiksi fotokromaattisia eli kirkkaassa päivänvalossa itsestään tummenevia malleja, jotka auttavat välttymään kirkkaan auringonvalon tai valkoisena hehkuvan lumen häikäisyltä. Täysin kirkkaat linssit puolestaan sopivat käyttöön talviaikaan iltahämärässä, pilvisissä sääolosuhteissa tai lumisateella pyöräillessä, jolloin linssiin halutaan saada mahdollisimman tarkka näkyvyys.

Muita lasivalinnassa huomioitavia seikkoja

Pyöräilylasit talvikäyttöön sopivina malleina voivat mallista riippuen sisältää myös monia muita ominaisuuksia, joita löytyy erilaisista lasimalleista. Täysi UV-suojaus on monesti tarpeen kevättalven auringonpaisteessa, kun kirkas auringonvalo heijastuu valkoisesta hangesta helposti silmiä häikäisten. Vettä hylkivistä hydrofobisista ominaisuuksista puolestaan on huomattavaa hyötyä alku- ja lopputalven räntäsateissa polkiessa. Pyöräilylasit paikallaan pitävä säädettävä nenätyyny on sekin tervetullut lisä laseihin myös talviaikaan, ja joissakin lasimalleissa sekä nenätyyny että lasien kehys ovat vieläpä säädettävissä parhaan mahdollisen käyttömukavuuden saavuttamiseksi. Nenätyynyn lisäksi myös kasvopehmuste on suunniteltu tarjoamaan pyöräilyyn maksimaalista mukavuutta.

Pyöräilylasiostoksilla on tietysti aina huomioitava myös lasien sopivuus suhteissa omiin kasvoihin. Huomattava osa lasimalleista on tänä päivänä unisex-malleja, jotka on suunniteltu istumaan parhaiten keskikokoisille kasvoille. Joitakin pyöräilylasien malleja on kuitenkin saatavilla myös pienempikokoisille tai kapeammille kasvoille erityisesti sopimaan suunniteltuina malleina. Tämä koskee myös talvikäyttöön sopivia lasimalleja.

Pyöräilylasit talvikäyttöön silmälaseja käyttävälle

Nykyisin markkinoilta löytyy runsaasti eri aktiviteetteihin sopivia urheilulaseja, jotka voi hankkia itselle sopivilla vahvuuksilla. Näin ollen optimaalisesta näkökyvystä ei tarvitse tinkiä myöskään pyöräillessä. Kunnolliset urheilulasit oikeilla vahvuuksilla varustettuna vähentävät häiriötekijöitä, minkä ansiosta myös suoritukset paranevat huomattavasti. Urheilulasit voidaan varustaa tavallisten silmälasien tavoin monenlaisilla linsseillä, kuten esimerkiksi moniteholinssillä. Myös silloin kun olet aikeissa hankkia pyöräilylasit talvikäyttöön, sinulla on mahdollisuus ostaa lasit, joihin saat hankittua linssin täsmälleen omalla vahvuudellasi.

Joihinkin pyöräilylaseihin on myös mahdollista hankkia lisävarusteena adapterit, joihin voi kiinnittää omien vahvuuksien mukaan valmistetun linssin. Adapterien käyttö mahdollistaa sen, ettei koko laseja tarvitse uusia kerralla, vaan sen sijaan linssiä voi käyttää eri kehyksissä. Vastaavasti omaan lempikehykseen voi myös luonnollisesti vaihtaa eri vahvuudella varustetun linssin näon muuttuessa. Adapterien hyödyntäminen on näppärä keino hankkia pyöräilylasit vahvuuksilla.

Varustaudu talvipyöräilyyn oikeanlaisella varustuksella

Kun olet löytänyt oman talvipyöräilysi kriteerejä parhaiten vastaavat pyöräilylasit, saamalla kannattaa laittaa kuntoon myös muu pyöräilyssä käytettävä varustus, jotta olet mahdollisimman valmiina talvisille pyöräreiteille. Ajolasien lisäksi onkin hyvä tarkistaa, että myös muut pyöräilyvarusteet ovat ajan tasalla. Talvipyöräilyssä ehdottoman tärkeää on myös pukeutua riittävän lämpimästi, jotta ajokokemukset pysyvät miellyttävinä, eikä kylmyys pääse häätämään sisätiloihin kesken pyörälenkin. Tästä syystä myös pyöräilyvaatteiden on tärkeää olla talvikäyttöön sopivia.