Vaatteilla on väliä talvipyöräilyssä

Talven ei tarvitse olla este pyöräilylle, vaan tästä mahtavasta liikuntamuodosta voi nauttia vuoden ympäri oikeanlaisen pukeutumisen avulla. Talvi voi kestää maassamme pitkään, ja olisikin sääli, jos joutuisit kieltäytymään lempiharrasteestasi pelkkien säävaihteluiden ja kylmyyden vuoksi useamman kuukauden ajan. Kun valmistaudut huolella suomalaisen talven tarjoamiin sääolosuhteisiin, pyöräily tuntuu yhtä mukavalta puuhalta kuin lämpimänä kesäpäivänäkin. Pyöräilyvaatteita valitessa huomiota kannattaa kiinnittää erilaisiin materiaalivalintoihin ja teknisiin ominaisuuksiin, jotta ne palvelisivat parhaimmalla mahdollisella tavalla talvipyöräilijää. Kokoamalla kunnollisen perusvaatteiden vaatekaapin monet vaatteista ovat käyttökelpoisia ympäri vuoden, ja ne sopivat käytettäväksi kerrospukeutumiseen talvella. Teknisiä pyöräilyvaatteita on tietenkin myös käyttää muissa lajeissa ja liikkumisessa.

Valmistaudu vaihtelevaan säähän kerrospukeutumisella

Valitessasi vaatteita talvipyöräilyyn on hyvä muistaa, että talvemme ei ole pelkkää auringonpaistetta pikkupakkasessa, vaan erilaiset sääolosuhteet räntäsateesta vesikeleihin ja jäätiköiksi muuttuneisiin teihin ovat ihan yhtä mahdollisia. Kylmyys, lumisuus ja märkyys asettavat haasteita talvipyöräilijälle, mutta säässä kuin säässä voi nauttia raittiista ilmasta, terveellisestä kuntoilusta ja itsensä voittamisesta, kun on pukeutunut lenkille oikein.

Pyöräily on tehokasta liikuntaa, jossa tulee helposti hiki, ja siksi onkin ensiarvoisen tärkeää valita vaatteita, joissa on hyvä kosteudensiirtokyky ja hengittävyys. Mitä kylmempää on, sitä tärkeämpää on, että vaatteet siirtävät kosteuden pois iholta, jotta olo tuntuu kuivalta ja lämpimältä. Talvipyöräilyn onnistumisen salaisuus piileekin fiksussa kerrospukeutumisessa.

Lämmintä ja hengittävää alle – vedenpitävää päälle

Säätilan vaihteluihin ja lämmön sekä kylmyyden tunteisiin on helpompaa reagoida, jos päällä on useita ohuita kerroksia. Silloin on näppärä keventää tai lisätä vaatetusta tarvittaessa. Vaikka päällä olisi useampi kerros vaatetta, liikkumavapaudesta ei tarvitse tinkiä, sillä pyöräilyvaatteissa on otettu huomioon joustavuus ja kehon liikeradat ajon aikana, joten talvipyöräilyyn sopivissa vaatteissa ajotuntuma on yhtä hyvä kuin kevyemmissäkin.

Hyvillä alusasuilla on ratkaiseva merkitys, jotta olo pysyy kuivana ja miellyttävänä. Ihoa vasten kannattaa pukea joko tekninen keinokuidusta tai merinovillasta valmistettu aluskerrasto. Alusasun on tarkoitus siirtää hiki pois iholta pitäen olon kuivana ja säädellä lämpöä sopivaksi eli viilentää, kun on liian lämmin, ja lämmittää, kun on kylmä. Merinovillaisissa alusasuissa erityispiirteenä on antibakteerisuus, mikä tarkoittaa sitä, ettei vaatteita tarvitse pestä joka käyttökerran jälkeen, vaan pelkkä tuuletus riittää jo pitkälle.

Aluspaidan päälle voi laittaa teknisen pyöräilypaidan, joita on saatavilla lyhyt- ja pitkähihaisina. Pitkät hihat puoltavat talvikäyttöä, sillä ne varmistavat, etteivät ranteet jää paljaaksi. Lisäksi pyöräilypaitojen leikkauksessa suositaan mallia, joka tarjoaa pidennetyn selkäosan, jotta pyöräillessä paita ei vahingossakaan nouse liian korkealle ja altista selkää kylmälle. Paidat ovat pyöräilijän perusvaatteita, jotka soveltuvat mainiosti käytettäväksi ympäri vuoden. Kun puet  paidan päälle vielä veden- ja tuulenpitävän pyöräilytakin, olet valmis kovempiinkin pakkasiin tai kosteankylmään loskakeliin.

Pitkien alushousujen päälle taas voi pukea vaikkapa ohuemmat pyöräilytrikoot tai muut pehmeät pyöräilyhousut tuomaan lämmittävä lisäkerros asuun. Talvella on usein tarpeen vielä laittaa päällimmäiseksi vedenpitävät, kuorimateriaalista valmistetut pyöräilyhousut, jotta saat pidettyä kylmän viiman ja kosteuden ulkopuolella. Erityisesti ne ovat tarpeen märemmällä talvikelillä, kun sataa taivaan täydeltä räntää tai joudut kahlaamaan loskan läpi lenkilläsi. Osassa talvipyöräilyyn tarkoitettuja vaatteita on lisäksi lisävanua kohdissa, jotka altistuvat eniten kylmyydelle.

Muista suojata pää ja kädet talvella

Hikoillessa lämpöä pääsee karkaamaan erityisen paljon päästä, joten pysyäkseen lämpimänä on todella tärkeää suojata pää kunnolla talvisäässä. Pyöräilykypärän alle kannattaa siis sujauttaa lämmittävän pehmeä ja hengittävä pyöräilypäähine. Jos sekään ei tunnu riittävän, pyöräilytakin hupulla saa vielä lisäsuojakerroksen. Kädet ovat myös yhtä arat palelemiselle, ja jokainen voi kuvitella, että kohmeisilla sormilla pyörän ohjaaminen ei ole mielekästä, ja kylmyys voi levitä äkkiä sormista koko kehoon. Hanki siis kunnolliset tuulen- ja vedenpitävät pyöräilyhanskat, jotka pitävät sormesi lämpimänä ja toimintakykyisinä. Huomiotta ei kannata jättää jalkojakaan, sillä samoin kuin sormien kohmeisuus, kylmettyneet varpaat tekevät koko olosta palelevan. Vedä siis jalkaan pitkävartiset, nilkkoja lämmittävät pyöräilysukat, jotka hengittävät ja pitävät jalat tasaisen lämpiminä.

Talvipyöräilyyn löytyy siis runsaasti vaatteita, jotka mahdollistavat pyöräilystä nauttimisen kylmimpinäkin kuukausina. Kun muistaa tarkistaa, että joka vaatekerros hengittää hyvin, lämpimänä pysyminen vaihtelevissa talviolosuhteissa onnistuu hienosti.

Lue myös: